Ο Ελύτης έγραψε «Τα ρω του έρωτα» κι ο Τσιόδρας πασχίζει να μας πείσει ότι το Ro έχει πέσει πολύ κάτω από το 1 και γι’ αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε σε άρση του lockdown, ακόμα και στα σχολεία. Ελεγε για παράδειγμα στις 29 Απρίλη: «Ενας μετριασμός της κυκλοφορίας του ιού αυτήν την περίοδο παραμένει ο σημαντικότερός μας στόχος, με παρακολούθηση σε καθημερινή -το τονίζω, καθημερινή- βάση του πραγματικού Ro, του πραγματικού δείκτη αναπαραγωγικότητας του ιού, του πραγματικού Ro».
Του χρειαζόταν αυτή η αναφορά σε «πραγματικό Ro», για να μπορέσει να την πέσει ύπουλα σε όποιον ασκεί κριτική στον ίδιο και την παρέα του: «Βλέπω με απογοήτευση, από την άλλη πλευρά, κάποιες επικριτικές στάσεις σε οιαδήποτε διαδικασία απεγκλωβισμού, στηριζόμενες στην αβεβαιότητα και όχι στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα». Δυο μέρες αργότερα είχε αρχίσει να τα κάνει γαργάρα αυτά (χωρίς ν’ αλλάξει άποψη για το άνοιγμα των σχολείων), όμως το ερώτημα που θέλουμε να θέσουμε εμείς είναι εξαιρετικά απλό: ποιο είναι το πραγματικό Rο;
Το Ro, ο αριθμός που προσδιορίζει το ρυθμό μετάδοσης του ιού (δηλαδή σε πόσους άλλους –κατά μέσο όρο- μεταδίδει τον ιό ένας άνθρωπος που τον φέρει, με ή χωρίς συμπτώματα), είναι μια εκτίμηση. Οπως κάθε εκτίμηση, στηρίζεται κι αυτή σε δεδομένα. Οσο περισσότερα είναι τα δεδομένα τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η εκτίμηση, τόσο μικρότερο το περιθώριο σφάλματος που έχει. Ποια είναι τα δεδομένα στην περίπτωση της επιδημίας ενός ιού; Κατά σειρά σπουδαιότητας: ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ο αριθμός των ανθρώπων που εμφάνισαν συμπτώματα, ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία για θεραπεία, ο αριθμός όσων χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ο αριθμός όσων κατέληξαν.
Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ο αριθμός των ανθρώπων που φέρουν τον ιό και όχι, ας πούμε, όσοι μπήκαν σε ΜΕΘ και όσοι κατέληξαν. Η εξάπλωση ή η διάδοση μιας επιδημίας εξαρτάται από αυτούς που φέρουν τον ιό και όχι απ’ αυτούς που νοσούν σοβαρά. Αυτοί που νοσούν σοβαρά είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της επιδημικής εξάπλωσης.
Πώς θα βρεις πόσοι φέρουν τον ιό; Μόνο με μαζικά τεστ. Δεν μπορείς να ελέγξεις όλο τον πληθυσμό, όμως όσο πιο μαζικά τεστ κάνεις τόσο πιο πλούσια θα είναι τα δεδομένα που έχεις και, επομένως, τόσο πιο ακριβής θα είναι η εκτίμησή σου για το Ro. «Στοιχειώδες, Γουότσον»…
Ξυπόλητοι στ’ αγκάθια
Επ’ αυτού, θα επικαλεστούμε επικουρικά τον Ηλία Παπαϊωάννου, καθηγητή οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων Λονδίνου (London Business School) και επισκέπτη καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), ο οποίος σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (μια συντηρητική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα), στις 10 Απρίλη, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κορωνοϊός: στοιχεία και τεστ», έγραφε:
«Ορθώς η πολιτεία εστίασε τις παρεμβάσεις της, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα του COVID-19, στον περιορισμό της εξάπλωσης μέσω μέτρων κοινωνικής απόστασης (social distancing) και στη θωράκιση του συστήματος υγείας. Ομως, διανύουμε ήδη την έκτη εβδομάδα από την επιβεβαιωμένη εμφάνιση του ιού στη χώρα μας και η εικόνα είναι θολή. Τα διαγνωστικά τεστ είναι λιγοστά και κυρίως γίνονται σε πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ή εμπίπτουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων είναι για περίπου 1.100 κρούσματα. Διαπρεπής Ελληνας επιστήμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι τα κρούσματα είναι 20.000, μία συνάδελφός του αναφέρει 5.000, ενώ άλλος ειδικός από τις ΗΠΑ μιλάει για εκατοντάδες χιλιάδες. Δυστυχώς, έχουν όλοι δίκιο! Και άδικο, συνάμα. Οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η εξάπλωση του ιού ακολουθεί εκθετική πορεία, οπότε σχετικά μικρά σφάλματα οδηγούν σε μεγάλες παρεκκλίσεις. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται χωρίς κάποια βάση. Και η ανάλυση των λιγοστών “φυσικών“ πειραμάτων, από κάποιες κωμοπόλεις ή πλοία όπου εξετάστηκαν όλοι, εμφανίζει στατιστικά που διαφέρουν σημαντικά από τα στοιχεία των κυβερνήσεων, εντείνοντας τη σύγχυση και την ανησυχία. […]
Είναι αναγκαίο, πιστεύω, να προσθέσουμε δύο αλληλένδετες, συμπληρωματικές παρεμβάσεις στις άμεσες αυτές προτεραιότητες: (α) Συλλογή στοιχείων αποτύπωσης της κατάστασης και εξάπλωσης του ιού με τυχαία δειγματοληψία. Τυχαία. (β) Μαζικά τεστ, ώστε να απομονωθούν οι πολίτες που φέρουν τον ιό χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα και να αρθούν σταδιακά τα καθολικά μέτρα απομόνωσης. Μαζικά. […]
Το ιδιαίτερα χρήσιμο στοιχείο της τυχαίας δειγματοληψίας είναι ότι –αν γίνει σωστά– τα αποτελέσματά της συγκλίνουν στον γενικό πληθυσμό χωρίς προκατάληψη (bias). Δηλαδή, αν και τα αποτελέσματα στο τυχαίο δείγμα έχουν απόκλιση (η οποία ελαττώνεται με την αύξηση του δείγματος), δεν υπάρχει συστηματική υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση. Η τυχαία δειγματοληψία θα δείξει άμεσα τα ποσοστά: (α) Των νοσούντων που εμφανίζουν συμπτώματα, (β) αυτών που έχουν προσβληθεί χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα διαφοροποιώντας αυτούς με ήπια συμπτώματα, (γ) αυτών που δεν έχουν προσβληθεί, (δ) αυτών που είχαν προσβληθεί από το νόσημα τις προηγούμενες εβδομάδες, χωρίς (ιδιαίτερα) συμπτώματα, και οι οποίοι έχουν πλέον δημιουργήσει αντισώματα. Η παρέμβαση δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με την παρακολούθηση καθημερινά τόσο των νοσούντων όσο και των υγιών, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης είναι δυναμική. […]
Η ανάλυση του τυχαίου δείγματος θα επιτρέψει την απεικόνιση της κατάστασης, βοηθώντας την πολιτεία στο επόμενο βήμα: την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μα, να πετάξουμε τεστ για ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα, θα ρωτήσει, λογικά, κάποιος. Ναι, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε μια εκτίμηση της κατάστασης. Μα, να ξοδέψουμε πόρους εξετάζοντας πώς εξελίσσεται η υγεία ανθρώπων που δεν έχουν νοσήσει; Ναι. Μόνο η δυναμική παρακολούθηση τόσο των πολιτών με κορωνοϊό όσο και αυτών που δεν έχουν προσβληθεί, μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και στην απάντηση των καίριων ερωτημάτων που όλοι έχουμε. […]
Δεύτερον, η πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στον πληθυσμό θέτοντας φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς εβδομαδιαίους στόχους. Οι μαζικοί έλεγχοι θα συμβάλουν στην αποτύπωση της κατάστασης, επικουρώντας συμπληρωματικά την τυχαία δειγματοληψία. Πιο σημαντικά, μόνο οι μαζικοί έλεγχοι θα επιτρέψουν την απομόνωση των νοσούντων, με ήπια ή χωρίς συμπτώματα. […]
Σε λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα εξετάσει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Η πολιτική της πρέπει να στηρίζεται σε μία όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη απεικόνιση της κατάστασης. Αυτό απαιτεί προετοιμασία: συλλογή στοιχείων και επεξεργασία. Kαι μαζικούς ελέγχους. Αμεσα».
Ακόμα και ο Μόσιαλος, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντιπολιτευτική διάθεση, καθώς η κυβέρνηση τον τοποθέτησε εκπρόσωπό της στα διεθνή κέντρα που ασχολούνται με την πανδημία CoviD-19, σημείωσε σε πρόσφατη ανάρτησή του: «Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερα δεδομένα. Πρέπει να διαπιστώσουμε την πραγματική θνητότητα στο σύνολο όσων έχουν προσβληθεί και όχι στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».
Φυσικά, τίποτα απ’ αυτά (τα στοιχειώδη για όποιον έχει επαφή με τα Μαθηματικά) δεν έγιναν. Ούτε μαζικά τεστ ούτε τεστ σε τυχαίο δείγμα. Παρά ταύτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσιόδρας επιμένει ότι παρακολουθούν και υπολογίζουν με ακρίβεια το πραγματικό Rο, με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που έχουν κατασκευάσει! Θα τους ευχόμασταν να διεκδικήσουν το Νόμπελ Μαθηματικών με την παρουσίαση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αυτών των μαθηματικών μοντέλων, όμως τα πράγματα είναι σοβαρά και δε σηκώνουν καλαμπούρια.
Στη Γερμανία, πάντως, όπου υπάρχουν μερικά από τα πιο έγκυρα ιολογικά ινστιτούτα του κόσμου, όπου εδρεύουν μερικά από τα μεγαλύτερα καπιταλιστικά μονοπώλια φαρμακευτικού υλικού και όπου έγινε ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ σε όλο το δυτικό κόσμο, στη διάρκεια της καραντίνας, οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί για την άρση του lockdown και ήδη έπεισαν τη Μέρκελ να μην αποφασίσει ακόμα το άνοιγμα των σχολείων.
Aντίθετα, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχωρά σε άρση του lockdown, στο οποίο συμπεριλαμβάνει και το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχει κάνει μαζικά μοριακά τεστ, επομένως χωρίς να έχει καλή επιδημιολογική εικόνα. Και βέβαια, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τους «Τσιόδρες» που -κόντρα στα δεδομένα της επιστήμης- ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν το πραγματικό Ro και καμαρώνουν ότι τα έχουν πάει καλύτερα από τη Γερμανία (κοροϊδεύοντας τον κόσμο, με την απόκρυψη βασικών παραγόντων -όπως ποια ήταν η διασπορά του ιού στη Γερμανία και στην Ελλάδα, όταν άρχισε το lockdown κ.ά.- που είναι απαραίτητοι για να κάνεις μια σύγκριση μεταξύ χωρών).
Ετσι, βάζουν τον ελληνικό λαό «να περπατήσει ξυπόλητος στ’ αγκάθια». Δεν έχουν κάνει καμιά προετοιμασία. Ολοι θυμόμαστε, μάλιστα τον Τσιόδρα, ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο, να δηλώνει ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μαζικά μοριακά τεστ. Εκανε την αδυναμία αρετή, για να καλύψει την έλλειψη τεστ.
Τα ίδια και από εδώ και πέρα
Ο Τσιόδρας, αντί ως γιατρός να πει «δεν είχαμε επάρκεια τεστ, γι’ αυτό τα κάναμε με οικονομία», υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την κυβερνητική πολιτική. Ελεγε, για παράδειγμα, στις 29 Απρίλη: «Ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, αν δεν το έχετε καταλάβει, ήδη έχει ξεκινήσει. Είχαμε 19.000 εργαστηριακά ελεγμένα δείγματα το 2009-2010 και έχουμε 72.000 μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες. Και φυσικά, δεν μπορείς να ελέγξεις 10 εκατομμύρια Ελληνες κάθε βδομάδα επί τρεις μήνες ακόμα. Ο στοχευμένος εργαστηριακός έλεγχος αποδείχθηκε επιτυχής και έγινε με κανόνες προτεραιότητας και επάρκειας τότε των τεστ, η οποία αυξήθηκε, νομίζω θα σας πει ο υπουργός για αυτά»!
Μας συγχωρείτε, αλλά έχουμε να κάνουμε με αγυρτεία. Συγκρίνει τα τεστ που έγιναν την περίοδο 2009-10 (για τη γρίπη) με αυτά που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας του SARS-COV-2! Συγκρίνει σώβρακα με γραβάτες (για να μην πούμε κάτι πιο χοντρό).
