Γράφαμε χτες για τη φιέστα της αεροδιακομιδής τριών διασωληνωμένων ασθενών από τη Δράμα στην Αθήνα, την οποία οργάνωσε η κυβέρνηση για να δείξει ότι έχει δήθεν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει πανέτοιμος μηχανισμός άμεσης επέμβασης, ώστε κανένας ασθενής να μη μείνει χωρίς την απαραίτητη νοσηλεία.
Και αναφέραμε στοιχεία από τα εκκρεμή αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών covid-19, που φαίνονται στη βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ, με ημερομηνία υποβολής του αιτήματος διακομιδής ακόμα και τις 3 Νοέμβρη! Οι γιατροί έχουν ζητήσει τη διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών και το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, προφανώς επειδή δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ. Επαναλαμβάνουμε: την ώρα που η κυβέρνηση μετέτρεπε σε τηλεοπτικό σόου την αεροδιακομιδή τριών ασθενών από τη Δράμα στην Αθήνα, στη βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ εκκρεμούσαν οχτώ αιτήματα διακομιδής ασθενών!
Η σημερινή εικόνα στη βάση του ΕΚΑΒ δείχνει περισσότερες εκκρεμότητες αιτημάτων για διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών covid-19:
- Ενας ασθενής από την Καρδίτσα, από τις 23 Νοέμβρη.
- Ενας ασθενής από τα Τρίκαλα, από τις 24 Νοέμβρη.
- Ενας ασθενής από τη «Σωτηρία», από τις 26 Νοέμβρη.
- Ενας ασθενής από το «Κωνσταντοπούλειο» της Νέας Ιωνίας, από τις 26 Νοέμβρη.
- Δύο ασθενείς από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, ένας από τον «Ευαγγελισμό», ένας από το «Κωνσταντοπούλειο» της Νέας Ιωνίας από τις 27 Νοέμβρη.
- Επίσης από τις 27 Νοέμβρη, ένας από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ένας από τη «Σωτηρία», ένας από το Λαϊκό, ένας από τον Ερυθρό Σταυρό και ένας από τα Τρίκαλα.
Σύνολο 13 ασθενείς που πρέπει να διακομιστούν.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αιτήματα διακομιδής από Νοσοκομεία Αναφοράς, όπως ο «Ευαγγελισμός» και η «Σωτηρία». Ειδικά το αίτημα για διακομιδή ασθενών από τη «Σωτηρία» δείχνει ότι παρά τις περιβόητες «λειτουργικά έτοιμες» 50 κλίνες της νέας ΜΕΘ, και αυτό το νοσοκομείο έχει «τιγκάρει». Γι’ αυτό οι γιατροί υποβάλλουν αιτήματα διακομιδής ασθενών σε άλλες ΜΕΘ covid-19.
To δράμα, λοιπόν, δεν είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Και στην Αθήνα, όπου είναι συγκεντρωμέντο το μεγαλύτερο ποσοστό από την (ισχνότατη) δυναμικότητα σε κλίνες ΜΕΘ.
ΥΓ. Ακούσαμε μια συνέντευξη του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου στο Ρ/Σ 105,5 FM, στις 25 Νοέμβρη. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ρωτούσε τους αρμόδιους να του πουν πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι ελεύθερες στην Αττική. Οπως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να κρύβει την αλήθεια, έτσι η ΟΕΝΓΕ έχει υποχρέωση να γνωρίζει την αλήθεια και να ενημερώνει ΑΥΤΗ με υπευθυνότητα τον ελληνικό λαό. Ενας στοιχειώδης μηχανισμός ενημέρωσης από γιατρούς στα νοσοκομεία που λειτουργούν ΜΕΘ covid-19 θα ήταν αρκετός για να ενημερώνει σε καθημερινή βάση η ΟΕΝΓΕ τον ελληνικό λαό για την κατάσταση, ασκώντας το στοιχειώδες καθήκον της έγκυρης αντιπληροφόρησης στον αντίποδα της κυβερνητικής παραπληροφόρησης. Ας απαντήσουν οι συνδικαλιστές της γιατί δεν το κάνουν αυτό. Εμείς έχουμε δώσει τη δική μας απάντηση: προφανώς επειδή δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν.
Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ακούσαμε τον Π. Παπανικολάου να βγάζει το συμπέρασμα ότι έχουν γεμίσει και οι ΜΕΘ στην Αθήνα, από το γεγονός ότι τέσσερις ασθενείς covid-19, που διασωληνώθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, στο οποίο υπηρετεί και ο ίδιος, διακομίστηκαν στην Κόρινθο. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ή αν υπάρχουν μερικές και τις κρατούν καβάτζα για τυχόν «επώνυμους». Αναρωτήθηκε, λες και είναι κάποιος τρίτος και όχι ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ που οφείλει να τα ξέρει αυτά και να ενημερώνει τον ελληνικό λαό με κάθε λεπτομέρεια.
Ξέρει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ πού ακριβώς διακομίστηκαν οι ασθενείς από το νοσοκομείο του; Επειδή μας έκανε εντύπωση αυτή η δήλωσή του, κάναμε μια απλή έρευνα στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι η ΜΕΘ αυτού του νοσοκομείου «διαθέτει αναπτυγμένες 4 κλίνες, ενώ έχει συνολική δυνατότητα για 7 κλίνες». Κι ακόμα, ότι στη ΜΕΘ υπηρετούν τέσσερις γιατροί: δύο με βαθμό διευθυντή και δύο με βαθμό επιμελητή Β. Διαβάζουμε (επαναλαμβάνουμε: στην επίσημη ιστοσελίδα του Γ.Ν. Κορίνθου): «Η ΜΕΘ λειτουργεί από 18/02/2002 με 4 νοσηλευτικά κρεβάτια κυρίως λόγω του περιορισμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Περί το 2010 λειτούργησε για 9 μήνες με 6 κρεβάτια».
Εψαξε ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ αν υπήρχαν ήδη διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ της Κορίνθου; Γιατί αν υπήρχε έστω και ένας ασθενής στη ΜΕΘ, οι τέσσερις που διακομίστηκαν από τη Νίκαια ήδη ξεπέρασαν τη δυναμικότητα της συγκεκριμένης ΜΕΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επειδή, προφανώς, δεν έψαξε την κατάσταση, αν αύριο διακομιστούν άλλοι τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ της Κορίνθου, ούτε που θα έχει αντιληφθεί η ΟΕΝΓΕ ότι «τιγκάρουν» ΜΕΘ πάνω από τη δυναμικότητά τους και από τις δυνατότητες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.