Με εξαιρετική λαμπρότητα διεξήχθη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Με εντολή Ερντογάν μεταφέρθηκαν από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν οι δυο αντιπροσωπίες, στο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στις όχθες του Βοσπόρου, ενώ η παρουσία του προεδρικού συμβούλου Ιμπραΐμ Καλίν προσέδωσε μια εσάνς αναβάθμισης στο project. Ηταν σαν να παρευρισκόταν εκεί ο ίδιος ο Ερντογάν.
Οι δυο αντιπροσωπίες συζήτησαν επί τρίωρο και έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο, 62ο γύρο, που θα γίνει στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί διά της διπλωματικής οδού. Τι συζητήθηκε; Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν και οι αντιπροσωπίες έχουν δεσμευτεί σε ρήτρα εμπιστευτικότητας. Πρακτικά, πάντως, πρέπει να τηρούνται, έστω και άτυπα, γι’ αυτό και υπήρχε μικρόφωνο μπροστά από κάθε μέλος της αντιπροσωπίας.
Δεν είναι, βέβαια, δύσκολο να εικάσει κανείς τι συζητήθηκε: η ατζέντα που θέλει να θέσει η κάθε πλευρά. Η Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ), η Τουρκία όσα θέτει δημοσίως εδώ και χρόνια (αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, ταύτιση χωρικών υδάτων με εναέριο χώρο ευθύνης, μειωμένη επήρρεια νησιών και ως προς την αιγιαλίτιδα ζώνη κτλ.).
Το κλίμα φυσικά και ήταν θετικό (η τουρκική πλευρά φρόντισε αυτό να το καταλάβουν όλοι, με την αναβάθμιση της εικόνας). Το ίδιο θετικό αναμένεται να είναι και στον 62ο γύρο στην Αθήνα, αν αυτός γίνει τον Φλεβάρη. Διότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να τραβήξει αυτή η… φιλική διαδικασία, ώστε να ξεπεραστεί καταρχάς το ορόσημο της συνόδου κορυφής του Μάρτη (η οποία έχει στην ατζέντα της την εξέταση της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την απειλή ενεργοποίησης κυρώσεων), και για όσο χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσει ο κύκλος του ευρω-τουρκικού παζαριού υπό γερμανική καθοδήγηση.
Ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. «Ολα αυτά είναι θετικά μηνύματα, τα οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Οι εξελίξεις δεν πρέπει τώρα να επιβαρυνθούν με αποφάσεις για κυρώσεις» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι βέβαια αφελής. Ξέρει ότι τίποτα δεν έχει επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Ομως, η συντήρηση ενός κλίματος διπλωματικών επαφών, έστω και μη δεσμευτικών όπως είναι οι διερευνητικές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιτρέπει στη Γερμανία να κάνει με άνεση τη «δουλειά» της στην Τουρκία, χωρίς τη γκρίνια της Ελλάδας και τη σπέκουλα του Μακρόν.
Για τον Μητσοτάκη, όσο το πράγμα εκτυλίσσεται στο σημερινό «στιλ», χωρίς να δέχεται πίεση να υπογράψει κάτι που θα τον πετάξει στον εκλογικό Καιάδα, ουδέν πρόβλημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως του δημιουργήσει ο Σαμαράς, που επέλεξε την παραμονή της επανέναρξης των διερευνητικών για να διακηρύξει (από τις στήλες της «Καθημερινής») ότι «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις», ότι «με “πειρατές“ δεν κάνεις διάλογο!».
Ο Μητσοτάκης δεν τσίμπησε να μπει σε διάλογο, να κάνει τον Σαμαρά «νοματαίο». Το 2021 δεν είναι 1991. Οχι επειδή έχουν περάσει τριάντα χρόνια, αλλά γιατί ο Σαμαράς δεν είναι υπουργός Εξωτερικών που φεύγει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (πατρός) και παίρνει μαζί του και βουλευτές για να φτιάξει κόμμα, αλλά είναι ένας πρώην πρωθυπουργός που έχει μεν επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποιο μέλλον στους βουλευτές της επιρροής του. Ασε που οι μισοί από δαύτους έχουν μπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι υπόλοιποι ξέρουν ότι η υπουργοποίησή τους περνά από το Μαξίμου του Μητσοτάκη και όχι από το σπίτι του Σαμαρά στην Κηφισιά ή από το γραφείο του Χρύσανθου.
Ο Σαμαράς, βέβαια, έστω και μόνος, μπορεί να κάνει εκλογική ζημιά στον Μητσοτάκη, παίζοντας το εθνικιστικό παιχνίδι. Από την άλλη, ο Μητσοτάκης του την έχει φέρει καναδυό φορές (αρνήθηκε να τον στείλει στην Κομισιόν, αρνήθηκε να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας) και δείχνει ότι τον αντιμετωπίζει σαν ένα «τελειωμένο», ο οποίος κατατρύχεται από «γεροντικές εμμονές».
Ο Σαμαράς, στην ίδια συνέντευξη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα τρία πρωτόκολλα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας κατ’ εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιβεβαιώθηκε έτσι πανηγυρικά ότι η ΝΔ δεν προωθεί στη Βουλή για έγκριση τα πρωτόκολλα επειδή φοβάται διαρροές από την κοινοβουλευτική της ομάδα. Αν ο Μητσοτάκης εξασφαλίσει ότι ο Σαμαράς θα είναι μόνος του, τότε τα πρωτόκολλα θα προωθηθούν για ψήφιση. Κι ίσως αυτή η στιγμή να μην αργήσει.
Ολα αυτά θα ήταν αρκούντως διασκεδαστικά, αν δε δηλητηρίαζαν τον ελληνικό λαό με το εθνικιστικό αφιόνι. Ο Σαμαράς δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.