Αναφορικά με τους χειρισμούς στο τεράστιο και κρίσιμο ζήτημα των μονάδων εκτροφής μινκ, θέσαμε προηγουμένως το ερώτημα αν συμμετέχει στην έρευνα και τους απαραίτητους χειρισμούς το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, που και αρμόδιο είναι αλλά και διαθέτει συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και εργαστηριακές υποδομές προκειμένου να γίνει ενδελεχής επιστημονικός έλεγχος και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. H απάντηση είναι ότι το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ δεν συμμετέχει!
Επικοινωνήσαμε νωρίτερα με τον γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμά Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος αρνήθηκε ότι έχει παραμερίσει το Τμήμα Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης. Το μόνο που είχε να μας πει συγκεκριμένα ήταν ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Τμήματος.
Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητή Πασχάλη Φορτομάρη, ο οποίος μας είπε ότι το Τμήμα δε συμμετέχει στην επιτροπή που έχει δημιουργήσει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής με τον ΕΟΔΥ. Δεν μας ζητήθηκε, ούτε το ζητήσαμε, ήταν η δήλωσή του. Καθηγητές Κτηνιατρικής επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας (αρμόδιες για ζητήματα επιτήρησης των κτηνοτροφικών μονάδων), ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλεξανδρόπουλο.
Αυτό, βέβαια, δεν είναι θεσμική λειτουργία. Για τη διαχείριση της πανδημίας η κυβέρνηση έχει συστήσει τη γνωστή «εθνική επιστημονική επιτροπή», αποτελούμενη σε ποσοστό άνω του 90% από πανεπιστημιακούς, στην οποία έχει δώσει την εισηγητική αρμοδιότητα. Εύλογα θα περίμενε κανείς να γίνει το ίδιο και στο τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει, με το πέρασμα του κοροναϊού SARS-COV-2 από τον άνθρωπο στα μινκ, όπου μεταλλάσσεται και περνάει πλέον από τα μινκ στον άνθρωπο στη μεταλλαγμένη μορφή του.
Θα περιμέναμε από τον πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ να διεκδικήσει τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων του Τμήματος στην επιτροπή που συστήθηκε, γιατί αυτοί διαθέτουν αυτή τη στιγμή την πιο εξειδικευμένη γνώση, αλλά και το επιστημονικό εύρος που απαιτείται για ένα τέτοιο ζήτημα. Οι ειδικοί επιστήμονες, όταν τίθενται ζητήματα δημόσιου συμφέροντος, δεν πρέπει να μένουν απόμακροι ή να συμπεριφέρονται σαν τον Πόντιο Πιλάτο.
Η πολιτική ευθύνη, όμως, ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Γιατί απέκλεισε το αρμόδιο πανεπιστημιακό Τμήμα από τον συμβουλευτικό του ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος των μινκ, όταν για τη διαχείριση της πανδημίας έχει αναθέσει το συμβουλευτικό ρόλο σε πανεπιστημιακούς;
Η απάντηση είναι προφανής: γιατί θέλει να έχει λυμένα τα χέρια της στη διαχείριση. Κριτήριο σ’ αυτή τη διαχείριση δεν είναι η δημόσια υγεία, αλλά τα συμφέροντα των καπιταλιστών του κυκλώματος εκτροφής μινκ. Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών μονάδων. Είναι και η πανίσχυρη οικογένεια Παπαγεωργίου, η οποία -πέρα από επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων και εμπορίας δερμάτων- έχει και το μονοπώλιο στην παραγωγή και πώληση ζωοτροφών (κρεατάλευρων) για τα μινκ, με το εργοστάσιο της ΜΑΒΙΖ ΑΕ.
Τον περασμένο Ιούνη, ο Βορίδης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην ΠΕ Κοζάνης, η οποία ξεκίνησε με επίσκεψη στην επιχείρηση της οικογένειας Παπαγεωργίου, ΜΑΒΙΖ ΑΕ. «Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ, ειδικά στη Σιάτιστα, είναι πολύ στοχευμένη και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο: Αυτό είναι το πώς θα ενισχύσουμε ως πολιτεία τη συνέχιση εκτροφής γουνοφόρων ζώων, που αποτελεί μια πολύ σημαντική και κρίσιμη δραστηριότητα για την περιοχή», δήλωσε ο Βορίδης, ανακοινώνοντας ενισχύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ για τους εκτροφείς γουνοφόρων.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι… «είναι πολλά τα λεφτά» και πολύ ισχυροί οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτή την υπόθεση. Γι’ αυτό ο Βορίδης θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα, ώστε να κάνει τους όποιους χειρισμούς με κριτήριο τα συμφέροντα των καπιταλιστών της περιοχής.
Και στη Δανία τον ίδιο «νταλκά» είχαν, αλλά αναγκάστηκαν να εξοντώσουν όλα τα μινκ, όταν είδαν τον τεράστιο κίνδυνο της δημιουργίας μιας έξτρα-επιδημίας με το μεταλλαγμένο cluster 5 του κοροναϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δανική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονταν στη χώρα (17 εκατομμύρια), χωρίς να έχει νομική εξουσιοδότηση γι’ αυτό. Η αντιπολίτευση την εγκάλεσε και η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή, δηλώνοντας πως ακόμα και υπό την πίεση του κατεπείγοντος «θα έπρεπε να μας είναι καθαρό ότι χρειαζόταν νέα νομοθεσία, και δεν ήταν καθαρό». Ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας Μόγκενς Γένσεν, όμως, έθεσε το ζήτημα στη βάση της δημόσιας υγείας: «Λάθη έχουν γίνει, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο το να έχουμε εκτροφές μινκ στη Δανία σε συνθήκης κοροναϊού»!
Η δήλωση του δανού υπουργού Γεωργίας νομίζουμε ότι τα λέει όλα. Δεν μπορεί να ισχύουν άλλα στη Δανία και άλλα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επίκινδυνότητα των εκτροφείων μινκ. Στη Δανία τα κατέστρεψαν όλα, στην Ελλάδα τι περιμένουν;
Χθες έγινε γνωστό ότι εκτροφέας μινκ στην περιοχή του δήμου Βοΐου (από δικό μας ρεπορτάζ, η μονάδα είναι στο χωριό Καλομέρι) βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Οπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου, πάρθηκαν δείγματα από μερικά νεκρά και μερικά ζωντανά ζώα και βρέθηκαν όλα θετικά! Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τους τηλεφώνησε ιδιοκτήτης άλλου εκτροφείου και τους είπε ότι ο ίδιος και ο γιος του βρέθηκαν θετικοί. Ομως, ενώ υπάρχουν τόσα εκτροφεία στην περιοχή, ο μηχανισμός κινείται με ρυθμό χελώνας. Δείγματα έχουν πάρει μόνο από μία φάρμα (αυτά που βρέθηκαν θετικά)! Δείτε το βίντεο:
Στο kozan.gr μίλησε και ιδιοκτήτης εκτροφείου με 50.000 μινκ από τον Εξαρχο Γρεβενών, στο οποίο βρέθηκαν θετικοί τρεις εργαζόμενοι. Οπως δήλωσε, αν υπάρχουν και ζώα θετικά, θα είναι καταστροφή γι’ αυτόν.