Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα
  • Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία
  • Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη
  • Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία
  • Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»
  • Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ο πιο κυνικός αστός πολιτικός
Πολιτική

Ο πιο κυνικός αστός πολιτικός

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Ιούν 2017, 00:00

«Μητσοτάκη κάθαρμα». Ηταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν ρυθμικά δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών στα Ιουλιανά του 1965. «Αέρα, αέρα, να φύγει η χολέρα». Ηταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των εργατικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-1993, της μοναδικής περιόδου που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε πρωθυπουργός. Σ' αυτά τα συνθήματα ενός αυθόρμητου εργατολαϊκού κινήματος, που τα χωρίζει ένα τέταρτο του αιώνα, αποτυπώνεται η εδραία πεποίθηση που σχημάτισε η πλειοψηφία του λαού για τον συγκεκριμένο πολιτικό. Μια πεποίθηση που δε σχηματίστηκε ερήμην της αστικής πολιτικής, αλλά με την καθοριστική επίδρασή της. Μολονότι ο Μητσοτάκης δεν έγινε πρωθυπουργός της «αποστασίας», τα ηγετικά κλιμάκια της Ενωσης Κέντρου των Παπανδρέου και ο Τύπος που τους στήριζε τον υπέδειξαν ως εγκέφαλο της «αποστασίας» και ο λαός που ξεσηκώθηκε δεν είχε καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Οταν ο Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, επιτέθηκε με λύσσα ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και από τη μεγάλη απεργία των εργατών της ΕΑΣ (τα μπλε λεωφορεία, όπως λέγονταν τότε) κυριάρχησε το δεύτερο σύνθημα που παραθέσαμε, το οποίο τον συνόδευσε μέχρι την ταπεινωτική πτώση της κυβέρνησής του.

Φυσικά, τώρα που ο Μητσοτάκης πέθανε, σε ηλικία 99 ετών, περίσσεψαν οι έπαινοι από φίλους και (αστούς) πολιτικούς αντιπάλους, ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Διότι η αστική πολιτική έχει καθιερώσει μια δική της, κουτοπόνηρη εφαρμογή του αποστολικού «ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» (Παύλος προς Ρωμαίους). Μολονότι οι ερμηνευτές των χριστιανικών γραφών επιμένουν πως η σωστή ερμηνεία της συγκεκριμένης αποστροφής δεν είναι ότι αυτός που πέθανε συγχωρέθηκε για τις αμαρτίες του, αλλά ότι -ως νεκρός- δεν μπορεί πια να διαπράξει αμαρτίες, όλες οι μερίδες της αστικής πολιτικής εξυμνούν όποιον από τη φάρα τους πεθαίνει, προσδοκώντας ότι την ίδια τύχη θα έχουν όλοι τους, εξασφαλίζοντας έτσι μια καλή υστεροφημία.

Εμείς φυσικά δεν έχουμε κανένα λόγο να τους ακολουθήσουμε σ' αυτή την τακτική. Γι' αυτό και με την ευκαιρία της εκστρατείας αγιοποίησης του Μητσοτάκη από την αστική πολιτική, θα θυμίσουμε μερικά πράγματα για τον θανόντα, κρίνοντάς τον όχι τόσο ως πρόσωπο όσο ως πρόσωπο ενταγμένο στην ελληνική αστική πολιτική, την οποία υπηρέτησε πιστά επί πολλές δεκαετίες.

Επί της ουσίας, ο Μητσοτάκης δε διέφερε από τους άλλους αστούς πολιτικούς της πρώτης γραμμής. Υπηρέτησε τον ελληνικό καπιταλισμό και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση με την ίδια στοχοπροσήλωση που έδειξαν και οι υπόλοιποι αστοί πολιτικοί των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων (Λαϊκοί και Φιλελεύθεροι στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, Δεξιοί και Κεντρώοι από τον εμφύλιο μέχρι τη χούντα, Πασόκοι και Νεοδημοκράτες  μετά την πτώση της χούντας). Το προσωπικό του στιλ, όμως, με κύριο χαρακτηριστικό τον κυνισμό με τον οποίο διατύπωνε τις αντιδραστικές και ξενόδουλες απόψεις του, σε συνδυασμό με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της «αποστασίας» (που ως γνωστόν τη διαδέχτηκε η χούντα), τον κατέστησαν αποκρουστικό σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα, πράγμα το οποίο δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ιδιαίτερα ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο τελευταίος αντιμετώπιζε τον Μητσοτάκη στη Βουλή. Οσα επιχειρήματα κι αν ανέπτυσσε ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου πετούσε μερικές κορόνες περί «Εφιάλτη της δημοκρατίας» και καθάριζε, δραπετεύοντας από την ουσία. Βέβαια, κάποια στιγμή αυτά τελείωσαν. Ο Παπανδρέου βυθίστηκε στα σκάνδαλα και την προσωπική παρακμή, ο Μητσοτάκης τον νίκησε κατά κράτος, όμως χρειάστηκε να τον νικήσει τρεις φορές για να γίνει πρωθυπουργός, γιατί ο Παπανδρέου, με αρχιτέκτονα τον Κουτσόγιωργα (που πέθανε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος για οικονομικά σκάνδαλα), άλλαξε τον εκλογικό νόμο έτσι που το πρώτο κόμμα να μην παίρνει αυτοδυναμία. Ετσι, ο Μητσοτάκης μολονότι πήρε 47% , είχε μόνο 150 έδρες και χρειάστηκε να «πείσει» τον μοναδικό βουλευτή της ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου (Θεόδωρος Κατσίκης, πατέρας του σημερινού βουλευτή των ΑΝΕΛ) να προσχωρήσει στη ΝΔ, για να σχηματίσει κυβέρνηση με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ζώντας στη σκιά ηγετών του αστικού στρατοπέδου (αρχικά του Σοφοκλή Βενιζέλου, μετά του Γεωργίου Παπανδρέου, στη συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή), ο Μητσοτάκης ήταν υποχρεωμένος να υιοθετήσει ένα στιλ «ανθρώπου για τις βρόμικες δουλειές». Αρχιτέκτονας της «αποστασίας» του 1965, ενδιάμεσος του παλατιού με τη χούντα στη συνέχεια, κατάφερε να ξαναμπεί στη Βουλή το 1977, χάρη στην τεράστια υποστήριξη των Βαρδινογιάννηδων. Το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων που ίδρυσε πήρε μόλις 55.494 ψήφους (ποσοστό 1,08%, αλλά τότε δεν υπήρχε το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή), από τις οποίες 38.368 στην Κρήτη (το 70% του συνόλου των ψήφων του). Χάρη στον προσωπικό μηχανισμό του Μητσοτάκη στα Χανιά και στο χρήμα που σκόρπισαν οι Βαρδινογιάννηδες, εκλέχτηκαν βουλευτές ο Μητσοτάκης και ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Οταν ο Καραμανλής έβαλε μπροστά το σχέδιο «διεύρυνση προς το Κέντρο» και άρχισε να παίρνει στη ΝΔ τους βουλευτές της καταρρέουσας Ενωσης Κέντρου, ο Μητσοτάκης με τον Βαρδινογιάννη ήταν οι πρώτοι που προσχώρησαν στη ΝΔ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές.

Και πάλι, όμως, ο Μητσοτάκης ήταν ξένο σώμα στη ΝΔ. Τον Καραμανλή διαδέχτηκε ο Ράλλης (με αποστολή να χρεωθεί την επερχόμενη εκλογική συντριβή από το ΠΑΣΟΚ) και τον Ράλλη ο Αβέρωφ, που ήταν εκείνος που έδωσε στη συνέχεια το χρίσμα στον Μητσοτάκη, κρίνοντας ότι μόνον αυτός θα μπορούσε κάποια στιγμή να κερδίσει τον Α. Παπανδρέου, όχι μόνο λόγω της παλιάς έχθρας τους, αλλά και λόγω του αδίστακτου χαρακτήρα του. Οπως και έγινε τελικά. Ο Μητσοτάκης, με τη συνεργασία του Φλωράκη και του Κύρκου, που φιλοδοξούσαν να κάνουν τον ενιαίο Συνασπισμό «ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ», έστειλαν τον Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, κατηγορούμενο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, καταφέρνοντας απλά να τον ηρωποιήσουν στα μάτια των οπαδών του, με τη βοήθεια φυσικά της πολιτικής Μητσοτάκη, μιας πολιτικής βαθύτατα αντιλαϊκής, κατασταλτικής και ξενόδουλης. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τις νεοφιλελεύθερες ιδιωτικοποιήσεις με τους «νοικοκυραίους» στους οποίους παρέδωσε τα λεωφορεία της κρατικής ΕΑΣ. Ο Μητσοτάκης είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, καθώς ξαμόλυσε τους «αγανακτισμένους πολίτες» της ακροδεξιάς για να σπάσουν με τη βία τις μαθητικές καταλήψεις. Ο Μητσοτάκης είπε την παροιμιώδη φράση «το κράτος είστε εσείς», απευθυνόμενους στους μπάτσους.  Ο Μητσοτάκης έστειλε φρεγάτες να συμμετάσχουν στον πρώτο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο του Κόλπου. Ο Μητσοτάκης καθιέρωσε τον όρο «λαθρομετανάστης», πυροδοτώντας την ανάπτυξη του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Αυτός είναι ο πολιτικός που τιμά το αστικό στρατόπεδο, κηρύσσοντας τετραήμερο κρατικό πένθος. Αφήσαμε για το τέλος μια σύντομη αναφορά στην υποτιθέμενη πατριωτική δράση του καθώς και στην υποτιθέμενη μεσολάβησή του που κατάφερε να μην υπάρξει εμφύλιος στην Κρήτη.

Ο Μητσοτάκης δεν υπήρξε συνεργάτης των γερμανών κατακτητών, όπως κάποια στιγμή προσπάθησε να του φορτώσει ο Κουρής, κάνοντας με την «Αυριανή» τη βρόμικη δουλειά του ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης υπήρξε άνθρωπος των Αγγλων. Και πρέπει να βρισκόταν από νέος ψηλά στην ιεραρχία των αγγλόδουλων. Ο αείμνηστος σύντροφός μας Ρούσσος Μπολουδάκης, καπετάνιος της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ στα Λευκά Ορη, διηγιόταν πώς γνώρισε τον Μητσοτάκη, σε σύσκεψη που έγινε σ' ένα μιτάτο της Μαδάρας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τη μια, με επικεφαλής τον στρατηγό Μανώλη Μάντακα και τον Μιλτιάδη Πορφυρογένη, και των Αγγλων, από την άλλη, που εκπροσωπούνταν από αξιωματικούς της Ιντέλιτζεντ Σέρβις και από τον… 25χρονο Μητσοτάκη. Τον ξανασυνάντησε αργότερα στις φυλακές της Αγιάς, όπου οι ΕΛΑΣίτες Μπολουδάκηδες (τρία αδέρφια και ο σύζυγος της αδερφής τους, το επώνυμο του οποίου μας διαφεύγει) περίμεναν τον θάνατο, αφού προηγουμένως είχαν περάσει τα πιο φρικτά βασανιστήρια από τους ναζί. Είχαν πιαστεί κατόπιν προδοσίας, όταν πήγαν να πάρουν εφόδια. Ο Μητσοτάκης ανταλλάχτηκε με ανώτατο αξιωματικό της Βέρμαχτ, που ήταν αιχμάλωτος των Αγγλων στην Αφρική. Τόσο σημαντικός ήταν για την Ιντέλιτζεντ Σέρβις. Οσο για τους Μπολουδάκηδες, γλίτωσαν την αγχόνη επειδή οι ναζί είχαν ήδη αρχίσει να χάνουν  τον πόλεμο και ήθελαν χέρια στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Στάλθηκαν στο Ματχάουζεν, απ' όπου γύρισε μόνον ο Ρούσσος, ο μικρότερος. Οι άλλοι δύο και ο γαμπρός τους, μαχητές στη Μάχη της Κρήτης, αντάρτες του ΕΛΑΣ στη συνέχεια, άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Ρούσσος Μπολουδάκης έγινε στη συνέχεια μαχητής του ΔΣΕ. Κι είχε να λέει πως τον εμφύλιο στην Κρήτη από τη μεριά των μοναρχοφασιστών τον διηύθυνε πολιτικά ο Μητσοτάκης και στρατιωτικά ο περιβόητος Γύπαρης με τους δολοφόνους του. Εκτελούσαν κομμουνιστές και αριστερούς και παλούκωναν τα κεφάλια τους στην είσοδο των Χανίων, προς παραδειγματισμό. Ατελείωτος είναι ο κατάλογος των ηρωικών νεκρών του αγώνα, του εμφύλιου που «δεν έγινε», όπως ανερυθρίαστα ισχυριζόταν ο Μητσοτάκης: Δημήτρης Μακριδάκης, γραμματέας της Νομαρχιακής του ΚΚΕ, Γιώργης Τσιτήλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γιατρός Σταματάκης, η ηρωίδα δασκάλα Βαγγελιώ Κλάδου και τόσοι άλλοι. Ανάμεσά τους και ο «άρχοντας της Σαμαριάς», Θοδωρής Βίγλης, που τον έφαγαν με μπαμπεσιά (στα ίσια δε θα μπορούσαν ποτέ να τον νικήσουν), επειδή ήταν αυτός που βοήθησε τους περικυκλωμένους στο φαράγγι της Σαμαριάς αντάρτες του ΔΣΕ να βγουν από τον κλοιό. Αυτός ήταν ο «πατριώτης» Μητσοτάκης, που τιμούσε τον Γύπαρη για την αντιμετώπιση του «συμμοριτισμού».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΞεχείλισε το λαϊκό μίσος
Επόμενο άρθρο Οι νεοναζί καμάρωναν που κατέγραφε τις απόψεις και τη δράση τους

Σχετικά Αρθρα

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

Πολιτική 9 Σεπ 2026, 11:08

ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!

Πολιτική 7 Σεπ 2026, 19:12

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 13:38

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 10:29

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 21:23

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 11:40
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν

11 Σεπ 2026, 19:20
Διεθνή

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

11 Σεπ 2026, 18:46
Κόντρες

Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;

11 Σεπ 2026, 14:40
Διεθνή

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

11 Σεπ 2026, 12:21
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

Ημέρα δημοκρατίας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα.

Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1821).

1925: Καταστέλλεται φιλοσοβιετική εξέγερση στη Ρουμανία, πενήντα νεκροί.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της ναζιστικής Γερμανίας.

1942: Βόμβα της ΠΕΑΝ στα γραφεία της φιλοφασιστικής ΟΕΔΕ (Αθήνα).

1944: Οι ναζί εκτελούν 43 άντρες, δύο γυναίκες και ένα βρέφος έξι μηνών στα Γδόχια Κρήτης.

1947: 52 μέλη της ΟΠΛΑ καταδικάζονται σε θάνατο από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

1971: Ιδρύεται η «Greenpeace» (Καναδάς).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo