Είδαμε το τυράκι (το ψήσιμο του αρνιού στις αυλές) αλλά τη φάκα της κυβέρνησης (την επαναλειτουργία της καπιταλιστικής μηχανής, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία) δεν την είδαμε. Καιρός να τη δούμε και να αντιδράσουμε άμεσα, γιατί μετά θα είναι αργά για το λαό μας.
H κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την κούραση του ελληνικού λαού (που δεν προήλθε τόσο από το κλείσιμο στο σπίτι όσο από τη διαρκή αβεβαιότητα και από τη φτώχεια που τον έριξε η ίδια η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε), επέτρεψε το ψήσιμο του αρνιού στις αυλές των σπιτιών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη βαθμιαία επαναλειτουργία τόσο των μικρών και μεσαίων καπιταλιστικών επιχειρήσεων όσο και των σχολείων όλων των βαθμίδων και των δημόσιων υπηρεσιών, που είτε είχαν κλείσει είτε υπολειτουργούσαν για διάφορους λόγους.
Αναφερόμαστε στις μικρές και μεσαίες, γιατί στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις είχαν δώσει το δικαίωμα να αναστέλλουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας εργαζομένων, ώστε να μην τους δίνουν δεκάρα από το μισθό, και τους υπόλοιπους είτε να τους βάζουν σε εκ περιτροπής εργασία είτε να τους απασχολούν σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου τους, καταβάλλοντάς τους το μισό μισθό. Οι διατάξεις αυτές εισήχθησαν με το ένατο και δέκατο άρθρο της ΠΝΠ της 20ής Μάρτη του 2020 και φαίνεται ότι αξιοποιήθηκαν μαζικά από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
H κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αποφεύγει επιμελώς να ανακοινώσει ποια θα είναι τα μέτρα του βαθμιαίου ανοίγματος, την ίδια στιγμή κινητοποίησε τους περισπούδαστους λοιμωξιολόγους, που από την πρώτη στιγμή έβαλαν την επιστημοσύνη τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και όχι της δημόσιας υγείας και του σκληρά δοκιμαζόμενου και στυγνά εκμεταλλευόμενου ελληνικού λαού, να ετοιμάσουν το έδαφος.
Ο οβελίας ως φερετζές…
Στις 15 Απρίλη, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Χαρδαλιάς είπε τα εξής, όσον αφορά την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων: «Θα περάσουμε λοιπόν το φετινό Πάσχα στο σπίτι, με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί και μόνο με αυτούς. Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς. Θα πάμε, προφανώς, και στο φούρνο και στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς να αγοράσουμε γλυκά. Θέλω να το επαναλάβω. Ενα είναι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας. Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων, που, όπως δείχνουν καθημερινά οι στατιστικές, είναι οι πλέον ευάλωτοι» (η έμφαση δική μας).
Την επομένη, στις 16 Απρίλη, ο επίσης καθ΄ ύλην αρμόδιος (ως κυβερνητικός εκπρόσωπος) υφυπουργός Πέτσας δήλωσε τα εξής, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο Χριστιανισμός τιμά την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Είμαστε τρεις μέρες πριν την Ανάσταση και οι Ελληνες συνειδητοποιούμε ότι αυτό το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας» (η έμφαση δική μας).
Και οι δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι υφυπουργοί, καθ’ υπαγόρευση του Μητσοτάκη, μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα επαναλάμβαναν τον φετφά ότι απαγορεύεται το ψήσιμο του αρνιού, γιατί θα μπει σε κίνδυνο η ζωή των ηλικιωμένων μας!
Πριν περάσουν 24 ώρες, όμως, από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, η κυβερνητική γραμμή άλλαξε. Την είδηση έδωσε ο καθ’ ύλην αναρμόδιος πρώην αντιστράτηγος των μπάτσων και νυν υφυπουργός τους, Οικονόμου, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι επιτρέπεται το ψήσιμο του αρνιού στις αυλές! Στη συνέντευξη αυτή, «όλως τυχαίως», υποβλήθηκε στον Οικονόμου η εξής ερώτηση: «Μία οικογένεια τριών τεσσάρων ατόμων για παράδειγμα, που μένει σε ένα σπίτι, έχει ένα μικρό κήπο τέλος πάντων και θέλει να βγει να ψήσει την Κυριακή του Πάσχα, μπορεί να βγει»; Ο Οικονόμου, ενώ γνώριζε τι είχε πει την προηγούμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας, απάντησε: «δεν απαγορεύεται το ψήσιμο!».
