Ζόρικα τα πράγματα για την Τερίζα Μέι, μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τον Γιούνκερ πάνω στο Brexit. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη θετική έκβαση των συνομιλιών αποδείχτηκαν απατηλές, καθώς παρά την «σημαντική πρόοδο», έμειναν ανοιχτά θέματα-αγκάθια, όπως αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, για την οποία η Μέι ήταν έτοιμη να αποδεχτεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση ακόμα και μετά το Brexit, όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον κυβερνητικό εταίρο, το «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που απέρριψε οποιοδήποτε «ειδικό καθεστώς» για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Μέι αύξησε την προσφορά για τον «λογαριασμό του διαζυγίου» αποδεχόμενη να πληρώσει μέχρι και 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το BBC, πράγμα που δείχνει ότι η βρετανική κυβέρνηση αρχίζει τις υποχωρήσεις μήπως και πετύχει μια συμφωνία στο πλαίσιο που της επιβάλλουν οι καπιταλιστές.
Ενδεχομένως, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οι συνομιλίες να έχουν ξαναρχίσει, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, αφού στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Δεκέμβρη η Βρετανία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για να υπάρξει κάποια πρόοδος. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το παζάρι είναι σκληρό και η Βρετανία ζορίζεται. Ηδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες δημοσκοπήσεις που ζητούν νέο δημοψήφισμα!
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Survation, που έγινε μεταξύ 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη για λογαριασμό της Mail On Sunday και αναδημοσιεύτηκε σε όλο τον βρετανικό Τύπο, από τα 1.003 άτομα που ρωτήθηκαν τα 497 (κοντά στο 50%) υποστήριξαν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Από τα 497 αυτά άτομα, μόνο τα μισά είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο προηγούμενο δημοψήφισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (91%) αντιτίθεται μάλιστα στον υπέρογκο λογαριασμό που καλείται να πληρώσει η Βρετανία για το «διαζύγιο». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Mail on Sunday υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ σε αντίθεση με την Daily Mail που βγήκε ανοιχτά υπέρ του Brexit!
Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτός ο διχασμός δεν έχει ακόμα αρθεί ή διευθετηθεί κι όσο η βρετανική πολιτική δε βρίσκει διέξοδο από τον βάλτο του Brexit, οι «ενωτικοί» θα βγάζουν στη φόρα τέτοιες δημοσκοπήσεις (ως γνωστόν οι δημοσκοπήσεις συνήθως γίνονται για να φτιάξουν κλίμα κι όχι για να το μετρήσουν). Από την άλλη, οι φωνές για τον κίνδυνο έλλειψης εργατικών χεριών από την ΕΕ εξακολουθούν να ακούγονται, καθώς ο σύνδεσμος βρετανών κατασκευαστών κατοικιών ανέφερε στον Guardian της περασμένης Τρίτης, ότι ένας στους έξι οικοδόμους προέρχεται από την ΕΕ. Ειδικά στο Λονδίνο, που φέτος γνωρίζει οικιστική ανάπτυξη-ρεκόρ από τη δεκαετία του ’30, οι μισοί από τους οικοδόμους προέρχονται από άλλες χώρες εντός ΕΕ (η πλειοψηφία από τη Ρουμανία).
Τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας έθεσε με δραματικό τρόπο την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του συνδέσμου βρετανών βιομηχάνων, Πολ Ντρέσλερ, κατηγορώντας σαν «ανεύθυνους» όσους ζητούν να αποχωρήσει η Βρετανία από τις διαπραγματεύσεις με την πρώτη δυσκολία. Ζήτησε μάλιστα να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για μία νέα συμφωνία, με τα μικρότερα δυνατά εμπόδια στο εμπόριο και τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία η Βρετανία ήταν ενσωματωμένη για 40 χρόνια. Ο Ντρέσλερ προειδοποίησε ότι αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στη σύνοδο κορυφής, το 60% των επιχειρήσεων που έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης ενόψει Brexit, θα αναγκαστούν να τα εφαρμόσουν από το ερχόμενο Πάσχα (αρχές Απρίλη), με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια θέσεων εργασίας. Οι καπιταλιστές φυσικά δεν καίγονται για τις θέσεις εργασίας, αλλά τις χρησιμοποιούν πάντα σαν μπαμπούλα για να εκβιάσουν καταστάσεις.
Οπως καταλαβαίνετε, ο κλοιός στενεύει και η Μέι θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να πετύχει αυτό που της ζητούν οι βρετανοί καπιταλιστές. Εκτός κι αν αναζητηθεί τρόπος για ένα exit από το Brexit (όπως ανοιχτά ζητάει ο Τόνι Μπλερ)…