Δεν την προλαβαίνουμε πλέον την Κεραμέως. Με φερετζέ την πανδημία πήρε τον οδοστρωτήρα και τα σαρώνει όλα. Τη φορά αυτή την πλήρωσε το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων, που στην περίπτωση αυτών των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμπίπτει με το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών (τυχαίο;;).
Σύμφωνα με εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας Ζωής (Ζέττας) Μακρή, που βασίζεται στην ΥΑ αριθμ. Φ7/3625/Δ1 (ΦΕΚ Β’ 83/15-01-2021), τροποποιείται η ώρα αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’.
Η ΥΑ επικαλείται, μεταξύ άλλων, και την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γεωργιάδη, Κεραμέως, Κικίλια, Βορίδη, Κεφαλογιάννη με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 969 (ΦΕΚ Β’ 23/8 Γενάρη 2021).
Το άρθρο 2 παράγραφος 3 της εν λόγω ΚΥΑ αναφέρει τα εξής: «Με την επιφύλαξη των κατωτέρω άρθρων, για τα Νηπιαγωγεία ισχύουν ειδικότερα μέτρα κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017 (Α’ 109), σύμφωνα με τις από 3.9.2020, 26.10.2020 και 4.1.2021 εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, όπως αυτά επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Ο όρος «κατά παρέκκλιση» χρησιμοποιείται κατά κόρον όταν οι κυβερνήσεις θέλουν να περάσουν αντισυνταγματικές αντιδραστικές διατάξεις. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας, έγινε το «κλειδί» που τα σαρώνει όλα. Δεν υπάρχει Βουλή (τάχαμου ναός της δημοκρατίας), δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχει τίποτε. Στην περίπτωσή μας, ο όρος «κατά παρέκκλιση» μπήκε μπροστά για να γίνει καταστρατήγηση του ωράριου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και κατά συνέπεια του διδακτικού ωράριου των νηπιαγωγών. «Ομπρέλα» είναι οι «οδηγίες του ΕΟΔΥ», που παίρνουν σάρκα και οστά με εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Τα πάντα, λοιπόν, είναι στον αέρα, ακόμη και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Υποτίθεται ότι όλα αυτά γίνονται για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός μαθητών και γονέων κατά τις ώρες αποχώρησης των μαθητών. Εκτός του ότι πολλά νηπιαγωγεία λειτουργούν σε αυτόνομα σχολικά κτίρια (άρα προς τι ο φόβος και επομένως ποια η σκοπιμότητα της επέκτασης του ωράριου), υπάρχουν και αυτά που συστεγάζονται με δημοτικά σχολεία. Ομως σε αυτά, τα μεν νηπιαγωγεία σχολούν στις 13:00 ενώ η πρώτη τάξη του δημοτικού στις 13:15. Με τη νέα ΥΑ, λοιπόν, που παρατείνει το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων ως τις 13:10, θα γίνει το αδιαχώρητο! Θα υπάρξει «καραμπόλα» μαθητών και γονιών νηπιαγωγείου και δημοτικού στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαφορετικές έξοδοι, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλά σχολεία.
Τόσο άσχετοι είναι εκεί στο υπουργείο Παιδείας (ειδικά οι νέοι υφυπουργοί) που δεν φροντίζουν να αλληλοενημερώνονται με τους υπουργούς ή τα αρμόδια στελέχη;
Εδώ ισχύει το «βλάκες ή συνένοχοι». Εμείς διαλέγουμε το δεύτερο. Η νέα ΥΑ αποδεικνύει ότι επιδίωξη είναι η εκ του πονηρού αύξηση του ωράριου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και η αύξηση του διδακτικού ωράριου των νηπιαγωγών [σημειώνουμε ότι η ώρα αποχώρησης των νηπίων ξεκίνησε από τις 12:00, στη συνέχεια παρατάθηκε κατά ένα τέταρτο (12:15) και τέλος έφθασε στις 13:00 για τα πρωινά τμήματα]. Αλλωστε, υπάρχει σαφής οδηγία στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ ότι το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών πρέπει να εξισωθεί με το εργασιακό τους ωράριο, δηλαδή έως τις 14:00.
ΥΓ: Μετά την κατάπτυση ΥΑ ο Α’ Σύλλογος ΠΕ Αθήνας σημειώνει:
«Οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:
- Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων
- Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών
- Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά κα) και φυσικά με βάση την ασφάλεια των παιδιών
- Τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.
Και καλεί τη ΔΟΕ «άμεσα να αποφασίσει για τη μη εφαρμογή της και να καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους και την αποχώρηση των παιδιών όπως ήδη έχουν αποφασίσει». Καλεί επίσης σε διαδικτυακή συνάντηση τις/τους νηπιαγωγούς του συλλόγου για ενημέρωση και συντονισμό των αντιδράσεων.
Γιούλα Γκεσούλη