Τη σοβαρή τους ανησυχία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το BREXIT εξέφρασαν οι εκπρόσωποι δύο καπιταλιστικών οργανώσεων, που συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα με την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερίζα Μέι. Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) και την Ευρωπαϊκή Ενωση Επιχειρήσεων (BusinessEurope), που εκπροσωπεί επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανόμενης και της Βρετανίας.
Οι καπιταλιστές ζήτησαν από τη Μέι να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και προκειμένου να το πετύχει αυτό πρέπει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες να υποβάλει δεσμευτικές προτάσεις πάνω σε τρία θέματα: δικαιώματα πολιτών, σχέσεις με Ιρλανδία και οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την ΕΕ. Το τελευταίο εξακολουθεί να αποτελεί το αγκάθι στις συνομιλίες, καθώς πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ (της τάξης των 50-60 δισ. σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι), τα οποία το Λονδίνο θέλει να τα μειώσει όσο γίνεται περισσότερο.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το BREXIT, Μισέλ Μπαρνιέ, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία, αν και όπως δήλωσε είναι κάτι που θα το απευχόταν. Ομως, η μη επίτευξη συμφωνίας δε θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες μόνο για τους βρετανούς καπιταλιστές, αλλά και για τους ευρωπαίους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βάνσλεμπεν, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα είχε σοβαρές συνέπειες στη γερμανική βιομηχανία, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές θα πλήττονταν από δασμούς της τάξης των 2.35 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία (ποσοστό ίσο με το 11% της αξίας των εξαγωγών), ενώ για τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία οι δασμοί θα έφταναν τα 11 δισ. ευρώ (ποσοστό γύρω στο 6% των εξαγωγών).
Δεν είναι όμως μόνο οι καπιταλιστές που πιέζουν τη Μέι να ξεκαθαρίσει τις βρετανικές θέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία. Είναι και ο Μπαρνιέ που εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά στις βρετανικές δεσμεύσεις (δηλαδή πρώτα απ’ όλα τα λεφτά που θα χρωστά η Βρετανία στην ΕΕ και η διευθέτηση των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας-Βρετανίας από την άποψη της μετακίνησης των εμπορευμάτων), μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής που θα γίνει στις 14 και 15 Δεκέμβρη. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι δύσκολες συνομιλίες για την εμπορική σχέση ΕΕ- Βρετανίας θα καθυστερήσουν για τους επόμενους μήνες.
Ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός για το BREXIΤ, Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξε ότι η τελική συμφωνία με την ΕΕ θα ισχύσει μόνο αν πάρει την έγκριση της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση και η ίδια η Μέι δε θέλουν να πάρουν αποκλειστικά την ευθύνη της οποιαδήποτε συμφωνίας, αλλά να πετάξουν το μπαλάκι στη Βουλή, με τον εκβιασμό: «ή την υιοθετείτε, ή δε θα υπάρξει συμφωνία». Γνωρίζουν ότι η συμφωνία δε θα είναι όπως επιθυμεί η βρετανική πλευρά, αφού στο σκληρό παζάρι που θα γίνει η ΕΕ έχει μεγαλύτερη δύναμη κεφαλαίου από τη Βρετανία. Και στον καπιταλισμό, η δύναμη του κεφαλαίου είναι που καθορίζει τις οποιεσδήποτε συμφωνίες.
Εκτός κι αν γίνει αυτό που ανέφερε ο Τζον Κερ, ο βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο Κερ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε ότι η Μέι μπορεί ακόμα να αποφύγει το BREXIT, αρκεί να παγώσει μονομερώς τις συνομιλίες.
Αυτό όμως δε θα είναι «συμφιλίωση», όπως την περιέγραψε ο Κερ, γιατί οι αντιθέσεις Βρετανίας – ΕΕ δε σβήνονται με μονοκονδυλιά. Για την ώρα όμως, η Μέι προχωρά ολοταχώς προς την έξοδο, δηλώνοντας την προηγούμενη Παρασκευή ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μάρτη του 2019, στις έντεκα το βράδυ… Πολλοί, πάντως, στοιχηματίζουν ότι μέχρι τότε η Μέι θα έχει πάψει να κατοικεί στο 10 της οδού Ντάουνινγκ.