Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
  • Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ
  • 112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας
  • Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό
  • Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Τέρμα πια η κοροϊδία: Να συνεδριάσει άμεσα η ΚΕΜ και να κάνει δεκτή την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα
Καταστολή

Τέρμα πια η κοροϊδία: Να συνεδριάσει άμεσα η ΚΕΜ και να κάνει δεκτή την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Μαρ 2021, 16:44

Οπως αναμενόταν, το δικαστικό συμβούλιο στη Λαμία απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή των συνηγόρων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο πρώτο σκέλος, που είναι και το ουσιαστικό, γιατί αφορά τη μεταγωγή στον Κορυδαλλό, βάσει του φωτογραφικού νόμου 4760/2020, το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη, διότι δεν έχουν προηγηθεί δύο απορρίψεις από την ΚΕΜ (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών).

Εχει σημασία αυτό να διευκρινιστεί, γιατί τα παπαγαλάκια της λίστας Πέτσα σκορπούν σύγχυση, γράφοντας για «νόμω αβάσιμο» αίτημα, πράγμα που είναι εντελώς διαφορετικό. Το «απαράδεκτο» σημαίνει ότι το δικαστήριο δεν μπαίνει στην ουσία, διότι δεν υπάρχουν οι τυπικές προϋποθέσεις (εν προκειμένω, δυο απορρίψεις αίτησης μεταγωγής από την ΚΕΜ). Το «νόμω αβάσιμο» σημαίνει ότι το δικαστήριο έκανε τυπικά δεκτή την προσφυγή, εξέτασε την ουσία και απέρριψε το αίτημα μεταγωγής. Αυτό δε συνέβη, λοιπόν, αλλά τα παπαγαλάκια μιλούν για «απόρριψη», για να πουν «τι θέλει ο Κουφοντίνας; Το αίτημα του απορρίφθηκε από το δικαστήριο, άρα έχει δίκιο η Νικολάου».

Για να το πούμε απλά, το δικαστήριο πέταξε το μπαλάκι στην ΚΕΜ, δηλαδή στην κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να απαντήσει στην αίτηση μεταγωγής, την οποία ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει υποβάλει από τις 28 Δεκέμβρη του 2020, ζητώντας μεταγωγή στον Κορυδαλλό, βάσει των όσων προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος 4760/2020.

Η αίτηση υποβλήθηκε από τον Δ. Κουφοντίνα στις 28.12.2020 στη γραμματεία της Φυλακής Δομοκού και διαβιβάστηκε στο υπουργείο (γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) στις 11.1.2021, με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. H ίδια αίτηση επανυποβλήθηκε από τη συνήγορό του στις 28.2.2021. Και η ίδια η Νικολάου, με έγγραφό της στις 3.3.2021, έχει παραδεχτεί ότι ενώπιον της ΚΕΜ εκκρεμεί αίτηση του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό (επαναλαμβάνουμε: σύμφωνα με το φωτογραφικό νόμο 4760/2014).

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η Νικολάου έλεγε ψέματα όταν καλούσε τον Κουφοντίνα «να προσφύγει στη Δικαιοσύνη». Το δικαστήριο που υποδείκνυε (Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του τόπου κράτησης) αποφάνθηκε ομόφωνα ότι δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα μεταγωγής, διότι δεν υπάρχουν δυο απορρίψεις από την ΚΕΜ.

Ακόμα και ο αστικός Τύπος αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι το μπαλάκι βρίσκεται στην ΚΕΜ, δηλαδή στην κυβέρνηση. Επαναλαμβάνουμε αυτά που γράψαμε χθες:

Ν’ αφήσει τα κόλπα η εντολοδόχος της οικογένειας Μητσοτάκη. Να φωνάξει τον κουμπάρο της, να καλέσει και την αρμόδια εισαγγελέα που συμμετέχει στην ΚΕΜ και να απαντήσουν άμεσα στην από 28.12.2020 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, τηρώντας ευλαβικά τον φωτογραφικό νόμο 4760/2020, που ψήφισαν ειδικά γι’ αυτόν, ο οποίος προβλέπει επαναμεταγωγή στον Κορυδαλλό.

Να συμπληρώσουμε και κάτι ακόμα. Τη σύγκληση της ΚΕΜ μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα μέλη της και όχι μόνον η πρόεδρος. Η Νικολάου και ο κουμπάρος της παίζουν το γνωστό παιχνίδι, όμως η επόπτρια των Φυλακών Κορυδαλλού, αντεισαγγελέας Εφετών Αικατερίνη Μπαρτζάκλη, γιατί δεν παίρνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη σύγκληση της ΚΕΜ, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος ακροβατεί στο χείλος του θανάτου;

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σήμερα στην 60ή μέρα απεργίας πείνας. Κάτι προβοκατόρικες «ειδήσεις», όπως αυτή που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στο in.gr, ότι «έχει δεχθεί από την Παρασκευή ορό και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλύτερη», διοχετεύονται από τα βρομερά υπόγεια της κυβερνητικής προπαγάνδας και είναι καθ’ ολοκληρίαν ψεύτικες.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση», έλεγε η ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας την Παρασκευή 5 Μάρτη. Ηταν η μέρα που ο απεργός πείνας εγκατέστησε οξεία νεφρική ανεπάρκεια (χρησιμοποιούμε ακριβή ιατρικό όρο). Το μόνο που τοποθετήθηκε ήταν ορός ενυδάτωσης, μπας και σωθούν τα νεφρά (τα οποία ακόμα βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια δεν ανατάσσεται με λίγη ενυδάτωση). Ο Δ. Κουφοντίνας εξακολουθεί να είναι απεργός πείνας, για 60ή μέρα σήμερα. Οταν στην 57η μέρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση είναι στην 60ή μέρα.

Οσο για τη βούλησή του, έχει εκφραστεί με σαφήνεια. «Δε θέλω να πεθάνω, αλλά αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή», δήλωσε στη γιατρό του στις 28 Φλεβάρη. «Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι να ακυρωθεί η παράνομη μεταγωγή μου στον Δομοκό και να με μεταφέρουν στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος τους, που τον ψήφισαν ειδικά για μένα. Πολιτική είναι η απόφαση της μεταγωγής μου στον Δομοκό, πολιτικά να το λύσουν», διεμήνυσε στις 4 Μάρτη. Το επαναβεβαίωσε στις 6 Μάρτη.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις προβοκατόρικες «εκτιμήσεις» και «ειδήσεις». Ας ρωτήσουν τους γιατρούς στη ΜΕΘ της Λαμίας, για να τους πουν ότι ο απεργός πείνας βαδίζει προς το θάνατο. Κι αν έχουν λίγη τσίπα, ας ζητήσουν από τη Νικολάου να συγκαλέσει άμεσα την ΚΕΜ και να κάνει δεκτή την αίτηση Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με το φωτογραφικό νόμο 4760/2020. Η κρισιμότητα της κατάστασης του απεργού πείνας δεν επιτρέπει παρελκυστικά παιχνίδια. Οποιος τα παίζει γίνεται συνεργός στο έγκλημα.

Οχι άλλη κοροϊδία

Στις 25 Γενάρη, 18η μέρα απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα (αυτή τη μέρα μεταφέρθηκε από τη Φυλακή Δομοκού στο Νοσοκομείο Λαμίας), αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους δικηγόρους Κώστα Παπαδάκη και Βασίλη Παπαστεργίου και τη γιατρό Κατερίνα Ντουζέπη είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Προ Πο Ελευθέριο Οικονόμου, παρουσία και της Σοφίας Νικολάου. Οπως μας δήλωσε τότε ο Κ. Παπαδάκης, «κάποια στιγμή και οι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου “διερωτήθηκαν“ μεταξύ άλλων (όπως γιατί τα κάνει αυτά ο Κουφοντίνας, ενώ σε λίγο καιρό έχει υφ’ όρον απόλυση) γιατί δεν κάνει αίτηση στην ΚΕΜ για μεταγωγή, λέγοντας ότι αυτή είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο. Η δήλωση αυτή κατά την άποψή μου συνιστά απεμπόληση της ευθύνης τους και υπεκφυγή».

Κι εμείς σχολιάζαμε: «Αυτοί έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τον νόμο τους. Δεν είναι ζήτημα κάποιας τυπικής παράλειψης του Κουφοντίνα (ότι δεν έκανε αίτηση στην ΚΕΜ), είναι ζήτημα παραβίασης του νόμου από μεριάς τους. Ας αποκαταστήσουν, λοιπόν, τη νομιμότητα που οι ίδιοι παραβίασαν με τον πιο ωμό τρόπο».

Ούτε ο Παπαδάκης ούτε εμείς γνωρίζαμε τότε ότι υπάρχει ήδη από τις 28 Δεκέμβρη αίτηση Κουφοντίνα (το μάθαμε πολύ αργότερα, από ανακοίνωση της συνηγόρου του στις 28 Φλεβάρη). Η Νικολάου και ο Οικονόμου, όμως, γνώριζαν ότι υπάρχει αίτηση Κουφοντίνα από τις 28 Δεκέμβρη. Και ζητούσαν παραπειστικά «να κάνει αίτηση στην ΚΕΜ», κρύβοντας το γεγονός ότι είχε ήδη κάνει αίτηση κι αυτοί αρνούνταν να την εισαγάγουν στην ΚΕΜ για συζήτηση.

Μιλάμε για σκέτη κοροϊδία, η οποία δεν πρέπει να γίνει ανεκτή την 60ή μέρα απεργίας πείνας ενός 63χρονου ανθρώπου.

Οπως κοροϊδία και πρόκληση είναι τα περί φυλακής υποδίκων, τα οποία η Νικολάου «θυμήθηκε» κατόπιν εορτής και όχι τότε που έστελνε τον Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό λόγω κοροναϊού (και μόνο γι’ αυτό). Τώρα, όταν της λένε ότι στον Κορυδαλλό υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι κρατούμενοι (όχι μόνο καταδικασθέντες για τη 17Ν), που εκτίουν μεγάλες ποινές, απαντά ότι «θα μεταχθούν όλοι». Της απαντάμε, λοιπόν, για να μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας: Να μεταχθεί ο Κουφοντίνας στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός σας νόμος, και ας συμπεριληφθεί μετά στους «όλους».

