Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Koκκίνησαν οι δρόμοι του Γουέστμινστερ
  • Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη
  • Επέτειος μιας σπουδαίας αντιστασιακής επιχείρησης
  • Δεν «έπιασε» στο Ηράκλειο το Crown Iris – Είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
  • Oι Υεμενίτες ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις επιθέσεις σε σιωνιστικών συμφερόντων τάνκερ
  • Προκλητική κυβερνητική μεθόδευση για να κουκουλωθεί το έγκλημα της Πύλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Μηνυτήρια αναφορά κατά Σπίρτζη και συνεργών. Πανικός στα επιτελεία…
Επικαιρότητα

Μηνυτήρια αναφορά κατά Σπίρτζη και συνεργών. Πανικός στα επιτελεία…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Ιούλ 2017, 07:50

Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κόντρας» πρέπει να το υποψιάστηκαν από το δημοσίευμα του προηγούμενου φύλλου με τίτλο Ηταν γραμμένο σε «στιλιζαρισμένη» νομική γλώσσα, που παρέπεμπε σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.

Πράγματι, την περασμένη Τρίτη, 27.6.2017, η εφημερίδα μας, διά των συντρόφων Γεράσιμου Λιόντου και Πέτρου Γιώτη, υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για σωρεία αδικημάτων (απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος κτλ.), για ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα και σε υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για συκοφαντικά, υβριστικά και απειλητικά δημοσιεύματα σε βάρος του συντρόφου Γεράσιμου Λιόντου.

Ως νομικό μας παραστάτη ορίσαμε τον γνωστό δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, ενώ τη μηνυτήρια αναφορά συνοδεύσαμε με πλήθος ντοκουμέντων (πάνω από 120 σελίδες), που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς μας για την παράνομη και βλαπτική για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και του αθλητικού σωματείου ΑΕΚ συμπεριφορά των αναφερόμενων στην μηνυτήρια αναφορά και παντός άλλου υπευθύνου. Πλέον, περιμένουμε τον εισαγγελέα, είτε να ασκήσει κατευθείαν ποινική δίωξη (αφού διαχωρίσει την κατά Σπίρτζη υπόθεση και τη διαβιβάσει αμελλητί -μέσω του Αρείου Πάγου- στη Βουλή) είτε να διατάξει τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο ποινικός πυρήνας της μηνυτήριας αναφοράς είναι αυτός που περιγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο. Ο Χ. Σπίρτζης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προχώρησαν σε νομιμοποίηση της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ το θέμα εκκρεμεί και ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο άσκησαν αγωγή μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, και ενώπιον της νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου), που μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε νομιμοποίηση της εν λόγω εταιρίας, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί. Ο υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενήργησαν , διότι είχαν πλήρη πληροφόρηση -προφορική – από εμάς για την ουσία του ζητήματος.

Αυτή τη φορά, το «σύστημα Μελισσανίδη» αντέδρασε αστραπιαία (και πανικόβλητα). Ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από εμάς (με Δελτίο Τύπου) ότι υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, η «ναυαρχίδα» των διαδικτυακών οπαδικών Μέσων (aek365.com) ανήρτησε δημοσίευμα με τίτλο . Σύμφωνα μ' αυτό, ο δημοσιογράφος της «Κόντρας» «επιχειρεί ουσιαστικά να “τρομοκρατήσει“ τους υπαλλήλους του υπουργείου περιβάλλοντος και θεωρεί έτσι ώστε θα κερδίσει χρόνο και θα βάλει εμπόδια στην ΑΕΚ». Και κατέληγε: «Τέτοιες κινήσεις δεν τρομάζουν ούτε την ΑΕΚ, ούτε τον υπουργό αλλά ούτε και τους υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Αφού όλα είναι «σύμφωνα με τη νομοθεσία» προς τι ο εκνευρισμός και ο… υπαινιγμός ότι ο δημοσιογράφος μας «θέλει με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει όσο γίνεται την έκδοση της άδειας»; Είναι δυνατόν, όταν όλα είναι νόμιμα, όταν υπάρχει ένας καπιταλιστικός όμιλος, όταν έχει στο πλευρό του την κυβέρνηση (με δημόσιες δηλώσεις υπουργών), να καθυστερήσει μια διοικητική διαδικασία; Κάποιο λάκκο έχει η φάβα και τον αποκάλυψαν μόνοι τους!

Μια μέρα μετά, με τον πανικό να χτυπάει -προφανώς- «κόκκινο», έβγαλε ανακοίνωση η ΠΑΕ ΑΕΚ. Δε θα σχολιάσουμε τις σε βάρος μας ύβρεις, γιατί κατανοούμε τη σύγχυση. Θα μείνουμε στην ουσία. Για πρώτη φορά από την πλευρά των διάφορων «ΑΕΚ», που υπηρετούν το «πρότζεκτ Μελισσανίδη», γίνεται λόγος για το . Με μια επιεικώς βλακώδη επιχειρηματολογία προσπαθούν να πείσουν ότι η «Δικέφαλος 1924» είναι νομίμως ο φορέας υλοποίησης του γηπέδου. Αφού είναι έτσι, τότε γιατί δεν παίρνει την άδεια; Γιατί δεν πείστηκε το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου να δώσει την πολυπόθητη νομιμοποίηση και να λήξει το θέμα; Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα σέρνεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Αυτοί προσπαθούσαν να το κρύψουν. Εκαναν τη μεθόδευση με τον Σπίρτζη κι όταν μπήκαμε στη μέση καταγγέλλοντας την παρανομία (τους πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη», όπως γράψαμε), άρχισαν να συζητούν γι' αυτό το ζήτημα. Σύντομα θ' αναγκαστούν να παραδεχτούν την αλήθεια που επί τριετία έκρυβαν προσεκτικά.
 
  

Βλέπετε να προβλέπει πουθενά ο νόμος με σαφήνεια την εκχώρηση των δικαιωμάτων του ερασιτεχνικού σωματείου σε ανώνυμη εταιρία», όπως ισχυρίζεται η ΠΑΕ ΑΕΚ; Αμα ήταν έτσι, το θέμα θα είχε λήξει εδώ και τρία χρόνια και οι δικές μας προσπάθειες θα είχαν πέσει στο κενό. Η συμφερόντων Μελισσανίδη εταιρία θα είχε πάρει την άδεια και οι οπαδοί θα είχαν δει επιτέλους τον… αναθρώσκοντα καπνό από τις μπουλντόζες.

Εκδίδοντας ανακοίνωση για να μας πει «πρώτα να διαβάσουμε τον νόμο, αν διαθέτουμε δυνατότητα κατανόησης», η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν απευθύνθηκε σ' εμάς. Ξέρει πολύ καλά ότι εμείς έχουμε διαβάσει τον νόμο και τον έχουμε κατανοήσει τέλεια. Οπως τον έχουν κατανοήσει και οι υπηρεσίες. Γι' αυτό και το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ τη «Δικέφαλος 1924» ως παραχωρησιούχο και φορέα υλοποίησης του έργου. Γι' αυτό ζήτησε από τον Σταθάκη να υποβάλει Ερώτημα στο ΝΣΚ. Για τον αντίθετο λόγο ο Σταθάκης αρνήθηκε να υποβληθεί Ερώτημα. Γιατί ήξερε πολύ καλά (τον ενημέρωσαν οι νομικοί του σύμβουλοι) πως το ΝΣΚ θα γνωμάτευε ίδια κι απαράλλαχτα με το 2006 (Γνωμοδότηση 112): Οπότε… πάπαλα η άδεια στο όνομα της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον πανικό που κατέλαβε τους ανθρώπους του Μελισσανίδη. Πήγαν να κάνουν τη «δουλειά» με τον Σπίρτζη και τους υπηρεσιακούς του παράγοντες και τώρα οδηγούνται όλοι μαζί στην ποινική δικαιοσύνη. Οπότε αυτή η εξέλιξη δρα αποτρεπτικά για άλλους επίδοξους επίορκους. Γι' αυτό και δεν απαντά σ' εμάς η πανικόβλητη ΠΑΕ ΑΕΚ. Στους οπαδούς της ΑΕΚ απαντά. Είναι και τα διαρκείας που βγήκαν και πρέπει να  πουληθούν. Και για να πουληθούν πρέπει να τυλιχτούν με τη ζάχαρη του γηπεδικού νόστου. Πρέπει οι οπαδοί να φαντασιωθούν ότι βλέπουν καπνό αναθρώσκοντα από τις εξατμίσεις των ερπυστριοφόρων. Κι ας μην τον δουν ποτέ. Σημασία έχει να πουληθούν τα διαρκείας, όπως πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι.