Πήρε την πάσα ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης (όπως έχει αποκαλυφθεί, ήταν παρεούλα με τον Τσιόδρα και στο πλευρό του Αβραμόπουλου την περίοδο της Η1Ν1, παλιά φυντάνια της Δεξιάς δηλαδή) και άρχισε την… επέλαση: «Να τονίσω καταρχήν, ότι ήταν και παραμένει στρατηγική μας ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορονοϊού. (…) Υπάρχει ένας προγραμματισμός. Οσα τεστ χρειάστηκαν να γίνουν, έχουν γίνει. Οσα τεστ θα χρειαστούν να γίνουν, θα γίνουν. Υπάρχει επάρκεια και σίγουρα ο προγραμματισμός μας δεν στηρίζεται στον αριθμό των τεστ που έχουμε, στηρίζεται στις ανάγκες και στις προτεραιότητες που είπε ο καθηγητής. Με βάση αυτές τις ανάγκες και τις προτεραιότητες διεξάγουμε τα τεστ, καλύπτουμε επαρκώς την αγορά και κάνουμε τον προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες»!
Επομένως, όλοι αυτοί οι επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια του lockdown έγιναν απαράδεκτα λίγα τεστ (δεν είναι μόνο ο Ηλίας Παπαϊωάννου, τις απόψεις του οποίου παραθέσαμε παραπάνω, αλλά και οι ερευνητές του ΚΕΠΥ στο ΑΠΘ και η ΟΕΝΓΕ) δεν ξέρουν τι λένε! Εγιναν όσα τεστ έπρεπε να γίνουν! Το ίδιο θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα!
Ο Μητσοτάκης, θέλοντας να κρατήσει τα γκέμια του Τσιόδρα, ώστε αυτός και η παρέα του να μη τολμήσουν να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση στο ζήτημα της ανεπάρκειας των τεστ, τους φόρτωσε όλη την ευθύνη. Μιλώντας στη Βουλή στις 30 Απρίλη, είπε: «Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την Επιτροπή Επιστημόνων και μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι μια στρατηγική, η οποία επί της αρχής απεδείχθη σωστή. Επιλέξαμε να τεστάρουμε μόνο αυτούς τους οποίους η επιτροπή μας υπέδειξε ότι πρέπει να τεστάρουμε. Ο αριθμός των τεστ προφανώς για την επόμενη μέρα, πρέπει να αυξηθεί και έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για το πώς θα γίνει αυτό. Δεν αναφέρομαι μόνο στα μοριακά τεστ, τα οποία μπορούν να διαγνώσουν τον ιό την ώρα που είναι ζωντανός και ενδεχομένως και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, αλλά αναφέρομαι και στα σερολογικά, στα ανοσολογικά τεστ».
Κι όταν ο Βελόπουλος τον ρώτησε αν η Επιτροπή υπέδειξε στην κυβέρνηση να μην κάνουμε τεστ σε όλους, ο Μητσοτάκης απάντησε μονολεκτικά: «Βεβαίως»! Ο ακροδεξιός επανήλθε επισημαίνοντας στον Μητσοτάκη: «Η αλήθεια είναι άλλη, κύριε πρωθυπουργέ. Δεν είχαμε τεστ. Πείτε το. Δεν φταίτε εσείς. Ομως, δεν είχαμε τεστ. Δεν είχε όλος ο πλανήτης. Μην έρχεστε εδώ και λέτε πράγματα που δεν ισχύουν. Αυτό είναι το άσχημο. Δεν θα γίνεστε πιστευτός ακόμα και στο σοβαρά μετά, αν μου λέτε κάτι τέτοιο, γιατί πολύ απλά δεν ισχύει. Εσείς υποδείξατε την Επιτροπή, εσείς κάνατε την Επιτροπή και η Επιτροπή υπέδειξε εσάς. Ε, δεν γίνονται αυτά. Αμφίδρομη σχέση είναι».
Πηγαίνουν άραγε σε μια στρατηγική μαζικών μοριακών τεστ –έστω με καθυστέρηση- στη φάση της άρσης του lockdown; Αυτή την εντύπωση προσπαθούν να καλλιεργήσουν, όμως δεν είναι έτσι.
Πιο χοντρά ψέματα
Στο προπαγανδιστικό φυλλάδιο που έφτιαξε η κυβέρνηση για την άρση του lockdown, με τον ταρατατζούμ τίτλο «Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων – Γέφυρα ασφάλειας για μια νέα καθημερινότητα – 28η Απριλίου 2020», μας «πληροφορούν» ότι κατά το τρίμηνο Μάη-Ιούλη θα γίνονται 38.500 μοριακοί έλεγχοι ανά εβδομάδα (σελίδα 13). Αυτό σημαίνει 462.000 μοριακά τεστ το τρίμηνο!
Στην «ενημέρωση» της 30ής Απρίλη, ο Τσιόδρας, χωρίς να αναφερθεί σε συνολικό αριθμό των τεστ που θα γίνουν, παρουσίασε μια τεράστια λίστα «στόχων» για τα τεστ. Είπε συγκεκριμένα:
«Σχετικά με τη στρατηγική του διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου και ποιον συνάνθρωπό μας θα αφορά στην επόμενη φάση, η Επιτροπή μας, η οποία ακόμα συζητά, εισηγήθηκε τα κατωτέρω. Ο εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση του νέου κορονοϊού συστήνεται, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο.
Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:
- Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία,
- Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο,
- Προσωπικό υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών.
- Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας.
- Προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του Κράτους και
- Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή γίνεται με προτεραιότητες στις εξής κατηγορίες:
- Προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών,
- Ατομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης,
- Εγκύους που εισάγονται για τοκετό,
- Και βέβαια, φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες ροές κρουσμάτων».
Εγείρεται, βέβαια, ένα κρίσιμο ερώτημα, σε σχέση με τα όσα ο ίδιος ο Τσιόδρας έλεγε δυο νωρίτερα. Οπως γράψαμε παραπάνω, ο Τσιόδρας έλεγε ότι ο μαζικός μοριακός έλεγχος ήδη διεξάγεται και κάλυπτε πλήρως τον Κοντοζαμάνη που έλεγε ότι έγιναν όσα τεστ έπρεπε να γίνουν και πως το ίδιο θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα.
Ξέρουμε καλά ότι μέχρι τώρα δεν έκαναν προληπτικά τεστ, όχι μόνο σε πιθανούς ασυμπτωματικούς (όπως αυτοί στις κλειστές δομές), αλλά ούτε σε συμπτωματικούς με ελαφρά συμπτώματα. Είχαν μάλιστα ένα πρωτόκολλο, που σε πρακτικό επίπεδο το χειρίζονταν τηλεφωνητές μιας εργολαβικής εταιρίας, οι οποίοι απέρριπταν ακόμα και αιτήματα γιατρών για διεξαγωγή τεστ! Ασθενείς εισάγονταν στα νοσοκομεία χωρίς τεστ, έγκυες πήγαιναν στα μαιευτήρια να γεννήσουν χωρίς τεστ κτλ. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάγκη για τεστ σε όλες αυτές τις κατηγορίες πολιτών που αναφέρουν και τώρα υπάρχει; Για ηλίθιους μας περνούν;
Μήπως, όμως, άλλαξαν ρότα –έστω με καθυστέρηση- και πλέον είναι αποφασισμένοι να κάνουν μαζικά τεστ, ώστε να φτιάξουν έναν στοιχειωδώς επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid-19;
Είναι εύκολο να γράφεις νούμερα εκατοντάδων χιλιάδων σ’ ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο ή να αραδιάζεις λίστες με διευρυμένες ομάδες-στόχους σε έναν ραδιοτηλεοπτικό μονόλογο. Η προπαγάνδα δεν κοστίζει τίποτα (αντίθετα οφελεί –έστω και πρόσκαιρα- όποιον την κάνει). Η αλήθεια, όμως, αποδεικνύεται με τα πρακτικά δεδομένα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παραγγείλει μόνο 90.000 τεστ για τρεις μήνες! Λιγότερα από το ένα πέμπτο αυτών που γράφει το προπαγανδιστικό φυλλάδιο της κυβέρνησης. Τα οποία, φυσικά, δε φτάνουν για να εφαρμοστεί το «σχέδιο» που παρουσίασε ο Τσιόδρας. (Επ’ αυτού θα επανέλθουμε).
Από τότε που η πανδημία έφτασε στην Ελλάδα, έχουν γίνει κάτι λιγότερο από 80.000 τεστ, σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις του Τσιόδρα. Αρα, βάσει της παραγγελίας που έχουν κάνει (90.000 τεστ για τρεις μήνες), τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει από εδώ και πέρα. Θα εξακολουθήσουν να τρέχουν πίσω από τον ιό, όπως και μέχρι τώρα. Επειδή, όμως, γίνεται συζήτηση για την ανάγκη του μαζικού μοριακού ελέγχου, αποφάσισαν να φλομώσουν τον ελληνικό λαό με νέα ψέματα.