Αλλο ένα «καινοτόμο» σχέδιο, εμπνευσμένο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που μετά τιμής παρουσιάστηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του (https://www.immigration.gov.gr/article-details/-/journal_content/56_INSTANCE_qAPKlk32D3aH/20182/50111?back=news), υπό τον μεγαλόπνοο τίτλο «Λειτουργία χώρου τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνείας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου».
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται, όπως μαθαίνουμε, σε «ειδικά διαμορφωμένο εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο είναι προσφορά της εταιρίας Cisco. Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος με υψηλής τεχνολογίας ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, καθώς και συστήματα τηλεδιάσκεψης που δίνουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνείας στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο ΚΥΤ». Λίγο παρακάτω διαβάζουμε: «Το πρόγραμμα επιτυγχάνει σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών υγείας και προσφέρει χώρους ιατρικών εξετάσεων και θεραπείας, με σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής». Και τέλος: «Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την εταιρία Cisco και τον Δήμο Αμβούργου της Γερμανίας προγραμματίζει τη διάθεση άλλων τριών αντίστοιχων εμπορευματοκιβωτίων πλήρως εξοπλισμένων, αλλά και άλλων τριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως αίθουσες αναμονής, είτε σε άλλες χρήσεις, όπως ως σχολικές αίθουσες για προσφορά εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουμε ενημέρωση από τη Σάμο για να γράψουμε αν όντως λειτουργεί ο περίφημος «χώρος τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνείας» κι αν όντως είναι, ως χώρος, όπως παρουσιάζεται στις φωτογραφίες του ενημερωτικού δελτίου που υπάρχει στην ιστοσελίδα. Μπορούμε παρολαυτά να πούμε τη γνώμη μας γι’ αυτού του είδους τις «καινοτομίες» και τον στόχο τους.
Ηδη και μόνο η ανακοίνωση του Υπουργείου «μιλάει» από μόνη της. «Το πρόγραμμα επιτυγχάνει σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών υγείας». Να ο πρώτος και ξεκάθαρος στόχος της εν λόγω «καινοτομίας»! Μείωση του λειτουργικού κόστους στις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πρόσφυγες. Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις πρόσφατες εικόνες και ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά και την τραγική έλλειψη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θεωρούμε εκ των προτέρων προκλητική αυτήν την ανακοίνωση του υπουργείου. Γιατί ακόμα και να λειτουργήσει το «εμπορευματοκιβώτιο» (πρόκειται για τα γνωστά ως κοντέινερ), είναι τέτοιες οι ανάγκες που σίγουρα δεν καλύπτονται με τηλεϊατρική και τηλεδιαγνώσεις. Κι επειδή αυτές δεν καλύπτονται έτσι, προκλητικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι πολιτικά ιθύνοντες να μειώσουν το ήδη… μειωμένο κόστος (τα ήδη πενιχρά ποσά που δαπανώνται στην πραγματικότητα) και να «ξεπετάξουν» τους πρόσφυγες. Και όλο αυτό θα γίνεται με «σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής»!
Το υπουργείο μας ενημερώνει επίσης πως εκτός από το ένα εμπορευματοκιβώτιο θα διατεθούν άλλα τρία που θα λειτουργούν «είτε ως αίθουσες αναμονής είτε… ως σχολικές αίθουσες για προσφορά εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»! Καταξοδεύτηκαν κιόλας! Εμείς βλέπουμε ένα ακόμα σημείο στο οποίο δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο. Πετάνε τους πρόσφυγες σ’ ένα κουτί, για να ακούνε τον δάσκαλο μέσω skype και πετυχαίνουν μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγώνια. Και μακριά από το εκπαιδευτικό σύστημα και τους ντόπιους τους κρατάνε (αυτό λέγεται δημιουργία γκέτο) και τις δαπάνες για να δομήσουν βασικές τάξεις ένταξης και διδασκαλίας -τόσο για τους ανήλικους όσο και για τους ενήλικες πρόσφυγες- γλιτώνουν. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη άρχισαν να μπαίνουν στο χώρο της παροχής εκπαίδευσης στους πρόσφυγες οι ιδιωτικές σχολές και τα κολλέγια, σαν κοράκια που μυρίστηκαν ψοφίμι και πέφτουν να το κατασπαράξουν (αυτό το θέμα το ψάχνουμε και θα επανέλθουμε).
Αν μιλούσαμε για «καινοτομία» του υπουργείου θα λέγαμε «άνθρακες ο θησαυρός». Ομως εδώ πρόκειται για κάτι χειρότερο. Δεν έχουμε να κάνουμε με πράξη βοήθειας στους πρόσφυγες, αλλά με ένα ακόμα στοιχείο της πολιτικής γενικευμένης καταστολής των προσφύγων. Κεντρικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι να διατηρήσει τους πρόσφυγες μαντρωμένους στα Κέντρα Κράτησης των νησιών και να καλμάρει λίγο τις πιέσεις των τοπικών αρχών (όσο οι πρόσφυγες είχαν λίγα λεφτά και ξόδευαν ήταν καλοί, όμως τώρα έχουν γίνει φορτίο στις πλάτες των κατοίκων). Γιατί δεν ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες δομές υγείας και εκπαίδευσης; Γιατί δεν χρησιμοποιούν τη δεξαμενή των ανθρώπων που μορφώθηκαν στα πανεπιστήμια και που στέκουν τώρα κολλημένοι στο βάλτο της ανεργίας; Μάλλον είναι πιο… γλυκιά η μπίζνα με τις διάφορες εταιρίες και τις πατέντες τους και προτιμότερη από το να προσφέρεις κάτι ολοκληρωμένο και ποιοτικά άρτιο σε ανθρώπους που δεν τους θες εδώ.
ΥΓ: Μην μας πει κανείς ότι τηλεϊατρική εφαρμόζεται ήδη σε διάφορα ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Η τηλεϊατρική, για να ασκηθεί σωστά, απαιτεί όρους που είναι σίγουρο ότι δε θα τηρηθούν στην περίπτωση των προσφύγων. Από την άλλη, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μερικές δεκάδες κατοίκους σ’ ένα ακριτικό νησί με τον πληθυσμό των χιλιάδων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Η τηλεϊατρική είναι για ν’ αντιμετωπίσει λίγα περιστατικά, ως εξαίρεση, και όχι για να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σ’ έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό. Από την άλλη, ας σκεφτούμε και την πλευρά του… υποδείγματος. Οταν μας πουν ότι η τηλεϊατρική απέδωσε στον πληθυσμό των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων (μήπως θα μετρήσει κανείς τη ζημιά στην υγεία αυτών των ανθρώπων «δεύτερης κατηγορίας»;), θα έχει έρθει η ώρα να μας πουν ότι μπορεί να επιτευχθεί «σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών υγείας» με τη γενίκευση της τηλεϊατρικής σε όλες τις εσχατιές της Ελλάδας.