Εμείς θ' απευθυνθούμε στους οπαδούς της ΑΕΚ για να τους πούμε τη μεγάλη αλήθεια που τους κρύβουν.

Ο νόμος 4277/2014 είναι ένας απαράδεκτος περιβαλλοντοκτόνος και δασοκτόνος νόμος. Εκοψε ένα κομμάτι από το Αλσος για να το δώσει στο γήπεδο. Μετά από δύο προσφυγές (μία πολιτών και μία του Δήμου), που κατά τη δική μας γνώμη έγιναν πρόωρα και διευκόλυναν το σχέδιο του Μελισσανίδη, το ΣτΕ έκρινε τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 42) του νόμου συνταγματική. Γιατί δε βγήκε η άδεια για το γήπεδο, μολονότι πέρασαν τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου, αφού όλα ήταν τόσο ξεκάθαρα; Η άδεια δε βγήκε και δεν πρόκειται να βγει, γιατί ο Μελισσανίδης θέλει το γήπεδο ιδιοκτησία για μισό αιώνα (όσο θα διαρκέσει και η ζωή του) μιας δικής του εταιρίας και όχι της ΑΕΚ. Ελα, όμως, που αυτό απαγορεύεται!

Στην αρχή σας είπαν ότι έφταιγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που «κωλοβάραγαν». Μετά σας είπαν ότι έφταιγαν αυτοί που έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ. Μετά ότι έφταιγε ο Λαφαζάνης που δεν υπέγραφε την έγκριση της ΜΠΕ. Μετά ότι έφταιγε ο Βασιλόπουλος που δεν ενέκρινε τα υψόμετρα. Τώρα ποιος φταίει; Φταίμε εμείς που κάναμε μηνυτήρια αναφορά! Αν όμως ήταν όλα εντάξει, όλα καθαρά, όλα νόμιμα, η δική μας μηνυτήρια αναφορά δε θα μπορούσε να μπλοκάρει την έκδοση της άδειας. Θα ήταν μια μηνυτήρια αναφορά «στον αέρα». Η υστερική αντίδραση των «υπαλληλικών» Μέσων και της ΠΑΕ θα έπρεπε να σας έχει «ψυλλιάσει» ότι η μηνυτήρια αναφορά μας ήρθε να αποκαλύψει μια παρανομία (από το υπουργείο Υποδομών) και να καταστήσει προσεκτικούς εκείνους που πιέζονταν να ολοκληρώσουν την παρανομία εκδίδοντας την άδεια (στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Αν η οικοδομική άδεια εζητείτο στο όνομα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, θα είχε εκδοθεί προ πολλού. Κακώς κατά τη γνώμη μας, επί τη βάσει ενός περιβαλλοντοκτόνου νόμου, αλλά θα είχε εκδοθεί. Γιατί, λοιπόν, ο «μεγάλος ΑΕΚτζής» δε βγάζει την άδεια στο όνομα της Ερασιτεχνικής, αλλά θέλει να τη βγάλει στο όνομα μιας δικιάς του εταιρίας; Για σκεφτείτε το λίγο και θα καταλάβετε ότι  το μόνο που ενδιαφέρει τον «μεγάλο ηγέτη» είναι να προωθήσει τη μεγάλη μπίζνα του real estate, από το άλσος της Φιλαδέλφειας και το γήπεδο, μέχρι την περιοχή του Προμπονά, όπου έχει αγοράσει κάμποσα στρέμματα μέσω εταιριών συμφερόντων του. Επειδή συνεχίζεται η προσπάθεια να βγει μια παράνομη άδεια, άδεια δε βγαίνει. Οσο για εμάς, συνεχίζοντας τον αγώνα μας, είμαστε ταυτόχρονα ο καθρέφτης που σας δείχνει την αλήθεια.
 

Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κόντρας» το γνωρίζουν, όμως πρέπει να το πούμε για εκείνους που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το «γήπεδο Μελισσανίδη» και αναρωτιούνται ενδεχομένως τι μας οδήγησε στα εισαγγελικά γραφεία για να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Σπίρτζη, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των υπευθύνων της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο για να στηρίξουμε έναν αγώνα, είτε αυτός αφορά υπεράσπιση του περιβάλλοντος είτε αποκάλυψη σκανδάλου κατάχρησης. Αν πρέπει να τονιστεί κάτι, είναι πως κάθε φορά που καταφύγαμε σ’ αυτό το όπλο, το κάναμε με επιτυχία. Γιατί οι παρεμβάσεις μας είναι πάντοτε τόσο ντοκουμενταρισμένες που δεν αφήνουν περιθώρια διαφυγής. Κι έρχονται αυτές οι παρεμβάσεις την κατάλληλη στιγμή, την οποία επιλέγουμε εμείς, έτσι που να φράζεται κάθε δίοδος διαφυγής.

Θα αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα.

♦ Το 2010 αποκαλύψαμε το σκάνδαλο στο υπουργείο Γεωργίας με έναν δημοσιογράφο της «Αυριανής», που για χρόνια εισέπραττε αργομισθία ως υπάλληλος του υπουργείου, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί στην υπηρεσία και να κάνει την παραμικρή εργασία. Λυτοί και δεμένοι βάλθηκαν να καλύψουν το σκάνδαλο. Σειρά υπουργών (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) και πρόθυμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι συνήθεις yesmen και yeswomen. Δεν τους πέρασε. Ο εν λόγω υπάλληλος-μαϊμού, ονόματι Νικόλαος Φλαούνας, καναλάρχης στη Μεσσηνία μετέπειτα, έχει ήδη καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών (ισόβια έπρεπε να φάει, αλλά του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του… προτέρου εντίμου βίου), ενώ πρέπει να επιστρέψει κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο.

Ομως, δεν την πλήρωσε μόνο ο Φλαούνας. Μέσα από πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες, που ξεκίνησαν από δική μας μηνυτήρια αναφορά, ήδη  οδεύουν για το εδώλιο, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος (για άμεση συνέργεια σε απάτη κατ΄εξακολούθηση ή/και απιστία στην υπηρεσία), ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου (επί υπουργίας Ανωμερίτη), Λάμπρος Λαμπρόπουλος και δεκατρείς υπηρεσιακοί παράγοντες, γενικοί διευθυντές και διευθυντές υπηρεσιών του υπουργείου. Στο εδώλιο θα τους κάνει παρέα και ο Φλαούνας που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σ' αυτά τα αδικήματα.

♦ Χρόνια τώρα δίνουμε αγώνα ενάντια στον πανίσχυρο όμιλο Στέγγου, που θέλει να χτίσει βίλες σε δάσος 17.500 στρεμμάτων στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, εκεί που ο όμιλος έχει αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Παρακολουθούσαμε όλες τις κινήσεις του ομίλου που προσπαθούσε να νομιμοποιήσει μια παράνομη άδεια. Κι όταν τους πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη», δυο μηνυτήριες αναφορές μας στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης άνοιξαν την ποινική διερεύνηση για τα στελέχη που διοικούν την εταιρία και για τους επίορκους δημόσιους υπάλληλους που τους διευκόλυναν στην παρανομία. Η μία από τις δύο υποθέσεις, πέραν του ποινικού της σκέλους, έχει παραπεμφθεί (όχι από εμάς, αλλά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής) και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη δημοσιογραφική έρευνα. Οχι ως απλή καταγραφή ή έστω αποκάλυψη, αλλά ως μαχητικό εργαλείο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που υπερασπίζεται το περιβάλλον, που ανοίγει μέτωπα και «τα δίνει όλα» σ’ αυτόν τον αγώνα. Γι’ αυτό και στην υπερεικοσάχρονη διαδρομή της «Κόντρας» συναντιόμαστε συνεχώς με κινήματα που διεκδικούν, με ανθρώπους που τους πλακώνουν τα μεγαλοκαπιταλιστικά συμφέροντα, με έντιμους δημόσιους υπάλληλους που «τιμούν το ψωμί που τρώνε», όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα που ο χώρος δεν επιτρέπει να τα απαριθμήσουμε. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι πως οι νομικές μας ενέργειες δεν γίνονται ποτέ «στο βρόντο», ούτε προς άγραν εντυπώσεων, ούτε για να υπηρετήσουν τακτικισμούς της στιγμής. Γίνονται όταν έχουμε μαζέψει όλο το υλικό και μπορούμε να «ντοκουμεντάρουμε» απόλυτα αυτά που καταγγέλουμε, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε ποινικό επίπεδο.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜηνυτήρια αναφορά κατά Σπίρτζη και συνεργών. Πανικός στα επιτελεία…
Επόμενο άρθρο Ανοιξε το καπάκι του βόθρου

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Koκκίνησαν οι δρόμοι του Γουέστμινστερ

Καμπάνια με τίτλο Free Palestinian Hostages

12 Νοέ 2025, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη

12 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Επέτειος μιας σπουδαίας αντιστασιακής επιχείρησης

11.11.2018: Ο μάρτυρας Νουρ αλ-Ντιν Μπάρακα και οι σύντροφοί του ξεπάτωσαν μια ομάδα σιωναζιστών κατασκόπων

11 Νοέ 2025, 23:37
Πολιτική

Δεν «έπιασε» στο Ηράκλειο το Crown Iris – Είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

11 Νοέ 2025, 21:06
Διεθνή

Oι Υεμενίτες ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις επιθέσεις σε σιωνιστικών συμφερόντων τάνκερ

11 Νοέ 2025, 19:51
Καταστολή

Προκλητική κυβερνητική μεθόδευση για να κουκουλωθεί το έγκλημα της Πύλου

11 Νοέ 2025, 19:29
Πολιτισμός

Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς

11 Νοέ 2025, 17:16
Κόντρες

Αυτή και τα… άβατάρ της

11 Νοέ 2025, 12:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της πνευμονίας.

Αυστρία: Ημέρα δημοκρατίας (1918).

1873: Διαδήλωση φοιτητών στα Προπύλαια διαλύεται από το ιππικό και με τη χρήση -για πρώτη φορά- πυροσβεστικών αντλιών.

1968: Εξι καταδίκες μελών της ΔΑ στη Θεσσαλονίκη.

1969: Ο Τζον Λένον αρνείται να παραλάβει μετάλλιο της βασίλισσας Ελισάβετ, διαμαρτυρόμενος για το Βιετνάμ.

1979: Καταδικάζεται ο ακροδεξιός βομβιστής Ν. Παναγόπουλος σε κάθειρξη 25 χρόνων.

1980: Βόμβες (ΕΛΑ) στα super markets «Δήμητρα» (Αμπελόκηποι) και «Μαρινόπουλος» (Δροσοπούλου).

1981: Η 17 Νοέμβρη καθιερώνεται ως επίσημη σχολική εορτή.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo