Μόλις ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση των «Εγγράφων του Παναμά», ένα νέο σκάνδαλο γενικευμένης φοροδιαφυγής από την παγκόσμια καπιταλιστική ελίτ, με την ονομασία «Εγγραφα του Παραδείσου», ξεσπάει. Σύμφωνα με τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, που έγραψε πρώτη για το σκάνδαλο, τα έγγραφα αποτελούνται από 13,4 ψηφιοποιημένα αρχεία συνολικού μεγέθους 1.400 gigabytes, που καταδεικνύουν τη μαζική μεταφορά και διακίνηση εκατοντάδων δισ. δολαρίων μέσα από παράκτιες εταιρίες με έδρα πρώην βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις στην Καραϊβική και αλλού. Τα έγγραφα καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1950 μέχρι το 2016, όταν και διέρρευσαν για να δουν το φως της δημοσιότητας ένα χρόνο μετά.
Στις υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής εμπλέκονται εκατοντάδες πολιτικοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, μέχρι το Πακιστάν και την Ινδία, πολυεθνικές εταιρίες, διασημότητες του αμερικάνικου και βρετανικού σταρ σίστεμ, μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και άλλοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται, ο πρίγκηπας Κάρολος και η βασίλισσα Ελισάβετ, η Apple, στενοί συνεργάτες του Τραμπ και του Πούτιν, στελέχη του βρετανών Συντηρητικών, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Κάμερον και ρώσοι καπιταλιστές που διατηρούν στενή σχέση με την κυβέρνηση Πούτιν.
Στα έγγραφα περιγράφεται πως οι εταιρίες πίσω από το Twitter και το Facebook δέχτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από ρωσικούς κρατικούς επενδυτικούς φορείς. Ιδιαίτερα επιθετικές πρακτικές φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρίες όπως η Apple και η Nike. Διακίνηση κεφαλαίων που ανήκουν σε αμερικάνικα και βρετανικά πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, που διοχετεύτηκαν στη βιομηχανία παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Η δημιουργία ειδικού ταμείου για τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων της Δημοκρατίας του Κονγκό για τη σύναψη αποικιοκρατικού τύπου συμβολαίων εξόρυξης μεταλλευτικών κοιτασμάτων στη χώρα από το βρετανικό μονοπώλιο Glencore. Μέχρι και διασπάθιση δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για την κατασκευή υποδομών στην Ανγκόλα από στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης.
Στις περισσότερες από τις μισές υποθέσεις, υπεύθυνη διαχείρισης της υπόθεσης φοροδιαφυγής είναι η νομική εταιρία Appleby, με έδρα στις Βερμούδες, τα νησιά Κέιμαν και άλλους φορολογικούς παραδείσους. Η ίδια εταιρία πρωταγωνιστούσε στην πλειοψηφία των υποθέσεων φοροδιαφυγής των «Εγγράφων του Παναμά». Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας δήλωσε ότι η Appleby διαχειρίστηκε όλες τις υποθέσεις της με βάση τη νομιμότητα, εκμεταλλευόμενη παραθυράκια στην αμερικάνικη και βρετανική φορολογική νομοθεσία, κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην έρευνα και την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού αναλυτή Γκάμπριελ Ζούκμαν, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες, μόνο το 2016, 600 δισ. δολάρια καπιταλιστικών κερδών δε φορολογήθηκαν, αφού μεταφέρθηκαν σε παράκτιες εταιρίες στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους.
Τα παραθυράκια στη φορολογική νομοθεσία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά αποτελούν πάγια τακτική των αστικών κρατών, ενώ παράλληλα τα λαϊκά στρώματα και η εργατική τάξη αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια (για να μην ξεχνάμε σε ποιον ανήκει το κράτος). Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό στον καπιταλισμό και έτσι θα παραμείνει, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα αστών πολιτικών όπως ο αμερικάνος Δημοκρατικός Μπέρνι Σάντερς, που με αφορμή το ξέσπασμα του σκανδάλου, εκστράτευσε για άλλη μια φορά ενάντια στη διεθνή ολιγαρχία, όπως αρέσκεται να ονομάζει τους καπιταλιστές και τους διεφθαρμένους πολιτικούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον καπιταλισμό, γέννημα του οποίου είναι όλα αυτά τα σκάνδαλα.
'H όπως ο Τσίπρας, που μίλησε για «έναν απάνθρωπο μηχανισμό, που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας», θέλοντας να μας καλλιεργήσει τη νοσταλγία για κάποιον παλαιότερο… ηθικό καπιταλισμό, που δεν είχε τέτοια φαινόμενα. Είχε άλλα, παρόμοια. Και ήταν πάντοτε καπιταλισμός. Ενα σύστημα απάνθρωπο, εκμεταλλευτικό, ληστρικό, δολοφονικό με τους πολέμους του ή με την πλήρη περιφρόνηση της υγείας και της ζωής των εργατών. Η ανηθικότητα βρίσκεται στην ίδια την ουσία του καπιταλισμού και όχι σε φαινόμενα νόμιμης ή παράνομης φοροδιαφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων.
Τέτοιου είδους σκάνδαλα είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, όσο σύμφυτη είναι και η εκμετάλλευση των εργαζομένων και της εργατικής τάξης από τους καπιταλιστές, που αποτελεί και το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Τίποτα από αυτά δεν εξυγιαίνεται, παρά μόνο ανατρέπεται. Η αστική προπαγάνδα, όμως, βολεύεται με το θόρυβο που συνοδεύει τέτοια σκάνδαλα, γιατί μπορεί να πουλάει το παραμύθι της ηθικοποίησης του καπιταλισμού, όπως έκανε ο Τσίπρας (και όχι μόνο).