Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
  • Ο Αγώνας του Αιώνα
  • Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;
  • Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
Παιδεία

Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Ιαν 2018, 00:00

Στο πολυνομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας που ήταν στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
 
Οι ρυθμίσεις αφορούν στην υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες τη εβδομάδα και στα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
 
Με νέες ανακοινώσεις του το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει ως ανώδυνες τις ρυθμίσεις αυτές και ως απλή επανάληψη, όσον αφορά στο 30ωρο, των όσων ισχύουν ήδη με το νόμο 1566/85.
 

Υποχρεωτικό 30ωρο

 
Το ερώτημα που καταρχάς προκύπτει είναι γιατί υπάρχει η ανάγκη επαναδιατύπωσης του σχετικού άρθρου του νόμου 1566 εφόσον δεν αλλάζει απολύτως τίποτε;
 
Ο Γαβρόγλου θεωρεί, προφανώς, τους εκπαιδευτικούς ηλίθιους και έτοιμους να χάψουν το παραμύθι του, εφόσον στη νέα διατύπωση του άρθρου για το 30ωρο στο πολυνομοσχέδιο, όπως ισχυρίζεται, απαριθμούνται απλώς λεπτομερώς οι εργασίες που υποχρεούται να κάνει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού του (και όχι του διδακτικού) ωραρίου.
 
Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη (άρθρο 245 του πολυνομοσχέδιου) αναφέρει τα εξής:
 
Η παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφ. ΣΤ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών  που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Με την επιφύλαξη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών».
 
Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο εκπαιδευτικός, πέραν του διδακτικού του ωραρίου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου (εκτός από αυτήν «του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου», δηλαδή της αυτο-αξιολόγησης και της επίβλεψης των σχολικών γευμάτων) δεν είναι κάτι καινούργιο και πάντα πραγματοποιούνταν μέσα στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών.
 
Τι αλλάζει, λοιπόν; Η επαναδιατύπωση του άρθρου δίνει τώρα έμφαση στην κατάφαση και καθιστά την παραμονή όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα υποχρεωτική («οι εκπαιδευτικοί… παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο… για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών  που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου»), ενώ η διατύπωση του άρθρου του νόμου 1566/85 καθιστούσε την παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο, πέραν του διδακτικού τους ωραρίου δυνητική, εφόσον τους είχε ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου συγκεκριμένο έργο («Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, τις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα»).
 
Μάλιστα, για τις παραβιάσεις του άρθρου αυτού του νόμου 1566 από κάποιους «πονηρούς» διευθυντές σχολείων, επανειλημμένως υπήρξαν αποφάσεις και οδηγίες της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο διευκρίνισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
 
Γιατί, επομένως ο Γαβρόγλου επαναδιατύπωσε με αυτόν τον τρόπο το σχετικό άρθρο του νόμου 1566; Πρώτον για να επιβάλει την υποχρεωτική παρουσία όλων των εκπαιδευτικών στο σχολείο καθημερινά για 6 ώρες (30ωρο εβδομαδιαίως), ενισχύοντας παράλληλα την παντοδυναμία των διευθυντών, που πάντα κάτι θα επινοούν για να αναθέσουν στους εκπαιδευτικούς (ο κατάλογος των εργασιών που ανατίθενται στους εκπαιδευτικούς από τα όργανα διοίκησης είναι ενδεικτικός ) και δεύτερον γιατί έτσι προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, δηλαδή η αύξηση και του διδακτικού ωραρίου, ώστε αυτό να ταυτιστεί με το εργασιακό. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται δεδομένη σε επόμενο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.
 
Τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας ότι οι «θεσμοί» ήλθαν με άγριες διαθέσεις και την απαίτηση για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, την οποία τάχα ο υπουργός απέρριψε και «έπεισε» τους τροϊκανούς περί του αντιθέτου, ισχυροποιούν αυτήν την πρόβλεψη. Η τρόικα απλά έκανε σ’ αυτήν τη φάση το χατίρι των συριζαίων να πάνε σταδιακά στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου, για να μην εξευτελιστούν ντιπ κατά ντιπ στα μάτια των εκπαιδευτικών και να μην προκληθούν απεπιθύμητες αντιδράσεις επειδή επίκειται και ο νόμος για την αξιολόγηση και αυτός για τις αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια.
 

Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

 
Σχετικά με τα κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων (άρθρο 246 του πολυνομοσχέδιου), αυτά απλά απαριθμούνται για να δικαιολογήσουν νέο γύρο εκτεταμένων συγχωνεύσεων σχολείων, μετά τη σάρωση που έκανε η Διαμαντοπούλου.
 
Τα κριτήρια αυτά ισχύουν, υποτίθεται, και σήμερα για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων (οργανικότητα σχολικών μονάδων, μαθητικό δυναμικό και προβλεπόμενο για τα επόμενα έτη, αριθμός μαθητών που θα μετακινηθεί, δυνατότητες μεταφοράς, ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, κοινωνικές και δημογραφικές επιπτώσεις, χρόνος μετακίνησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 λεπτά, δυνατότητα στέγασης των σχολικών μονάδων που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, συστέγαση στο ίδιο κτήριο σχολικών μονάδων ίδιου τύπου και βαθμίδας). 
 
Τα παραπάνω αποτέλεσαν διαχρονικά την επίφαση για εκτεταμένες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και σχολείων. Ακόμα δε, έρχονται συχνά στο φως καταγγελίες σχετικά με την απουσία μέριμνας για τη μεταφορά των μαθητών ή επειδή δεν καταβάλλονται έγκαιρα τα απαιτούμενα κονδύλια στις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει τη μεταφορά.
 
Οδηγούμαστε, λοιπόν, σε πολυπληθή τμήματα μαθητών (25 μαθητές συν 10% που έχει εκτεταμένη εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), σε καταργήσεις τμημάτων και απαλειφή της αναγκαιότητας για ίδρυση νέων ειδικά στα συστεγαζόμενα σχολεία, σε μείωση των αναγκών για πρόσληψη νέου εκπαιδευτικού προσωπικού (αναπληρωτών). Ολα αυτά ενισχύονται και με την πρόβλεψη του Π.Δ. 79 για τη δημιουργία τριμελών επιτροπών στο πλαίσιο κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης, οι οποίες θα χειρίζονται συνολικά την κατανομή των μαθητών στα σχολεία. Ετσι, παρακάμπτεται η αναγκαιότητα δημιουργίας π.χ. και δεύτερου τμήματος σε ένα σχολείο, όταν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 25, αφού οι «πλεονάζοντες» κατανέμονται από την επιτροπή σε όμορα ή λιγότερο όμορα σχολεία.
 
Στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχέδιου αναφέρεται ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τις συγχωνεύσεις εκδίδονται ύστερα από γνώμη των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που υποβάλλεται στο υπουργείο Παιδείας ως το τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης που εκδίδεται ως το τέλος Οκτωβρίου. Οι ανωτέρω ΥΑ εκδίδονται ως το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και ισχύουν από το επόμενο σχολικό έτος.
 
Γιούλα Γκεσούλη
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

Κουρέλιασαν τη νομοθεσία για το άσυλο
Επόμενο άρθρο

Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

Πωλείται και «το νερό»!

Σχετικά Αρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

Παιδεία 28 Μάι 2026, 05:40

Δήμος Αθήνας: Καμιά απάντηση για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την καλή λειτουργία των σχολείων

Παιδεία 26 Μάι 2026, 20:35
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
Εργατικά

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τους διωκόμενους αγωνιστές

2 Ιούν 2026, 20:43
Καταστολή

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

2 Ιούν 2026, 20:21
Διεθνή

Χεζμπολά: Επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός για όλο τον Λίβανο και όχι μια περιορισμένη διευθέτηση

2 Ιούν 2026, 19:31
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    17Ν
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Εφετείο 17Ν
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Ποιοι είμαστε
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Επικοινωνία
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Όροι χρήσης
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Ποιοι είμαστε
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Επικοινωνία
  • Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις υπουργείου Παιδείας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo