Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν
  • Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ
  • Σαν σήμερα 21 Γενάρη
  • Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
  • Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ο,τι θέλει το κεφάλαιο
Πολιτική

Ο,τι θέλει το κεφάλαιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Σεπ 2017, 00:00

Στον κόσμο της παραμορφωμένης πραγματικότητας και της καλλιέργειας ψευδαισθήσεων, μέσω του πολιτικού μάρκετινγκ (που γίνεται με όρους χυδαίας διαφήμισης), η ανακοίνωση της Eldorado Gold και ο ορυμαγδός που ακολούθησε από τα αντικυβερνητικά Μέσα ήταν ασφαλώς πλήγμα για τον Τσίπρα, καθώς όλ’ αυτά ήρθαν: πρώτο, μετά την επίσκεψη Μακρόν και το «επενδυτικό σόου» που οργανώθηκε από τους γάλλους καπιταλιστές. Δεύτερο, την επομένη της διήμερης εμφάνισης του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα την «ανάπτυξη». Αν βάζαμε έναν τίτλο και στην ομιλία Τσίπρα και στην καθιερωμένη συνέντευξή του, θα γράφαμε: «Ο,τι θέλει το κεφάλαιο». Ομως, η ανακοίνωση της Eldorado Gold και ο θόρυβος που ακολούθησε, βοήθησαν την αστική αντιπολίτευση να βάλει μπροστά την προπαγάνδα περί «διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ», περί «Ιανού Τσίπρα» κτλ., εκμεταλλευόμενη και την πλατιά εμπεδωμένη αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των ψεμάτων και της κωλοτούμπας (άρα, και για τις επενδύσεις λέει ψέματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν τις θέλει και τις σαμποτάρει).
 
Βοήθησε, βέβαια, και ο Καρανίκας. Μπορεί να κατέβασε γρήγορα την… ηρωική ανάρτησή του στο facebook, όμως η ζημιά (πάντοτε σε επίπεδο προπαγάνδας) είχε ήδη γίνει. Η συζήτηση έφυγε από την ουσία και πήγε εκεί που βόλευε την αντιπολίτευση. O Tσίπρας, που έλεγε ειρωνικά και αλαζονικά από τη Θεσσαλονίκη ότι η αντιπολίτευση πολεμά έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πλέον, βρέθηκε σε θέση άμυνας, με τους υπουργούς του να προσπαθούν να απαντήσουν στον αντιπολιτευτικό ορυμαγδό με επιχειρήματα που τις πρώτες μέρες περνούσαν στο ντούκου. Βλέπετε, η προπαγάνδα εστιάζει στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία. Ετσι, οι Τσιπραίοι έπεσαν θύματα της τακτικής της εντυπωσιοθηρίας, που και οι ίδιοι εφαρμόζουν κατά κόρον.
 
Από μια άλλη σκοπιά, οι Καρανίκες βοηθούν την κυβερνητική προπαγάνδα στο στενό κομματικό ακροατήριο. Αλλο, όμως, αυτό να γίνεται μεθοδικά, ενταγμένο στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβερνητικής προπαγάνδας, κι άλλο να βγαίνει αξημέρωτα και να μιλάει ο κάθε Καρανίκας, πριν καν μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός, πριν γίνει ο σχεδιασμός της κυβερνητικής απάντησης.
 
Aυτό μάλλον δεν το κατάλαβε ούτε ο Σπίρτζης, που βγήκε στο κυνήγι του μελλοντικού σταυρού, κριτικάροντας τη γερμανική Fraport ότι δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις (μέχρι και τις τουαλέτες των αεροδρομίων αφήνει ακαθάριστες, είπε ο Σπίρτζης, παίρνοντας αυτή τη φορά την πόζα ανθρώπου που κρατάει τη μύτη του και όχι του ανθρώπου που υπογράφει τη σύμβαση παραχώρησης χύνοντας μαύρα δάκρυα). Στον Σπίρτζη απάντησε με ανακοίνωσή της η γερμανική εταιρία, δίνοντας τη δική της εκδοχή. Ποιος όμως νοιαζόταν εκείνη τη στιγμή για το ποιος λέει αλήθεια, ο Σπίρτζης ή η Fraport; Ο σχετικός θόρυβος προστέθηκε στην… καρανικολογία και ο Σπίρτζης ήρθε να προσθέσει επιχειρήματα σ' εκείνους που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση στα λόγια μόνο «αγαπά» τις επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις «εχθρεύεται» και στο παρασκήνιο τις «υπονομεύει». Γι' αυτό και ανέλαβε ο Πιτσιόρλας να τραβήξει δημοσίως το αυτί του πρώην πασόκου. «Νομίζω -είπε- ότι είναι ατυχείς οι δηλώσεις που έγιναν και οι χαρακτηρισμοί για τη Fraport. Με βάση τη σύμβαση έχουμε ένα μεγάλο ποσό επενδύσεων. Το φθινόπωρο θα δούμε αν υλοποιούνται ή όχι».
 
Συνειδητοποιώντας ότι το παιχνίδι «γύρισε», οι Τσιπραίοι εγκατέλειψαν σχεδόν αμέσως μια διάθεση τσαμπουκά που πήγαν να δείξουν (ο Τζανακόπουλος μίλησε για «αποικιοκρατική αυθάδεια» της Eldorado και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποκύψει) και έκαναν γρήγορα βήματα «επανόδου». Ο Τσίπρας συγκάλεσε άρον-άρον την περιβόητη task force (χωρίς να έχει καν συγκροτηθεί ως θεσμικό όργανο) και μεταξύ των θεμάτων που -όπως ανακοινώθηκε- συζητήθηκαν ήταν και τα εξής: «3. Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης. 4. Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».
 
Λίγη ώρα αργότερα, ο Σταθάκης είχε ήδη υπογράψει τις άδειες που απαιτούσε η Eldorado Gold για την Ολυμπιάδα, δυο μέρες πριν από την προαναγγελθείσα υπογραφή τους (είχε προαναγγείλει για τις 15, αλλά υπέγραψε στις 13 Σεπτέμβρη), ενώ την επομένη φρόντισε να αποσταλεί στην Eldorado και η πρόσκληση σε Διαιτησία (δικαίωμα που έχει κάθε μέρος, βάσει της σύμβασης μεταξύ Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και ελληνικού δημοσίου). Προηγουμένως, είχαν φροντίσει να αναβάλουν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΑΣ που θα πάρει απόφαση για το επιχειρούμενο αρχαιολογικό έγκλημα στην έκταση Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, ώστε να επιχειρήσουν με άλλους τρόπους να πετύχουν την πολυπόθητη πλειοψηφία, που φαίνεται πως δεν την έχουν.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση της Eldorado Gold υπήρξε προϊόν συνεργασίας της και με τη ΝΔ. Στελέχη της εταιρίας είχαν συναντηθεί με στελέχη της ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Οσο για τα αστικά ΜΜΕ και τον λυσσασμένο τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν, εκτός από το «τάισμα» που η συγκεκριμένη εταιρία κάνει εδώ και χρόνια, πρέπει να σημειώσουμε και την ευκαιρία που βρήκαν για να δημιουργήσουν ένα αρραγές μέτωπο υπέρ της κεφαλαιοκρατικής ασυδοσίας, υπέρ του πλιάτσικου στη δημόσια περιουσία και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Τα ΜΜΕ δούλεψαν ως ιδεολογικός μηχανισμός του συστήματος, προσπαθώντας να εμπεδώσουν όσο γίνεται πιο πλατιά και πιο βαθιά την αντίληψη πως πρέπει να ανεχτούμε τα πάντα από το κεφάλαιο, γιατί χωρίς τις επενδύσεις τους «καήκαμε».
 
Την ευκαιρία αυτή τους την έδωσαν οι Τσιπραίοι με τη διαμόρφωση της ατζέντας σε καινούργια πολιτικοϊδεολογική βάση: οι «ξένες άμεσες επενδύσεις» αποτελούν τη νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους». Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας υπήρξε εμετικός καθώς έγλειφε πατόκορφα την κεφαλαιοκρατία. Είναι επίσης χαρακτηριστικός ο εξαιρετικά αμυντικός τρόπος με τον οποίο οι Τσιπραίοι αντιμετώπισαν τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Δεν προσπάθησαν καν να αντεπιτεθούν, αλλά προσπαθούσαν (κι ακόμα προσπαθούν) να εξηγήσουν ότι αυτοί δεν είναι αντίθετοι στην «επένδυση» των χρυσοθήρων, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Δε στηλίτευσαν καν την υποκρισία της αντιπολίτευσης, που τάχα την πήρε ο πόνος για τους εργάτες που θα απολυθούν. Απαξίωσαν να θυμίσουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως έστειλαν τα ΜΑΤ για να σπάσουν την κινητοποίηση των εργατών στη χαλυβουργία του Μάνεση και δεν έχυσαν δάκρυ όταν οι εκδιωγμένοι από τα ΜΑΤ εργάτες έμειναν άνεργοι. Αντίθετα, ο Σταθάκης δέχτηκε στο γραφείο του αντιπροσωπία του «ιδιωτικού στρατού» της Eldorado και υποσχέθηκε ότι θα υπογράψει άμεσα τις άδειες για την Ολυμπιάδα και θα «τρέξει» γρήγορα τη Διαιτησία για τις Σκουριές.
 
Βλέποντας τα πράγματα από τη σκοπιά του συστήματος (και όχι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ ή της Eldorado), θα πρέπει να πούμε πως αν δεν υπήρχε αυτή η επίθεση της Eldorado κατά της κυβέρνησης, θα έπρεπε να την εφεύρουν. Γιατί τα όσα έγιναν στον πυκνό χρόνο των τεσσάρων ημερών κατάφεραν να διαμορφώσουν μια ευρεία ενότητα του αστικού πολιτικού κόσμου στην αποδοχή της καπιταλιστικής ασυδοσίας. Ολοι συμφωνούν καταρχήν, ότι πρέπει να διευκολύνονται με όλα τα μέσα οι «επενδυτές». Από εκεί και πέρα καυγαδίζουν (πράγμα σύνηθες και απαραίτητο για τη λειτουργία του αστικού κοινοβουλευτισμού) για το ποιος είναι αποτελεσματικότερος στην προώθηση των «επενδύσεων», ποιος έχει ή δεν έχει «βαρίδια» στο εσωτερικό του κτλ. Στο βασικό, όμως, όλα τα μνημονιακά κόμματα συμφωνούν: επενδύσεις και ξερό ψωμί – μην στενοχωρείτε και μην απογοητεύετε τους καπιταλιστές.
 
Αμφιβάλλουν οι ξένοι καπιταλιστές για την ειλικρίνεια του Τσίπρα; Κι αν αμφιβάλλει ο ένας ή ο άλλος «κολλημένος» καπιταλιστής, δεν αμφιβάλλουν οι σύμβουλοί τους, οι τραπεζίτες τους, τα στελέχη των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι υπουργοί των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων. Αν υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες, αυτές δεν αφορούν τον Τσίπρα και το επιτελείο του (θυμηθείτε τους επαίνους του Σόιμπλε για τον Τσακαλώτο και του Βίζερ για τον Χουλια-ράκη), αλλά τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν ένα μελλοντικό κύμα αντίστασης της ελληνικής εργατικής τάξης. Μπορούν, όμως, να βρουν καλύτερο από τον Τσίπρα αυτή την περίοδο; Μια χαρά τους κάνει τη δουλειά.
 
Υπάρχει και η ασυδοσία (εργασιακή, περιβαλλοντική, αρχαιολογική), που θέλουν να είναι απόλυτη. Ομως, οι μανατζαραίοι του κεφαλαίου ξέρουν καλά πως δεν είναι πάντα εύκολο να «πηδήσουν» μεμιάς  πάνω από τη νομοθεσία, η οποία δεν είναι στενά ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Εκείνο που εκτιμούν, λοιπόν, είναι η πρόθεση των κυβερνητικών στελεχών να οργανώσουν την παραβίαση της νομοθεσίας. Κι αυτό το βλέπουν, για παράδειγμα, πολύ καλά τα στελέχη των πλιατσικολόγων καπιταλιστών που έχουν πάρει το Ελληνικό μαζί με τον Αγιο Κοσμά. Βλέπουν τι όργιο πιέσεων προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες οργανώνει ο Φλαμπουράρης, πόσο τρέχουν για πάρτη τους το ΤΑΙΠΕΔ και ο Πιτσιόρλας, πώς υπομνηματίζει όλη αυτή την προσπάθεια ο Τσίπρας. Γι' αυτό και δε διαμαρτύρονται (όπως έκανε -χωρίς να βγει χαμένη, πάντως- η Eldorado). Τα «κάστρα» γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο, καθώς οι συριζαίοι είναι αδίστακτοι.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓεφύρι της Αρτας ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
Επόμενο άρθρο Αδίστακτοι καταστροφείς

Σχετικά Αρθρα

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

Παιδεία 21 Ιαν 2026, 09:51

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 19 Ιαν 2026, 18:55

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

Πολιτική 16 Ιαν 2026, 14:01

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

Αγροτικά 16 Ιαν 2026, 11:41

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

Πολιτική 14 Ιαν 2026, 11:02

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

Πολιτική 13 Ιαν 2026, 21:58
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν

21 Ιαν 2026, 11:32
Παιδεία

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

21 Ιαν 2026, 09:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα γιαγιάς.

1924: Πεθαίνει ο Λένιν.

1957: Συμπλοκές Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο. Ελληνικά καταστήματα πυρπολούνται από Τούρκους, βανδαλισμοί.

1971: Επτά καταδίκες μελών του ΠΑΚ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1979: Συλλαμβάνονται εννιά βομβιστές που ανήκουν στην «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως» και ευθύνονταν για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στους κινηματογράφους. Δύο εκ των συλληφθέντων (Χρ. Τζαβέλλας και Γ. Γεωργιάδης) είναι εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, άλλοι τέσσερις καταζητούνται.

1980: Βόμβα στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Χημείου, Βασιλειάδη (ΕΛΑ).

1988: Απόπειρα κατά του αξιωματικού της DIA Τζορτζ Κάρος (17Ν).

1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo