Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, αφού στο αρνητικό κλίμα εξαιτίας της καθυστέρησης των πληρωμών, ήρθε να προστεθεί η απόφαση του Μάρκους Μπεργκ να αποχωρήσει από τους πράσινους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Αλαφούζος έχει σταματήσει να ασχολείται με την ομάδα με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και η λύση να φαντάζει δύσκολη. Θα ξεκινήσουμε τον σχολιασμό μας από τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται οι πράσινοι και στη συνέχεια θα αναφερθούμε στο θέμα του Μπεργκ.
Με τα σημερινά δεδομένα, η έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26 Ιούνη, είναι στον αέρα, αφού παίχτες και προπονητικό τιμ έχουν δηλώσει ότι για να ξεκινήσουν για τη νέα χρονιά θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές που έχει απέναντί τους η ομάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις από στελέχη της πράσινης διοίκησης, ότι μέχρι το τέλος Ιούνη θα έχει λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ομάδα (ο Αλαφούζος θα βάλει στο ταμείο της ομάδας τα 5.000.000 ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου), η απουσία του Αλαφούζου δεν έχει πείσει αρκετούς από τους παίχτες (κάποιοι ετοιμάζουν προσφυγές για να «σπάσουν» το συμβόλαιό τους) και τα μήνυμα προς τη διοίκηση είναι «πρώτα τα φράγκα και μετά θα ξεκινήσει η προετοιμασία». Μάλιστα, υπάρχουν και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία Ουζουνίδης και Λυμπερόπουλος είναι έτοιμοι να μεταθέσουν την έναρξη της προετοιμασίας κατά μια βδομάδα (Δευτέρα 3 Ιούλη), ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει εκτονωθεί η ένταση και θα έχει επανέλθει η ηρεμία στην ομάδα, αφού θα έχουν γίνει οι πληρωμές και θα έχει βρεθεί λύση στο θέμα Μπεργκ.
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι οργισμένοι με την κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μηνύματα κατά του Αλαφούζου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία και θυμίζουν την εποχή που οι οργανωμένοι οπαδοί ζητούσαν να φύγει από την ομάδα ο Βαρδινογιάννης. Υπ' αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε και την υπόθεση Μπεργκ. Με την αδυναμία ή την απροθυμία του (όποια εκδοχή και αν διαλέξουμε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο) να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της ομάδας, ο Αλαφούζος «έκλεισε» το μάτι στον Μπεργκ, αφού μια καλή μεταγραφή του Σουηδού θα είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν αρκετά φράγκα στο ταμείο της ομάδας. Αν και επίσημα από την πράσινη ΠΑΕ δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει ο παίχτης, όλα δείχνουν ότι παρασκηνιακά γίνονταν κινήσεις για να προχωρήσει η μεταγραφή και η προσπάθεια της διοίκησης του Παναθηναϊκού είναι να βρεθεί ο τρόπος διαχείρισης της οργής των οπαδών της ομάδας.
Αυτό όμως που δεν υπολόγισαν σωστά ο Αλαφούζος και η παρέα του ήταν ο μάνατζερ του Μπεργκ, ο οποίος, στην προσπάθειά του να μειώσει τα φράγκα που θα πάρουν από τη μεταγραφή οι πράσινοι, προκειμένου να πάρει περισσότερα ο πελάτης του (και ο ίδιος), άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο Αλαφούζος δεν μπορούσε να δεχτεί την εξευτελιστική αρχική προσφορά, η οποία δεν ξεπερνούσε τα 3.000.000 ευρώ (μαζί με το ποσοστό του Αμβούργου) και ήταν πολύ κάτω από τη ρήτρα των 5.100.000 ευρώ που προβλέπεται στο συμβόλαιο του παίχτη. Ετσι, τα «παπαγαλάκια» του έριξαν στην πιάτσα το σενάριο της απαξίωσης και του εξευτελισμού του Παναθηναϊκού από την πλευρά Μπεργκ, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τον «πατριωτισμό» των πράσινων οπαδών και να τους στρέψουν ενάντια στον παίχτη, πράγμα που κατάφεραν σε ικανοποιητικό βαθμό. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών στο διαδίκτυο χαρακτηρίζει τον Μπεργκ προδότη, αγνώμονα, πουλητάρι και άλλα κοσμητικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η απομάκρυνση του Σουηδού από την ομάδα είναι μονόδρομος για να επανέλθει η ηρεμία.
Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι δυναμική και δε μασάει, η διοίκηση του ΠΑΟ απαίτησε από τους Αραβες τη ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο του παίχτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταγγείλει στην ΟΥΕΦΑ ως παράνομη τη διαπραγμάτευση παίχτη και Αλ Αϊν. Η πλευρά του παίχτη, σε μια κίνηση ρελάνς, άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει προσφυγή για να μείνει ο παίχτης ελεύθερος (σύμφωνα με τους μάνατζερ, οι πράσινοι του χρωστάνε δόση 220.000 ευρώ). Το αποτέλεσμα ήταν, μοναδικοί κερδισμένοι να είναι οι Αραβες. Η διοίκηση της Αλ Αΐν, γνωρίζοντας ότι Παναθηναϊκός και Μπεργκ δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αποφάσισε να κρατήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις, δεν ανέβασε σημαντικά την προσφορά της και άφησε να εννοηθεί ότι θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για τον παίχτη αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα η μεταγραφή.
