To συνέδριο, διοργανωμένο από το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr, ήταν απ’ αυτά που διοργανώνονται από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας με στόχο να διευκολύνουν την κυβέρνηση να «επανέλθει».
Ο Μητσοτάκης από την αρχή κιόλας μίλησε για «διάγνωση των αδυναμιών του ΕΣΥ», προκειμένου «να προχωρήσουμε τώρα, με τόλμη, σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα βάλει τις βάσεις για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Φυσικά, απένειμε πρώτα τα εύσημα στην κυβέρνησή του για τη σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ στη διάρκεια της πανδημίας, για να περάσει μετά στο «ψητό»:
«Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ».
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας. Πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ναι, στο καλύτερο δυνατό κόστος».
«Ομως ας είμαστε ειλικρινείς. Πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε ‘’κάτω από το χαλί’’».
«Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας».
«Διότι τελικά, το τονίζω, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος. Δεν είναι υποχρεωτικό οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται από το κράτος».
«Να διαχωρίσουμε το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Παρέχει υπηρεσίες υγείας -ανταγωνιστικό στη χώρα μας- ένας κλάδος δυναμικός και αναπτυσσόμενος με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Οπως λέει η παροιμία, ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του. Ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να προωθήσει ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία, αλλά τον σταμάτησε η πανδημία, την οποία σήκωσε στις πλάτες του αποκλειστικά το ΕΣΥ. Τώρα, προτού ακόμα απαλλαγούμε από την πανδημία, επιστρέφει στο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων.
Αν ο ιδιωτικός τομέας είναι τόσο σπουδαίος, όπως λέει ο Μητσοτάκης, τότε γιατί δε σήκωσε το παραμικρό βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Τα λίγα κρεβάτια ΜΕΘ που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας και τα περιστατικά που δέχτηκε σε επιμέρους εφημερίες, κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, αφορούσαν αποκλειστικά non-covid περιστατικά. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου, ασθενείς πέθαιναν (όπως και στο δεύτερο κύμα) διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ο ιδιωτικός τομέας γέμιζε τα ταμεία του με κέρδη. Τα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας ήταν απαλλαγμένα από περιστατικά covid και μάζευαν λεφτά από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία (επειδή τα χειρουργεία είχαν μειωθεί κατά 80%!) ή φοβούνταν να πάνε στα δημόσια νοσοκομεία, μη τυχόν και «αρπάξουν» covid.
Πόσο θράσος πρέπει να έχει κάποιος για να βάζει, όπως κάνει ο Μητσοτάκης, στην ίδια μοίρα τα δημόσια νοσοκομεία με τα ιδιωτικά μαγαζιά στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Το ίδιο θράσος χρειάζεται και για να βάζεις το στοιχείο του κόστους και να βρίσκεις ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι… φτηνότερος από τον δημόσιο! Λες και ο κόσμος δεν ξέρει πόσο κοστίζει το ιδιωτικό μαγαζί. Ακόμα και όταν η κοινωνική ασφάλιση πληρώνει το κρατικό τιμολόγιο, ο ασφαλισμένος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τη διαφορά, η οποία δεν υπάρχει βέβαια στα δημόσια νοσοκομεία.
Για ποιο λόγο επενδύει ένας καπιταλιστής σε μονάδες υγείας; Αποκλειστικά για να βγάλει κέρδος και όχι επειδή έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Το κεφάλαιο αναζητά το μέγιστο κέρδος και του είναι αδιάφορο αν αυτό θα προέλθει από ιδιωτικά νοσοκομεία ή από παραγωγή όπλων ή από παραγωγή ρούχων. Πώς μπορεί να βγει το μέγιστο κέρδος στον τομέα της Υγείας; Οταν το δημόσιο σύστημα Υγείας εγκαταλείπεται στη φθορά και την απαξίωση. Αυτό κάνουν οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τη μνημονιακή περίοδο αυτή η διαδικασία εγκατάλειψης και απαξίωσης κορυφώθηκε.
Κι όμως, αυτό το απαξιωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις υποδομές και το προσωπικό του, σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας, αποδεικνύοντας την υπεροχή του έναντι των ιδιωτικών μαγαζιών. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από το αστικό κράτος να ενισχύσει γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΕΣΥ, ώστε να βγει από τη χρόνια εγκατάλειψη και απαξίωση και να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. Σ’ αυτούς που σκέπτονται έτσι, όμως, δεν ανήκουν σίγουρα ο Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη κλίκα του.
Τι μένει να πούμε; Οτι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Μόνον αυτός μπορεί να χαλάσει τα σχέδια του Μητσοτάκη και της κλίκας του.
Π.Γ.