Προφανώς, ο αναρμόδιος για τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής Οικονόμου επιλέχθηκε από τον Μητσοτάκη για να ανακοινώσει την αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής, όσον αφορά στο ψήσιμο του αρνιού στις αυλές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι΄ αυτό το σχεδιασμό, άλλωστε, μίλησε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στον Παπαχελά και δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Απρίλη (άρα η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις 17 Απρίλη).
…για την «επανεκκίνηση»
Στη συνέντευξη αυτή, ο Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είπε πολλά ναι, έδωσε πολλά, αλλά θα πει πολλά όχι κατά τη φάση της λεγόμενης σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, επειδή αδυνατεί να δώσει άλλα. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα τον Μητσοτάκη, θα ανακοινωθούν στις αρχές του Μάη. Παραθέτουμε αποσπάσματα απ’ αυτήν τη συνέντευξη:
Δημοσιογράφος: Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που βλέπω είναι ποιος θα λέει «όχι» την επόμενη μέρα, όταν επιχειρηματίες, κοινωνικές ομάδες θα ζητούν επιδόματα, επιχορηγήσεις, συμμετοχή του κράτους στις επιχειρήσεις…
Μητσοτάκης: Εμείς! Εγώ! Οπως είπαμε πολλά «ναι» και τώρα ανοίξαμε αμέσως το «πουγκί» –γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε– έτσι και την επόμενη μέρα θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια και πολλά «όχι». Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που ζούμε είναι μια ειδική κατάσταση. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημίες, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό και μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο. Θα έχουμε μεγάλη ύφεση και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος με δίκαιο τρόπο. Η πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εδωσε πολλά χρήματα, κυρίως για να τονώσει την εργασία και το εισόδημα. Και το έκανε με τρόπο θα έλεγα –και μη σας αιφνιδιάσω εδώ– σχεδόν σοσιαλιστικό: οριζοντίως 800 ευρώ σε όλους, ασχέτως του εισοδήματος! Αλλες χώρες επέλεξαν να δώσουν ένα ποσοστό επί του μισθού. Εμείς είπαμε όχι. Δίνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό, τελικά στηρίξαμε πολύ περισσότερο αυτούς που είχαν χαμηλότερα εισοδήματα. Επλήγησαν τα πιο υψηλά εισοδήματα. Ετσι, όμως, έπρεπε να γίνει.
Αρα, τον δύσκολο ρόλο να πατήσει φρένο, αφού πριν πάτησε το γκάζι, θα τον αναλάβει η κυβέρνηση. Και πάντα, θα κρατάμε εφεδρείες. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση. Λένε κάποιοι: «Δώσ’ τα όλα τώρα». Ποια να δώσουμε τώρα; Και πόσα μπορούμε να δώσουμε, όταν δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα…
Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Αρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις…
Δημοσιογράφος: Eχετε τον εφιάλτη ενός «δεύτερου γύρου» το φθινόπωρο;
Μητσοτάκης: Ναι, βέβαια. Νομίζω ότι είναι περίπου σίγουρο πως θα υπάρξει μία επάνοδος του κορωνοϊού το φθινόπωρο και αυτό πάντα με τη βάσιμη προϋπόθεση, ότι θα δούμε μια κάμψη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
Είμαστε μια πολύ ζεστή χώρα το καλοκαίρι και είναι πολύ πιθανό αυτό να μας ευνοήσει. Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όμως, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά και εμείς θα έχουμε, τότε, πολύ περισσότερα κρεβάτια εντατικών και μεγαλύτερες δυνατότητες για testing. Θα έχει διευρυνθεί η παλέτα των τεστ και ενδεχομένως να έχουμε και τεστ που θα μπορεί να γίνονται στο σπίτι.
Ο κυνισμός χαρακτηρίζει την προσέγγιση Μητσοτάκη, όταν δηλώνει ξεδιάντροπα ότι το 800άρι, ένα προνοιακό βοήθημα δηλαδή, είναι μέτρο «σοσιαλιστικό». Οταν δηλώνει ότι θα βάλει φρένο στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και θα πει πολλά «όχι», ενώ είναι βέβαιο ότι στην περίοδο της λεγόμενης επιστροφής στην κανονικότητα της οικονομίας θα παγιώσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που έλαβε στην περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού.
Δάσκαλε που δίδασκες…
Εξίσου κυνική είναι η προσέγγισή του, ότι στη νέα περίοδο, της λεγόμενης επανεκκίνησης της οικονομίας, δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία του κοροναϊού, αφού υπάρχει «μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος», «μια απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας», ενώ «είμαστε μια ζεστή χώρα το καλοκαίρι και αυτό είναι πολύ πιθανό να μας ευνοήσει». Κυνικός και «στον αέρα» είναι και ο ισχυρισμός του ότι τον Οκτώβρη με Νοέμβρη θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και περισσότερες δυνατότητες για τεστ αντισωμάτων, τα οποία θεωρούνται ακόμη και από τον Τσιόδρα αναξιόπιστα.
Ο Τσιόδρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη ρουτίνας της 16ης Απρίλη, αναφερόμενος στα κύρια μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία του κοροναϊού, είπε τα εξής: «τα μέτρα υγιεινής και διατήρησης της απόστασης μεταξύ μας μπορεί να είναι οι κύριοι βοηθοί μας ώσπου να βρεθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο»!
Πάνω σ’ αυτήν την αποστροφή της δήλωσης του Τσιόδρα πάτησε ο Μητσοτάκης και είπε στη συνέντευξή του στον Παπαχελά ότι υπάρχει μια «μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μια απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας». Τι θα μπορούσε να πει, άλλωστε, από τη στιγμή που ομολογεί, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής χρήσης και αυτών ακόμη των τεστ αντισωμάτων, που -κατά τα άλλα- είναι αναξιόπιστα;
Μητσοτάκης και Τσιόδρας «ξέχασαν» να αναφέρουν το βασικό στοιχείο, που είναι η απουσία ανοσίας στον ελληνικό λαό. Ειδικά υπόλογος είναι ο Τσιόδρας, ο οποίος στις 2 του Απρίλη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωνε: «Ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, άρα όλοι είμαστε ευάλωτοι στον ιό αυτό. Αρα δυνητικά μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή».
Εδώ ο Τσιόδρας υπερβάλλει, λέγοντας ότι «δυνητικά μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή». Γιατί δεν υπολογίζει το γεγονός ότι τμήμα του ελληνικού λαού ανήκει στους λεγόμενους ασυπτωματικούς, δηλαδή σε αυτούς που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό και έμειναν στο σπίτι χωρίς να ελεγχθούν γιατί αυτή ήταν η γραμμή Τσιόδρα και κυβέρνησης. Αυτοί πιθανόν να έχουν αντισώματα και επομένως θα μπορούσαν να εντοπιστούν με πιστοποιημένα τεστ αντισωμάτων.
Και υπερβάλλει σκόπιμα, προσπαθώντας να καλύψει την κυβέρνηση, που δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες μέχρι σήμερα, ώστε να βρεθούν πιστοποιημένα τεστ αντισωμάτων και ικανές ποσότητες από αυτά.
Ο «εθνικός» λοιμωξιολόγος «ξέχασε» ακόμη και όσα σημαντικά είπε ο ίδιος στις 3 Απρίλη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, απ’ αφορμή το σχεδιασμό της κυβέρνησης της Δανίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παραθέτουμε την απάντηση, μαζί με την ερώτηση, γιατί επιβεβαιώνει αυτό που ισχυριζόμαστε εδώ και καιρό: όταν οι επιστήμονες αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν κυβερνητικές πολιτικές, αφήνουν κατά μέρος την επιστήμη τους και μπαίνουν άμεσα στην πιστή εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών:
Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Κύριε Καθηγητά, υγειονομικά προηγμένες χώρες, όπως η Δανία, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της κρίσης με τον κορονοϊό…
ΤΣΙΟΔΡΑΣ: …Αρα νομίζω θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση. Δεν θα αντιδράσουμε παρορμητικά όταν ακούμε ότι η τάδε χώρα περιορίζει τα μέτρα. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό.
Αυτά τα έλεγε ο Τσιόδρας στις 3 Απρίλη, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έθετε θέμα σταδιακής επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας και επομένως δεν πιεζόταν να πει αυτά που είπε στις 16 Απρίλη (τη στιγμή δηλαδή που η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή επανεκκίνηση από τα μέσα του Μάη).
Οσον αφορά δε την ανοσία στον πληθυσμό, υπάρχει το εξής ερώτημα: Πώς θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ανοσία, να έχει δηλαδή αντισώματα, τη στιγμή που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία κλεισμένος στο σπίτι; Το ερώτημα, βέβαια, είναι ρητορικό και θέλει απλά να υπογραμμίσει το γεγονός ότι υπάρχουν και οι ασυπτωματικοί που θα πρέπει να ελεγχθούν τόσο με το μοριακό τεστ όσο και με πιστοποιημένο τεστ αντισωμάτων.
Ο περιορισμός στο σπίτι ήταν μεν ένα αναγκαίο μέτρο -και εξακολουθεί να είναι- αλλά όχι και ικανό, μιας και τα κυβερνητικά μέτρα (π.χ. η παροχή προνοιακών βοηθημάτων αντί πραγματικών μισθών και η άρνηση να γίνουν μαζικά μοριακά τεστ στον ελληνικό λαό και τεστ αντισωμάτων) υπονόμευαν και υπονομεύουν την καταπολέμηση των πραγματικών επιπτώσεων από την πανδημία του κοροναϊού.
Και αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο, όταν μεθοδεύεται η σταδιακή επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, με τη συνέχιση των ίδιων αντεργατικών ρυθμίσεων, με κύρια μέτρα ενάντια στην πανδημία του κοροναϊού το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί η μαζική χρήση μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων.
Μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων
Η εκτεταμένη έρευνα που κάναμε έχει «φωτίσει» πολλά σημεία σχετικά με τα τεστ και τα διάφορα είδη τους. Καταρχάς αναφέρουμε αυτά που δήλωνε διαδοχικά ο λοιμωξιολόγος Τσιόδρας για τα μοριακά τεστ και για τα τεστ αντισωμάτων, στις καθιερωμένες κοινές συνεντεύξεις του με τον Χαρδαλιά.
Στις 2 Απρίλη, ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανοσία, δηλαδή δεν έχει αντισώματα. Οπως σημειώσαμε, ο Τσιόδρας «ξέχασε» τους ασυμπτωματικούς, επιδιώκοντας να καλύψει την κυβέρνηση για την «παράλειψή» της να εφοδιαστεί μαζικά με πιστοποιημένα τεστ αντισωμάτων.
Στις 3 Απρίλη, ο ίδιος, απαντώντας στον δημοσιογράφο Καραγιώργο, δήλωνε ότι δε θα αντιδράσουμε παρορμητικά, αλλά επιστημονικά και με την βοήθεια μεθόδων όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος και η ανοσία στον πληθυσμό, θα παρακολουθήσουμε την πορεία της πανδημίας.
Εργαστηριακός έλεγχος, δηλαδή με τη μέθοδο PCR, γινόταν και γίνεται μόνο σε αυτούς που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό, στους γιατρούς και νοσηλευτές της πράξης και σε κάποιες άλλες ομάδες, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα του κοροναϊού, και όχι μαζικά στον ελληνικό λαό.
Οσον αφορά στα τεστ αντισωμάτων, ο Τσιόδρας ξεμπέρδευε με το γενικό αφορισμό ότι δεν υπάρχουν πιστοποιημένα τεστ αντισωμάτων. Ιδού σχετικό απόσπασμα από την απάντηση που έδωσε στις 6 Απρίλη: «Και ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, πρέπει να το τονίσω αυτό, γιατί ακόμα δεν έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, το οποίο μπορεί να μας πει με ακρίβεια ότι κάποιος πέρασε ή δεν πέρασε τη νόσο». Δήλωνε, δηλαδή, κατηγορηματικά, ότι τα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται δεν είναι αξιόπιστα.
Την επομένη, 7 Απρίλη, αναφερόμενος στον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο, δηλαδή στη μέθοδο PCR, είπε: «Αλλος ο μοριακός διαγνωστικός που κάνουμε αυτήν τη στιγμή και θεωρείται ο πιο αξιόπιστος και άλλος ο έλεγχος της ανοσίας και των αντισωμάτων…».
Νομίζουμε ότι δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο, αφού αναφέραμε ήδη σε ποιες κατηγορίες γίνεται αυτήν την περίοδο ο έλεγχος με τη μέθοδο PCR.
Στις 8 Απρίλη, το Ινστιτούτο Παστέρ δημοσιοποίησε τις απαντήσεις σε 23 ερωτήσεις που τέθηκαν για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Παραθέτουμε την 7η ερώτηση και την απάντηση του Παστέρ:
7. Πόσο αξιόπιστη είναι η μοριακή μέθοδος;
Είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού. Ομως η μοριακή εξέταση, όπως και κάθε εξέταση έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα, που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες. Επιπλέον, οι μοριακές εξετάσεις μας δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Αν για παράδειγμα κάποιος είχε βήχα και πυρετό από τον κορονοϊό πριν από δύο εβδομάδες, μπορεί η μοριακή εξέτασή του να είναι αρνητική. Για να καλυφθούν δε οι αδυναμίες της μεθόδου PCR, χρειάζεται να γίνονται ταυτόχρονα μαζικά και τα πιστοποιημένα τεστ αντισωμάτων.
Η μπάλα στην κερκίδα
Τι ενέργειες, λοιπόν, έκανε η κυβέρνηση για τη μέθοδο PCR; Καταρχάς θα αναφέρουμε τα σχετικά με τις περιβόητες ΚΟΜΥ (Κινητή Ομάδα Υγείας), περιγράφοντας τις κυβερνητικές ενέργειες με τις οποίες, υποτίθεται, ότι θα ξεκινούσε η λειτουργία τους.
Με το τεσσαρακοστό τέταρτο άρθρο της ΠΝΠ της 20ής Μάρτη αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία των ΚΟΜΥ. Το άρθρο έχει ως εξής:
ΜΕΡΟΣ Δ΄:
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19
Αρθρο τεσσαρακοστό τέταρτο
Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19
1. Για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 συνιστώνται Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού με δυνατότητα δραστηριοποίησης σε όλη την Επικράτεια και αντικείμενο την κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας και λήψης δειγμάτων βιολογικού υλικού προσώπων-πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης νεοπροσλαμβανόμενων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Η λειτουργία των ομάδων του προηγούμενου εδαφίου συνιστά δράση, η οποία εντάσσεται στην Πράξη «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού-COVID-19», η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020».
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ρυθμίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες σύστασης των Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους, οι επιμέρους περιοχές ευθύνης τους στην Επικράτεια, οι λεπτομέρειες δράσης τους, η λειτουργική τους ένταξη, η διασύνδεσή τους με άλλες μονάδες και οργανικές δομές αναφοράς, τα επιμέρους προσόντα του στελεχιακού δυναμικού, η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, οι ειδικότητες απασχόλησης, το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας, το ύψος των αμοιβών προσωπικού, οι δαπάνες υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων, καθώς και οι λεπτομέρειες υλοποίησης της πράξης. Οι Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού συγκροτούνται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ως φορέα υλοποίησης της πράξης του δευτέρου εδαφίου.
2. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ως φορέας υλοποίησης της ανωτέρω Πράξης δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμβάσεων, να συνάπτει συμβάσεις: α) πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων, γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων, δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβανόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε.Κ.Α.Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, στ) αγοράς θήκης (ΚΙΤ) λήψης δειγμάτων και ζ) παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη στελέχωση και αξιολόγηση. Η πρόσκληση για τη σύναψη των ανωτέρω συμβάσεων αναρτάται μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Δ.Υ. για χρονικό διάστημα τριών (3) ημερών.
Οι συμβάσεις ως προς τις απαραίτητες προμήθειες ειδών και υπηρεσιών συνάπτονται με σκοπό την αγορά ικανών ποσοτήτων με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων υπηρεσιών. Το σύνολο της αναγκαίας δαπάνης για την υλοποίηση των ανωτέρω βαρύνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΜΔΤ 2014-2020 (Πράξη: Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19», η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020»).
Συνοψίζουμε αυτά που προβλέπονται:
Πρώτον, συγκρότηση των ΚΟΜΥ με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
Δεύτερον, έκδοση Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με την οποία καθορίζεται εκτός των άλλων η ζώνη ευθύνης κάθε ΚΟΜΥ και οι ιδιαίτερες λειτουργίες.
Χρειάστηκε να περάσουν 14 ημέρες για να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και 17 ημέρες για να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (1177 Β). (Παρενθετικά αναφέρουμε ότι, ενώ στο τεσσαρακοστό τέταρτο άρθρο της ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το νόμο 4863-,προβλέπεται, ότι την ΚΥΑ θα υπογράψουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, όταν αυτή δημοσιεύτηκε διαπιστώσαμε ότι την υπογράφει και ο Γεωργιάδης! «Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;»).
Οταν, όμως, εκδόθηκε η ΚΥΑ, στις 6 Απρίλη, διαπιστώσαμε, ότι δε ρυθμίζονταν σημεία που προβλέπονταν από το τεσσαρακοστό τέταρτο άρθρο του νόμου 4863 (όπως η έναρξη λειτουργίας των ΚΟΜΥ και η ζώνη ευθύνης τους), αλλά ενώ προβλεπόταν ότι το ΔΣ του ΕΟΔΥ θα στελεχώσει τις ΚΟΜΥ κατά παρέκκλιση των διατάξεων, προέκυψε νέα γραφειοκρατική διάταξη, με νέες τροποποιήσεις τόσο του νόμου 4863 όσο και της ΚΥΑ.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της ΚΥΑ (ΦΕΚ 1177Β) προβλεπόταν ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει το συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση της πράξης για τη συγκρότηση και λειτουργία των ΚΟΜΥ και ότι αυτόν το ρόλο θα τον ασκεί μέσω τριμελούς επιστημονικής επιτροπής εποπτείας. Περαιτέρω, στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 προβλεπόταν ότι ο υπουργός Υγείας εκδίδει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, μετά από εισήγηση της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής εποπτείας. Αυτά στις 6 Απρίλη, ενώ δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις των 500 νοσηλευτών και 500 οδηγών για τη συγκρότηση των 500 ΚΟΜΥ.
Και ξαφνικά οι τρεις υπουργοί, Σκυλακάκης, Γεωργιάδης και Κικίλιας, ανακαλύπτουν ότι οι επιστημονικές επιτροπές εποπτείας που ορίζονται από τον υπουργό Υγείας δεν πρέπει να είναι τριμελείς, αλλά πενταμελείς! Οι υπουργάρες το διαπίστωσαν αυτό στις 10 Απρίλη και την κοινή τους απόφαση τη δημοσίευσαν την ίδια ημέρα. Επαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν «καθυστέρηση», εν γνώσει φυσικά του «πανάξιου πρωθυπουργού μας», που όλα τα προβλέπει!
Οι υπουργοί πετάνε τη μπάλα στην κερκίδα, όσον αφορά το χρόνο συγκρότησης και έναρξης λειτουργίας των ΚΟΜΥ, μέχρι να αρχίσει η επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας με το εργασιακό καθεστώς της περιόδου της πανδημίας. Γιατί απλά δε θέλουν οι ΚΟΜΥ να παίρνουν βιολογικό υλικό μαζικά από τον ελληνικό λαό. Στην καλύτερη περίπτωση, για στάχτη στα μάτια, θα χρησιμοποιούν τεστ αντισωμάτων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Στην ΠΝΠ της 20ής Μάρτη προβλεπόταν ότι ο ΕΟΔΥ έπρεπε μέχρι τις 20 Ιούλη να προχωρήσει στην προκήρυξη όλων των συμβάσεων για την πρόσληψη των 500 νοσηλευτών και των 500 οδηγών, για να συγκροτηθούν οι 500 ΚΟΜΥ, και στην προκήρυξη όλων των συμβάσεων για τα υλικά προστασίας των εργαζόμενων, για την εξασφάλιση των 500 αυτοκινήτων και για την εξασφάλιση των απαραίτητων αντιδραστηρίων που απαιτούνται για τα μαζικά τεστ της μεθόδου PCR.
Στις 13 Απρίλη, εκδόθηκε νέα ΠΝΠ (ΦΕΚ 84Α). Με αυτήν τροποποιείται η προθεσμία μέσα στην οποία οφείλει ο ΕΟΔΥ να βγάλει τις απαραίτητες αποφάσεις και η τελική ημερομηνία της 20ής Ιούλη μετατίθεται για τις 13 Αυγούστου του 2020.
Η καθυστέρηση, λοιπόν, για τις προσλήψεις των 500 νοσηλευτών και των 500 οδηγών συνεχίζεται. Σύμφωνα με την ΠΝΠ και τις δύο ΚΥΑ, γνωρίζαμε ότι ο ΕΟΔΥ, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορεί να προσλάβει αυτούς τους εργαζόμενους και να συγκροτήσει έτσι τις 500 ΚΟΜΥ. Ο ΕΟΔΥ, όμως, ακολούθησε άλλη τακτική, συνεχίζοντας την καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, στις 14 Απρίλη προκήρυξε διαγωνισμό για την ανεύρεση Τεχνικού Συμβούλου! Αναφέρει η προκήρυξη:
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ παροχή τεχνικού συμβούλου με αντικείμενο την υποστήριξη της στελέχωσης 500 Κινητών Ομάδων ειδικού σκοπού και τηλεφωνικού κέντρου ΕΟΔΥ στα πλαίσια του Υποέργου 9 «Τεχνικός σύμβουλος για το υποέργο 1» της Πράξης «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα Κορονοϊού κατ΄ οίκον με κωδικό ΟΠΣ 5061257».
Η εταιρία που θα αναλάβει να παίξει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου θα πληρωθεί με 204.807 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Οσον αφορά δε τους χρόνους υποβολής των φακέλων από αυτούς που θα πάρουν μέρος σ΄ αυτόν το διαγωνισμό και το χρόνο που θα περάσει μέχρι να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός παρατηρούμε τα εξής:
Πρώτον, αρχικά προβλεπόταν ότι οι υποψήφιοι τεχνικοί σύμβουλοι έπρεπε να καταθέσουν τους φακέλους τους στις 17 Απρίλη και ώρα 5 μ.μ. Η προκήρυξη είχε αναρτηθεί στις 14 Απρίλη και ώρα 5 μ.μ. Στις 16 Απρίλη, ο ΕΟΔΥ, με νέα του απόφαση, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των φακέλων από τους υποψηφίους τεχνικούς συμβούλους μέχρι τις 21 Απρίλη και ώρα 5μ.μ. Εγραφε το έγγραφο του ΕΟΔΥ προς κάθε ενδιαφερόμενο (16/4): ΕΡΩΤΗΜΑ 1: «1. Στην σελίδα 9, παράγραφος Α αναφέρεται: «Η υποβολή της προσφοράς θα πραγματοποιηθεί απαρέγκλιτα εντός τριών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και της Αναθέτουσας Αρχής, (www.eody.gov.gr) και ώρα 17.00. Καθώς η ανάρτηση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της Αναθέτουσας Αρχής έγινε στις 14/4/2020, παρακαλώ διευκρινίστε εάν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς είναι η Παρασκευή 17/04/2020 ή η Τρίτη 21/04/2020 έως τις 17:00».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α/Α: Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της προσφοράς ορίζεται η Τρίτη 21/04/2020, λόγω των ενδιάμεσων αργιών».
Περιττεύει να τονίσουμε ότι μας θεωρούν ηλίθιους, όταν ισχυρίζονται, ότι ανάμεσα στις 14 και τις 17 Απρίλη υπήρχουν ενδιάμεσες αργίες! Μέχρι χθες το βράδυ, (21 Απρίλη), που ολοκληρώσαμε αυτό το άρθρο, δε γνωρίζαμε αν οι εταιρίες κατέθεσαν τους φακέλους ή αν δόθηκε από τον ΕΟΔΥ νέα παράταση.
Δεύτερον, αναφέρεται ότι τους φακέλους θα παραλάβουν και θα εξετάσουν οι επιστημονικές επιτροπές εποπτείας. Θυμίζουμε όσα σημειώσαμε παραπάνω: αρχικά προβλεπόταν τριμελής σύνθεση αυτών των επιτροπών και στη συνέχεια, με νέα απόφαση του ΕΟΔΥ, η σύνθεση έγινε πενταμελής, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Στην προκήρυξη δεν ορίζεται ο χρόνος μέσα στον οποίο οι επιτροπές αυτές, που υπάγονται στον υπουργό Υγείας, θα εισηγηθούν τον τεχνικό σύμβουλο. Σύμφωνα, όμως, με όσα ορίζονται σε όλους τους διαγωνισμούς, θα έπρεπε και εδώ να υπάρχει σαφής ορισμός του χρόνου. Προφανώς, δεν τον ορίζουν για να έχουν τη δυνατότητα τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και ο υπουργός Υγείας να «παίζουν καθυστέρηση», ακόμη στο πρώτο στάδιο που έχει να κάνει με την κατακύρωση της εταιρίας που θα αναλάβει το ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου.
Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τόσο τρελά ερωτευμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, που ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, που ο ΕΟΔΥ θα μπορούσε να προσλάβει τους 500 νοσηλευτές και τους 500 οδηγούς, προβλέπει την ύπαρξη «τεχνικού συμβούλου», δαπανώντας απροκάλυπτα δημόσιο χρήμα ύψους 204.807 ευρώ.
Τρίτον, προβλέπονται άλλες δέκα ημέρες για να εξεταστούν μια σειρά έγγραφα του προσωρινού αναδόχου μέχρι να μπουν οι τελικές υπογραφές και να αναλάβει ο τεχνικός σύμβουλος να κινήσει τις διαδικασίες συγκρότησης των 500 ΚΟΜΥ.
Αν υποθέσουμε ότι πράγματι οι φάκελοι με τις προσφορές κατατέθηκαν στις 21 Απρίλη και με δεδομένο ότι δεν ορίζεται ο χρόνος που θα χρειαστούν οι επιστημονικές επιτροπές εποπτείας για να εισηγηθούν ποιος θα είναι ο προσωρινός ανάδοχος, προσθέτοντας τις 10 ημέρες που θα εξετάζονται τα έγγραφα του προσωρινού ανάδοχου, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σύμβαση του οριστικού αναδόχου θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη. Δηλαδή, τότε που έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσει η περιβόητη επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, δε θα έχουν καν συγκροτηθεί οι 500 ΚΟΜΥ!
Αλλά ακόμα και αν συγκροτηθούν οι ΚΟΜΥ, δε θα είναι σε θέση να πάρουν βιολογικό υλικό από κατοίκους που είναι κλεισμένοι στα σπίτια, γιατί αυτή η εργασία είναι πολύ επικίνδυνη, αφού υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης από τους ασυμπτωματικούς προσβληθέντες από τον κοροναϊό. Και είναι άμεσος ο κίνδυνος, γιατί οι τρεις υπουργοί δε φρόντισαν, ενόψει της συγκρότησης των ΚΟΜΥ, να προμηθευτεί ο ΕΟΔΥ τον απαραίτητο εξοπλισμό και σε επαρκή ποσότητα για την προστασία των νοσηλευτών που θα στελεχώσουν τις ΚΟΜΥ.
Προκύπτει το ερώτημα. Πού και πώς θα πηγαίνουν τα μέλη των ΚΟΜΥ για να παίρνουν το βιολογικό υλικό, όταν θα στερούνται των απαραίτητων μέσων προστασίας ώστε να μη γίνουν και αυτοί φορείς του κοροναϊού;
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν πρόκειται να παίρνουν βιολογικό υλικό για να γίνεται μοριακός έλεγχος. Ετσι, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο ρόλο ρουτίνας θα αναθέσουν στις ΚΟΜΥ οι επιστήμονες της επιτροπής και η κυβέρνηση. Κι ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, ο Πέτσας δήλωσε στις 16 Απρίλη: «Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες». Παρατηρούμε ότι ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αναφέρει ότι οι ΚΟΜΥ θα παίρνουν βιολογικό υλικό, αλλά περιορίζεται σε μια γενικόλογη αναφορά στην προσφορά νοσηλευτικών υπηρεσιών κατ’ οίκον.
Το «φιλέτο» στους ιδιώτες
Θα κλείσουμε με μια σύντομη αναφορά στο ρόλο που υποτίθεται ότι θα παίξει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Ρόλο που προανήγγειλε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη φιέστα που οργανώθηκε στις 15 Απρίλη κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.
Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει αρχίσει ο μοριακός έλεγχος στο ΕΚΕΑ. Και θα περάσει αρκετός χρόνος ακόμη για να ξεκινήσει η μέθοδος PCR (αναλυτικά θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμά μας).
Πρόκληση, επίσης, συνιστά η κυβερνητική απόφαση να προκηρυχθεί διαγωνισμός για να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία, με αμοιβή φυσικά, το δικαίωμα να διεξάγει ελέγχους με τη μέδοδο PCR, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΑ! Δηλαδή, το κράτος βάζει τα μηχανήματα και τα αντιδραστήρια και φωνάζει εργολάβο για να κάνει τη δουλειά (προκειμένου να μην προσλάβει βιολόγους και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες)! Και μάλιστα, δεν ορίζει το ίδιο το κράτος την τιμή ανά τεστ, με την οποία θα πληρωθούν οι εργολάβοι, αλλά αφήνει την… ελεύθερη αγορά να τη ρυθμίσει (περί καρτέλ δεν έχουν ακούσει τίποτα οι «άριστοι» υπουργοί του «υπεράριστου» Μητσοτάκη).
Σημειώνουμε ότι επικοινωνήσαμε με κρατικά ερευνητικά εργαστήρια, που διεξάγουν ελέγχους για τον κοροναϊό με τη μέθοδο PCR, και μας επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: ότι μπορούν να παρασκευάζουν τα αντιδραστήρια και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό που καταβάλλεται στις ιδιωτικές εταιρίες. Σε ερώτησή μας γιατί δεν τα παρασκευάζουν τα ίδια τα κρατικά εργαστήρια, δεν μας απάντησαν. Προφανώς, δε θέλησαν να σχολιάσουν τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι τρελά ερωτευμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με αυτά τα παραδείγματα, πάντως, δηλαδή με την εκχώρηση των κρατικών εργαστηρίων του ΕΚΕΑ σε εργολάβους, που θα πληρώνονται από το κράτος για να κάνουν τεστ, και με τη μη παρασκευή των αντιδραστηρίων από τα κρατικά εργαστήρια, για να μη χάσουν τη μπίζνα οι ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις που τα εμπορεύονται, αντιλαμβανόμαστε πόσο ψεύτης είναι ο Μητσοτάκης όταν δηλώνει ότι… έκανε αυτοκριτική στην αντίληψη που είχε για το ΕΣΥ και ότι έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του «να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά»!
Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι εννοεί όταν λέει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεργάζεται γόνιμα με τον ιδιωτικό τομέα και να απορροφά τεχνογνωσία, όπου αυτή είναι απαραίτητη». Στην περίπτωση του ΕΚΕΑ, το δημόσιο βάζει την τεχνογνωσία και το σταθερό κεφάλαιο (κτίρια, εξοπλισμός) και οι ιδιώτες έρχονται να χλαπακιάσουν το «φιλέτο». Στη δε περίπτωση της παραγωγής αντιδραστηρίων, τα κρατικά ερευνητικά εργαστήρια έχουν όλη την τεχνογνωσία, αλλά η κυβέρνηση κάνει πως δεν το ξέρει, για να μη χάσουν τη μπίζνα οι καπιταλιστές έμποροι.
Γεράσιμος Λιόντος
Τελευταία Νέα :
- Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»
- «Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback
- Σαν σήμερα 4 Ιούλη
- Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας
- Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας
- Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία