Aπό χθες μπήκε στην εγχώρια ειδησεογραφία η αναζήτηση κρουσμάτων κοροναϊού σε φάρμες μαζικής εκτροφής μινκ (βιζόν) στη Βόρεια Ελλάδα, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πέλλα. Ηδη, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν 10 θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους σε κτηνοτροφικές μονάδες μινκ στην Καστοριά. Θετικός βρέθηκε και εκτροφέας στην περιοχή του δήμου Βοΐου. Στη φάρμα του βρέθηκαν νεκρά ζώα και άλλα με συμπτώματα. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όπως παρουσιάζεται από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης, αλλά εγκυμονεί έναν τεράστιο κίνδυνο.
Κρούσματα κοροναϊού σε κτηνοτροφικές μονάδες μινκ και μεταπήδηση του ιού από τα μινκ σε εργάτες άρχισαν να καταγράφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας από τον Απρίλη. Οι ολλανδικές αρχές επέλεξαν να σκοτώσουν τα μινκ σε μολυσμένες φάρμες, να τις απομονώσουν από τις υπόλοιπες και να περιμένουν τυχοδιωκτικά τις εξελίξεις. Για άλλη μια φορά, τόσο οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και οι κρατικοί φορείς ολιγώρησαν εγκληματικά.
Τα κακά μαντάτα δεν άργησαν να έρθουν. Κρούσματα του νέου στελέχους, που το έχουν ονομάσει Cluster 5, εκτός από την Ολλανδία, ανιχνεύτηκαν στη Δανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Εννοείται πως μπορεί να ανιχνεύτηκαν και σε άλλες χώρες και σε μεγαλύτερη από τη δηλωθείσα έκταση, αλλά έκρυψαν το γεγονός για να μην πληγεί ο συγκεκριμένος κλάδος της καπιταλιστικής κτηνοτροφίας.
Απ’ ό,τι φαίνεται ο ιός πέρασε εξαρχής στα μινκ από φορείς ανθρώπους. Με την εκτίναξη του δεύτερου κύματος του κοροναϊού, κτηνοτροφικές μονάδες μινκ απ’ άκρου σε άκρο στις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν κρούσματα. Τα μινκ μεταφέρουν τον ιό μεταξύ τους και στη συνέχεια στον άνθρωπο.
«Ξαφνικά», οι δανικές αρχές ανακάλυψαν την προηγούμενη βδομάδα ότι ο ιός μεταλλάσσεται γρήγορα στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας. Ο πρώτος κίνδυνος αυτής της μετάλλαξης είναι η μεταφορά στον άνθρωπο ενός νέου στελέχους του ιού που θα διαφέρει από το στέλεχος που έχει επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσω της πανδημίας. Μια σημαντική διαφορά στη πρωτεϊνική δομή του στελέχους του ιού, παρότι μπορεί να μην έχει αλλαγή στη μεταδοτικότητα του ιού ή τη θνητότητα που προκαλεί, μπορεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί τα εμβόλια είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένα πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά του στελέχους του ιού που έχει επικρατήσει εξαρχής στον πλανήτη.
Με το φόβο το στέλεχος του ιού των μινκ να περάσει μαζικά στον πληθυσμό της Δανίας, το δανικό κράτος έδωσε πρόσφατα εντολή για τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ, τα οποία θάφτηκαν σε περιοχή που ανήκει στο στρατό, επειδή οι αποτεφρωτήρες δεν επαρκούσαν για να κάψουν τόσο μεγάλο αριθμό ζώων.
Στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα μινκ είναι αρκετά ευεπίφορα σε μολυσματικές ασθένειες. Η εντατική κτηνοτροφία, που στοιβάζει αυτά τα ζωάκια σε τεράστιες μονάδες, το ένα πάνω στο άλλο, είναι η καλύτερη πηγή μετάλλαξης για λοιμώδη νοσήματα. Στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους, όμως, οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι και οι αρμόδιες κρατικές αρχές κλείνουν τα μάτια.
Την ίδια στιγμή που τα δυτικά ΜΜΕ καταγγέλλουν την Κίνα για την εκτροφή και πώληση άγριων ζώων, κλείνουν τα μάτια μπροστά σε μαζικά εκκολαπτήρια νέων επιδημιών μέσα στην ίδια την γηραιά ήπειρο από την εντατική εκτροφή άγριων ζώων. Τα μινκ δεν είναι εξημερωμένα ζώα σαν τις κότες και τα γουρούνια. Για να προμηθεύονται γούνες οι αστοί της οικουμένης, η δημόσια υγεία μπαίνει για άλλη μια φορά σε δεύτερη μοίρα. Η φύση εκδικείται το βιασμό της από τον αδίστακτο καπιταλισμό.
Στη χώρα μας τουλάχιστον εκατό κτηνοτροφικές μονάδες μινκ λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων φτάνει το ένα εκατομμύριο. Και για τη χώρα μας ισχύουν αυτά που αναφέραμε παραπάνω για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: πλήρης αδιαφορία, μη τυχόν και θιγεί ένας κλάδος. «Ξύπνησαν» μόνο όταν υπήρξε η ενέργεια της δανικής κυβέρνησης να θανατώσει όλα τα μινκ που εκτρέφονταν στη χώρα. Κι όταν «ξύπνησαν», βρέθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα σε εργάτες και εκτροφείς, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της διασποράς του ιού στα μινκ και του μεταλλαγμένου ιού των μινκ σε ανθρώπους.
Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι εμφανέστατη. Δεν έκανε τίποτα τόσο καιρό (είπαμε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό από τον Απρίλη) και τώρα κάνει rapid test σε εργάτες των κτηνοτροφικών μονάδων μινκ, ενώ θα έπρεπε να πάρει άμεσα την απόφαση να κλείσει όλες αυτές τις μονάδες και να καταστρώσει σχέδιο με όλες τις απαραίτητες υγειονομικές παραμέτρους για τη θανάτωση και αποτέφρωση των μινκ. Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να περάσει μαζικά στον πληθυσμό της χώρας και να έχουμε σημαντικό πρόβλημα στο μέλλον με το εμβόλιο. Τα ζώα αυτά προορίζονταν έτσι κι αλλιώς για σφαγή. Είναι προτιμότερο να εξοντωθούν γρήγορα τώρα, παρά να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αργότερα, με μετάλλαξη του ιού στον πληθυσμό της χώρας. Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί από το κλείσιμο αυτών των μονάδων, που στην πλειοψηφία τους εξάγουν τα εμπορεύματά τους στο εξωτερικό, ωχριά μπροστά στο κίνδυνο να μεταλλαχθεί επικίνδυνα ο ιός και μια νέα επιδημία να σαρώσει τη χώρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να ολιγωρεί και να ακολουθήσει αμέσως το παράδειγμα της Δανίας.
ΥΓ. Εκτός από τον ΕΟΔΥ, που είναι για τα τεστ στους ανθρώπους, και τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, που έχει αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν τις κτηνιατρικές εγκαταστάσεις, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν συμμετέχει στην έρευνα και τους απαραίτητους χειρισμούς το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, που και αρμόδιο είναι αλλά και διαθέτει συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και εργαστηριακές υποδομές προκειμένου να γίνει ενδελεχής επιστημονικός έλεγχος και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Γιατί αν το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ έχει παραμεριστεί απ’ αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση, σημαίνει ότι ο υπουργός Βορίδης και ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής Αλεξανδρόπουλος «παίζουν παιχνίδια» και δε θέλουν επιστημονικό έλεγχο και επιστημονικές εισηγήσεις.
Αλλωστε, Αλεξανδρόπουλος και Βορίδης έχουν «προηγούμενα» με το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό Τμήμα, εξαιτίας της «υπόθεσης Κρήτα» (παράνομη εισαγωγή επικίνδυνου κινέζικου στελέχους νόσου των χοίρων και διεξαγωγή πειραμάτων χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση, με κίνδυνο διαφυγής που θα επέφερε τεράστια καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο). Το Τμήμα έβαλε «στοπ» στα πειράματα και ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να εξαφανιστεί κάθε ίχνος του επικίνδυνου ιού από τα εργαστήριά του, όμως ο Αλεξανδρόπουλος πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπαίτιο και ο Βορίδης πλήρη κάλυψη στον Αλεξανδρόπουλο.