Τη στιγμή που έκλεινε η ύλη της «Κ», από το ρεπορτάζ έβγαινε το συμπέρασμα ότι πράσινοι και παίχτης όδευαν προς συμβιβασμό μεταξύ τους με στόχο να ολοκληρωθεί η μεταγραφή και να εξασφαλίσουν και οι δυο πλευρές όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Τελικά, ο μοναδικός χαμένος είναι ο Παναθηναϊκός αφού, όπως όλα δείχνουν, ο Μπεργκ θα φύγει και πολύ δύσκολα θα βρεθεί άμεσα αντικαταστάτης του, ενώ δε θα μπουν στο ταμείο της ομάδας τα φράγκα που υπολόγιζαν ο Αλαφούζος και η παρέα του.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Το φετινό καλοκαίρι δεν έχουμε τη διεξαγωγή κάποιας μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και οι απανταχού φίλοι του ποδοσφαίρου θα «βολευτούν» με το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.
Για τους μη μυημένους στα δρώμενα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η συγκεκριμένη διοργάνωση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 σαν «ρουσφέτι» του τότε προέδρου της ΦΙΦΑ, Γιόζεφ Μπλάτερ, προς τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος επιθυμούσε να δει τη χώρα του να συμμετέχει σε μια διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση και τα κατάφερε με τον παρά του. Την περίοδο εκείνη, ο αριθμός των ομάδων που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πολύ μικρότερος από τον σημερινό, ο ανταγωνισμός των ομάδων πολύ μεγαλύτερος και το αποτέλεσμα ήταν οι πλούσιες αλλά «υπανάπτυκτες» ποδοσφαιρικά χώρες του Περσικού Κόλπου να μην έχουν παρουσία στην τελική φάση του Μουντιάλ.
Ο βασιλιάς Φαχντ αποφάσισε να διοργανώσει μια διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση με το πρωτότυπο όνομα «Κύπελλο Φαχντ» και κάλεσε να συμμετέχουν σε αυτή οι πρωταθλήτριες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Κεντρικής και της Βόρειας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, υποσχόμενος σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις ομάδες που θα συμμετείχαν. Και επειδή, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, για την εκάστοτε ηγεσία της ΦΙΦΑ το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ' όλα χρήμα και κέρδη και με αυτή τη βασική αρχή καθορίζονται οι όποιες αποφάσεις της, ο Μπλάτερ όρμησε όπως ο καρχαρίας στο αίμα. Με τα φράγκα των Σαούντ αποφάσισε να θεσπιστεί το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο θα διεξαγόταν στη Σαουδική Αραβία (πλέον το διοργανώνει η χώρα που την επόμενη χρονιά θα διοργανώσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και το αντάλλαγμα για τον βασιλιά και μεγάλο οικονομικό χορηγό θα ήταν η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην τελική φάση του Μουντιάλ.
Εκτοτε και μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη διοργάνωση λειτουργεί για τις πρωτοκλασάτες χώρες ως προετοιμασία για τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ και συνήθως κατεβάζουν «εναλλακτικές» ομάδες, στις οποίες δεν συμμετέχουν τα βασικά τους στελέχη. Για τις μικρομεσαίες χώρες ως ευκαιρία να «ακουστούν» ποδοσφαιρικά. Μετά τις τελευταίες αλλαγές που αποφάσισε η ΦΙΦΑ, με τις οποίες αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ομάδων από την Ασία και την Αφρική που θα συμμετέχουν στην τελική φάση του Μουντιάλ, οι φωνές για κατάργηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών «πυκνώνουν», με το επιχείρημα ότι δεν υφίσταται πλέον ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε. Προς το παρόν, η ΦΙΦΑ δε δείχνει διατεθειμένη να τους κάνει το χατίρι, αφού αφενός σε «φτωχές» ποδοσφαιρικά χρονιές καταφέρνει να βάζει σημαντικά φράγκα στο ταμείο της και αφετέρου, σε μια περίοδο που δε διεξάγονται τα περισσότερα πρωταθλήματα, βρίσκονται επιπλέον αγώνες για το ποδοσφαιρικό στοίχημα.
Πρωτότυπο promotion για το λαϊκό πανηγύρι, που ευελπιστεί να συγκινήσει τα πλήθη με το τρίπτυχο φαγητό-γλυκό-«κοκό», ή θέλει να πει κάτι άλλο ο ποιητής; Παρακαλούνται οι Ηπειρώτες της «Κ» να μας διαφωτίσουν σχετικά.