Χθες, ένας σφοδρός πολέμιος του Δ. Κουφοντίνα και φανατικός υπερασπιστής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Γιώργος Παπαχρήστος, έγραψε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι ψηφίστηκε «φωτογραφική διάταξη» (Ν. 4760/2020) για να διώξει τον Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές, η οποία διάταξη «προνοούσε για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό» και ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει τίποτε για να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει»!

Γι’ αυτό θα επαναλάβουμε: τέρμα πια στην κοροϊδία, την οποία εμμέσως παραδέχονται ακόμα και σφοδροί πολέμιοι του Κουφοντίνα – φανατικοί υπερασπιστές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Να συγκληθεί ΑΜΕΣΑ η ΚΕΜ και να απαντήσει θετικά στην από 28.12.2020 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο φωτογραφικό νόμο 4760/2020.

Πολιτικό (όχι νομικό) ζήτημα

Τέλος, θα επαναλάβουμε αυτό που γράψαμε όταν έγιναν oι δικαστικές προσφυγές στο δικαστήριο της Λαμίας. Ο εγκλωβισμός σε νομικίστικες ενέργειες, που δε λύνουν το βασικό (το αίτημα μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό), δεν προσφέρει βοήθεια στον αγώνα του απεργού πείνας. Αναφερόμαστε, όπως αντιλαμβάνεστε, στην προσφυγή στο ΣτΕ, η κατάθεση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο απεργός πείνας σύρεται «από τον Αννα στον Καϊάφα». Το δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο να ακυρώσει την απόφαση της Νικολάου και ότι αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια. Κι ενώ η Νικολάου προκλητικά δεν συγκαλεί την ΚΕΜ για να εξετάσει μια αίτηση που έχει υποβληθεί πριν από 70 μέρες (από τις 28.12.2020), υλοποιώντας μια πολιτική απόφαση, γίνεται τώρα νέα προσφυγή, στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το ΣτΕ.

Ομως η άμμος στην κλεψύδρα της ζωής του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι πια λίγοι κόκκοι. Ξαναθυμίζουμε τη δήλωση του απεργού πείνας στις 4 του Μάρτη: «Πολιτική είναι η απόφαση της μεταγωγής μου στον Δομοκό, πολιτικά να το λύσουν». Πολιτική ασκεί η ΚΕΜ, ως κυβερνητικό όργανο με πρόεδρο τη Σοφία Νικολάου. Δεν ασκεί ούτε το δικαστήριο της Λαμίας ούτε το ΣτΕ.

Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από νομικισμούς και παρελκυστικές δικαστικές διαδικασίες, αυτό δε θα το αποφύγει. Δε θα καταφέρει να κρυφτεί πίσω από κανένα δικαστήριο, προσδοκώντας ότι θα κάμψει την αποφασιστικότητα του Δ. Κουφοντίνα.

Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθεί το κίνημα αλληλεγγύης. Η ματιά του δεν πρέπει να θολώσει. Η λύση αυτού του πολιτικού ζητήματος, το οποίο κατέστησε πολιτικό η ίδια η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις της, δε θα δοθεί σε κανένα δικαστήριο. Θα δοθεί από την ίδια την κυβέρνηση, μέσω του διοικητικού οργάνου που ονομάζεται ΚΕΜ.

Εκτύπωση 🖨
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜιανμάρ: Αγρια καταστολή εξαγριώνει τον κόσμο
Επόμενο άρθρο Η αλαζονεία τους οδηγεί στη γελοιότητα

Σχετικά Αρθρα

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

Καταστολή 28 Ιούλ 2026, 09:52

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

Καταστολή 23 Ιούλ 2026, 10:12

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

Καταστολή 14 Ιούλ 2026, 20:13

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 13 Ιούλ 2026, 12:27

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

Καταστολή 12 Ιούλ 2026, 09:19

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

Καταστολή 9 Ιούλ 2026, 10:35
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Νίγηρας: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Νέα Ζηλανδία: Ημέρα κληματαριάς (1872).

1930: Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο που αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1943: Εκτελούνται 4.000 Ρομά στο Αουσβιτς, τα περισσότερα παιδιά.

1953: Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1964: Χορηγείται με νόμο σύνταξη 3.000.000 δραχμών στη Φρειδερίκη, αναδρομικά από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου (250.000 δρχ. τον μήνα).

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) σε δοχείο απορριμμάτων μπροστά στο «Χίλτον» την ώρα επίσημης δεξίωσης για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

1968: Βόμβα στην πλατεία Κοτζιά.

1972: Πέντε καταδίκες μελών της “20ής Οκτώβρη” που συνελήφθησαν μαζί με Γερμανούς.

1977: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

1980: Βόμβες καταστρέφουν δύο βυτιοφόρα στον Βοτανικό (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo