Από το βήμα του 7ου Οκονομικού Φόρουμ των Δελφών βρήκε ευκαιρία ο Τσακλόγλου να διαφημίσει το ασφαλιστικό έκτρωμα, που καθιερώνει τον τζόγο στις επικουρικές συντάξεις. Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» είπε πως «το σύστημα αυτό (σ.σ. το κεφαλαιοποιητικό) δημιουργεί κεφάλαιο. Οι φόροι θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Ψηλότερες επενδύσεις σημαίνει περισσότερους φόρους και περισσότερες εισφορές που τις χρειάζεται η οικονομία».
Οι εισφορές των ασφαλισμένων (που αποτελούν κομμάτι του έμμεσου, «κοινωνικού» μισθού) που θα μπαίνουν στον κουμπαρά του νεοδημιουργηθέντος ΤΕΚΑ και θα τζογάρονται στα ασφαλιστικικά και επενδυτικά «προϊόντα», δηλαδή στις μπίζνες των ελλήνων και ξένων καπιταλιστών, θα ωφελήσουν την οικονομία γιατί -εκτός των άλλων- θα μπαίνουν κανούργιοι φόροι!
Και ως γνωστόν, τα έσοδα από τους φόρους πηγαίνουν απευθείας στην… ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας! Τα ίδια ακριβώς που έλεγαν για το φόρο στα καύσιμα και τους άλλους έμμεσους αντιλαϊκούς φόρους: « Αν τους καταργήσουμε, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τη δημόσια υγεία;»!
Μόνο που αυτή τη φορά ο Τσακλόγλου «ξέχασε» πως ο ίδιος ο Χατζηδάκης, πριν από ένα μήνα, στο 3ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης, έλεγε γεμάτος περιφάνεια, πως «η κυβέρνηση είναι εναντίον της μεγάλης φορολογίας γιατί είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι΄ αυτό και έχει προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Ξεκάθαρα πράγματα, λοιπόν. Πρώτο μέλημά τους είναι η μείωση της φορολογίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και των εργοδοτικών εισφορών (που στην ουσία είναι και αυτές εργατικές), ώστε να δώσουν περισσότερα κίνητρα στους καπιταλιστές.
Στη συνέχεια ο Τσακλόγλου, μιας και βρέθηκε στους Δελφούς, είπε να παραστήσει την… Πυθία, καταφεύγοντας σε προφητείες για τους μελλοντικούς συνταξιούχους! Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «τέτοια συστήματα υπάρχουν σε πολλές χώρες. Οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων μακροχρόνια είναι πολύ υψηλότερες. Πιστεύουμε ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ μεγαλύτερες συντάξεις». Για άλλη μια φορά δεν μπήκε στον κόπο να γίνει πιο συγκεκριμένος και να αναφέρει έστω μία χώρα, στην οποία να έχει σημειώσει επιτυχία το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ούτε βέβαια και ρωτήθηκε γι’ αυτό. Οι… αυθεντίες σαν τον καθηγητή Τσακλόγλου δεν ασχολούνται με τέτοιες «λεπτομέρειες».
Δεν θα αναφερθούμε ξανά στις «μακροοικονομικές» αναλογιστικές μελέτες της πλάκας του ΙΟΒΕ, τις οποίες παραθέτει ο Τσακλόγλου, χωρίς να παίρνει υπόψη του τις καπιταλιστικές κρίσεις, αλλά και την πραγματική ανεργία κατά κλάδο μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια. Θα του θυμίσουμε μόνο τι έλεγε ο ίδιος σε συνέδριο του Economist για το δημογραφικό, στα τέλη Οκτώβρη Ο συνταξιούχος θα παίρνει την εθνική σύνταξη η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο, την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και την επικουρική κεφαλαιοποιητική σύνταξη η οποία υπόκειται στον κίνδυνο των αγορών»!
Και βέβαια, αφού αρέσει στον υφυπουργό «μας» να μιλάμε για τις άλλες χώρες, να υπενθυμίσουμε το παράδειγμα της Χιλής, όπου οι ασφαλισμένοι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους και κατέληξαν να παίρνουν συντάξεις αντίστοιχες των 150 δολαρίων, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν πριν από τέσσερα χρόνια κατά του κεφαλαιοποιητικού AFP, που είχε καθιερώσει ο Πινοσέτ.
Παράλληλα, ο υφυπουργός του ασφαλιστικού τζόγου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί με τον καινούργιο νόμο στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ΑΚΑΓΕ το φτιάξαμε γιατί λειτουργήσαμε προβλεπτικά. Φτιάξαμε ένα κουμπαρά για τη μετάβαση. Ακούω γιατί τα χρησιμοποιείτε; Μα πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε;»!
Εξαιτίας του καινούργιου νόμου για τον ατομικό κουμπαρά, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις τόσο των σημερινών συνταξιούχων αλλά και των εργαζόμενων που είναι άνω των 35 ετών, καθώς και των κάτω των 35 που θα επιλέξουν το παλιό σύστημα. Και αυτό γιατί οι εισφορές των εργαζομένων θα πηγαίνουν στον ατομικό κουμπαρά μέσω του ΤΕΚΑ που έφτιαξε η κυβέρνηση. Ετσι, από το παλιό διανεμητικό σύστημα, θα αφαιρεθούν πάνω από 60 δισ. ευρώ.
Τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), που έχει δημιουργηθεί από το 2008 (ν. 3655), ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ και η χρησιμοποίησή τους για την κάλυψη των επικουρικών συντάξεων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη «τρύπα» στην Ασφάλιση. Και επειδή δεν φτάνουν γι’ αυτό το σκοπό, οι κυβερνώντες θα καταφύγουν σε ειδικό λογαριασμό (όπως έχει πει ο Τσακλόγλου) αλλά και στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και το πετσόκομα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
Ο Τσακλόγλου και ο Χατζηδάκης, όπως έχουμε αναφέρει, λειτουργούν σαν κοινοί ασφαλιστικοί πλασιέδες που βιάζονται τόσο πολύ να δώσουν τις εισφορές των νέων εργατών και εργαζόμενων στο κεφάλαιο, μέσα από το νέο τους έκτρωμα, ώστε αδιαφορούν για τις συνέπειες.