Στο προηγούμενο φύλλο της «Κ» αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους το 70% των Ρώσων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Levada –Center τον Μάρτιο, αξιολογεί θετικά το ρόλο του Ιωσήφ Στάλιν. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έπεσαν λίγο βαριά σε όσους προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία και να πείσουν τους λαούς ότι Χίτλερ και Στάλιν είναι το ίδιο πράγμα, ταυτίζοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ έφαγαν ακόμη ένα «χαστούκι». Η διοίκηση και οι παίχτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Βόλγκα Ουλιάνοφσκ, ομάδα της πόλης στην οποία γεννήθηκε ο Βλαδιμίρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν), επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να τιμήσουν τη συμπλήρωση των 149 χρόνων από τη γέννησή του, γεγονός που ανάγκασε όλες τις μεγάλες αθλητικές (και όχι μόνο) ιστοσελίδες σε παγκόσμιο επίπεδο να αναφερθούν σ’ αυτό. Η φανέλα με την οποία αγωνίστηκαν οι παίχτες της Βόλγκα απεικόνιζε τον Λένιν ντυμένο τερματοφύλακα και έκανε το γύρο του κόσμου (αν η συγκεκριμένη φανέλα κυκλοφορούσε προς πώληση στο Διαδίκτυο, είναι σίγουρο ότι θα ξεπερνούσε κάθε ρεκόρ).
Εκτός από την ημέρα του αγώνα της Βόλγκα με την Τσελιαμπίνσκ (3η κατηγορία, σκορ 1-0), οι οπαδοί της ομάδας, για να τιμήσουν το Λένιν, δυο μέρες νωρίτερα είχαν παρελάσει στους δρόμους της πόλης μαζί με έναν νεαρό ηθοποιό, σωσία του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης. Τα δυο γεγονότα, αν και φαινομενικά είναι άσχετα μεταξύ τους, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση εξακολουθεί να εμπνέει τους λαούς. Οσο και να προσπαθούν οι καπιταλιστές και οι κάθε λογής αναθεωρητές και αντεπαναστάτες, όσους τόνους λάσπης και να ρίξουν, δε θα μπορέσουν να ξεμπερδέψουν με την Οχτωβριανή Επανάσταση και τους μπολσεβίκους ηγέτες, Λένιν και Στάλιν, που οδήγησαν το ρωσικό λαό στην «έφοδο στους ουρανούς». Οσο και αν προσπαθούν, δε θα μπορέσουν να αποτρέψουν το «μοιραίο» γι’ αυτούς και η γη τελικά θα γίνει κόκκινη από ζωή, όσο και αν αυτό φαντάζει απίθανο στην εποχή μας.
Ενας καλός φίλος, οπαδός του Ολυμπιακού, κοινοποίησε στο Facebook από την ιστοσελίδα των ερυθρόλευκων οπαδών που δηλώνουν αντιφασίστες (Olympiakos Fans Against Fascism) και «γνήσιοι απόγονοι του Νίκου Γόδα» (του κομμουνιστή ποδοσφαιριστή, που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας στις 19 Νοεμβρίου του 1948, φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού), την ανάρτηση-φόρο τιμής στην επέτειο της μάχης του «Κάστρου του Υμηττού», που έγινε στις 28 Απρίλη του 1944.
Η συγκεκριμένη μάχη έγινε την επόμενη μέρα της παλλαϊκής απεργίας και της μεγάλης διαδήλωσης του αθηναϊκού λαού, που ματαίωσε τα σχέδια των Ναζί για μαζική επιστράτευση για τα «τάγματα εργασίας», και είναι μια από τις πιο λαμπρές σελίδες αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας (Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης) αντιμετώπισαν παλικαρίσια επί εφτά ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής. Ο λαός μας αποκάλεσε το μισογκρεμισμένο σπίτι «Κάστρο του Υμηττού» και στους τοίχους γράφτηκαν συνθήματα για να θυμίζουν τη θυσία και των ηρωισμό των υπερασπιστών του. Ενα από αυτά έλεγε: «Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση».
Την ηρωική θυσία των τριών ΕΛΑΣιτών η αστική τάξη και τα τσιράκια της αλλά και οι κάθε λογής αναθεωρητές προσπαθούν να την κρατήσουν άγνωστη και συνήθως δεν την συμπεριλαμβάνουν στις εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση. Αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη ανάρτηση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να θεωρηθεί εκπρόθεσμη, για δυο λόγους.
Πρώτον, γιατί όπως λέει ένα παλιό σύνθημα, «ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο». Με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να αναφερόμαστε στην περίοδο που ο λαός και η νεολαία, με την καθοδήγηση του επαναστατικού ΚΚΕ, έγραψαν την εποποιία της Εαμικής Αντίστασης. Αυτή την ιστορική περίοδο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να την παραχαράξει και να την «προσαρμόσει» στα μέτρα και τις πολιτικές του επιδιώξεις.
Δεύτερον, γιατί σε μια χρονική περίοδο που στη Θύρα 7 και στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών, έχουν επικρατήσει οι νεοναζί δολοφόνοι και τσιράκια του Μαρινάκη και έχουν επιβάλει το δόγμα του «No Politica», πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια των συγκεκριμένων οπαδών του Ολυμπιακού. Μπορεί σήμερα να αποτελούν μια μικρή μειοψηφία και να μην μπορούν να παίξουν ρόλο στα δρώμενα στις εξέδρες του Καραϊσκάκη, μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές και να χωράει μεγάλη κριτική στις θέσεις που κατά καιρό εκφράζουν, αφού δεν έχουν καταφέρει να βάλουν την ταξική τους συνείδηση πάνω από την οπαδική συνείδηση και την αγάπη για την ομάδα τους (όπως συμβαίνει άλλωστε και στις τάξεις των αντιφασιστών οπαδών των άλλων ομάδων), όμως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι προσπαθούν να «σώσουν» την αξιοπρέπεια του κόσμου του Ολυμπιακού, που στην πλειοψηφία του είναι από τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη, και να μην αφήσουν κάποιες σημαντικές μορφές της ερυθρόλευκης ιστορίας, όπως ο Νίκος Γόδας, να αμαυρώνονται από τον Μαρινάκη και τα κάθε λογής φασιστοειδή τσιράκια του.
Για μια ακόμη φορά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα αποδεικνύουν ότι στο «νησί» το άθλημα ποδόσφαιρο βρίσκει τη δικαίωση και το βαθύτερο νόημά του. Στο 71ο λεπτό του αγώνα Λιντς Γιουνάιτεντ – Αστον Βίλα, οι παίχτες της Λιντς δεν τήρησαν το fair-play (παίχτης της Βίλα είχε τραυματιστεί), άνοιξαν το σκορ και το γήπεδο μετατράπηκε σε ροντέο από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των παιχτών της Βίλα. Η νίκη για τη Λιντς ήταν μονόδρομος στην προσπάθεια για απευθείας άνοδο στην Premier League, όμως ο προπονητής της Μαρσέλο Μπιέλσα αποφάσισε να αποκαταστήσει την τάξη, κόντρα στις επιταγές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και στο δόγμα «νίκη με κάθε τρόπο και μέσο». Εδωσε εντολή στους παίχτες να δεχτούν γκολ, η Βίλα ισοφάρισε, το fair play τηρήθηκε, το ισόπαλο αποτέλεσμα δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη και πλέον η Λιντς θα διεκδικήσει την άνοδο σε αγώνες μπαράζ.
Κατά καιρούς, ομάδες ή παίχτες που έχουν ευνοηθεί από τέτοιου είδους «λάθη», έχοντας εξασφαλίσει το αποτέλεσμα, κάνουν εκ των υστέρων δηλώσεις με τις οποίες αναγνωρίζουν το «λάθος» και εκφράζουν τη συμπάθειά τους για τους αντίπαλους. Με την αντίδρασή του ο Μπιέλσα έδειξε τον τρόπο της «διόρθωσης», άμεσα και εντός του αγωνιστικού χώρου. Μετά το παιχνίδι, δήλωσε με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο, ότι «το αγγλικό ποδόσφαιρο φημίζεται για την άμιλλα και για αυτό δώσαμε το γκολ πίσω».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Χωρίς θεατές θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ και των μπάτσων. Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε μια απόφαση που δείχνει, αφενός, ότι η πορεία απαξίωσης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου συνεχίζεται και, αφετέρου, ότι η «παιδική χαρά» του Μαξίμου δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
ΥΓ2. Ανοιχτή επίθεση στον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο έκανε ο Βασιλειάδης, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι έχει γνώση, άποψη και όραμα για το ελληνικό μπάσκετ. Ο χώρος της στήλης δεν επαρκεί για μια αναλυτική προσέγγιση του στόχου που έχει ο Βασιλειάδης, είναι όμως πολύ «γατάκι» για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με τον «Σωλήνα».