Συνεντευξιαζόμενος σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Θεοδωρικάκος είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα λέει ότι «στην Οικονομική Επιτροπή θα έχει πλειοψηφία η παράταξη του Δημάρχου. Και αντίστοιχα του Περιφερειάρχη». Δεν έδειξε όμως καμιά ιδιαίτερη βιασύνη για τη νομοθέτηση αυτής της αλλαγής. Αντίθετα, έδωσε έμφαση σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ονόμασε «ενθάρρυνση της σύμπραξης». Θα δίνεται, είπε, «η δυνατότητα σε όσους συνεργάζονται να μετέχουν πλέον στη διοίκηση. Εάν δύο ή και περισσότεροι συνδυασμοί συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν και στην άσκηση της διοίκησης και της εξουσίας στον Δήμο και στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων στη διοίκηση του Δήμου, στην προεδρία του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα όργανα διοίκησης του Δήμου ή της Περιφέρειας».
Διαφαίνεται, λοιπόν, η πρόθεση να ασκηθεί ένας εκβιασμός σε συγγενείς παρατάξεις (νεοδημοκρατικές ή πασοκικές, ορισμένες φορές και συριζαίικες): ή κάνετε σύμπραξη με την παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη ή μένετε «εκτός νυμφώνος». Εκτός οικονομικής επιτροπής, που είναι η πιο κρίσιμη επιτροπή στη διοίκηση ενός δήμου ή μιας περιφέρειας, δεδομένου ότι αυτή διαχειρίζεται το «μπαγιόκο» και κλείνει τις εργολαβίες (με «ό,τι» αυτό συνεπάγεται).
Το μικτό εκλογικό σύστημα που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ (απλή αναλογική για την εκλογή των συμβούλων, πλειοψηφικό για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη) δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις, ιδιαίτερα στους δήμους. Μια σειρά τοπικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν χωριστούς συνδυασμούς με τη βεβαιότητα ότι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο μετά τις εκλογές, γιατί ο δήμαρχος δε θα έχει πλειοψηφία και θα χρειαστεί την ή τις ψήφους που διαθέτουν στο συμβούλιο. Ερχεται τώρα η ΝΔ και αντί να αφήσει τα δημοτικά συμβούλια να λύσουν μόνα τους τα ζητήματα αυτά (τα λαμόγια ξέρουν από παζάρια), προσφέρει σε όσους εκλέχτηκαν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες ένα εργαλείο εκβιασμού: την πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή. Ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις μόνος του, μέσω της οικονομικής επιτροπής, ενώ εκείνοι που θα αρνηθούν να συμπράξουν μαζί του, θα μείνουν «εκτός νυμφώνος». Ετσι, δίνεται ώθηση για να σχηματιστούν συμπαγείς και μόνιμες πλειοψηφίες, με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να έχουν πλέον το πάνω χέρι στο παζάρι, αφού έχουν την εναλλακτική λύση της οικονομικής επιτροπής.
Τελευταία Νέα :
- «Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback
- Σαν σήμερα 4 Ιούλη
- Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας
- Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας
- Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία
- Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)