Εξελίξεις στο σκάνδαλο του Ελληνικού, που αποκαλύψαμε τις τελευταίες βδομάδες, διευρύνουν το πεδίο της ανησυχίας. Πλέον δεν έχουμε μόνο τον αποχαρακτηρισμό των περιμετρικών δασών του Ελληνικού, προκειμένου οι πλιατσικολόγοι καπιταλιστές να εφαρμόσουν ανεξέλεγκτοι τα «αναπτυξιακά» τους σχέδια, αλλά και τον κίνδυνο να αποχαρακτηρίζεται κάθε άλσος που θα βάλουν στο μάτι για «ανάπτυξη» κάποια καπιταλιστικά συμφέροντα.
Οπως αποκαλύψαμε, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) έβγαλε καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος τη Γνωμοδότηση 337/2016, σύμφωνα με την οποία αποχαρακτηρίστηκαν όλα τα περιμετρικά δάση της περιοχής που εκτείνεται από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι τον Αγιο Κοσμά. Η Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο και «μπάζει» εξ ορισμού. Γιατί το ΝΣΚ δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για το δασικό ή μη χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων και με τη συγκεκριμένη Γνωμοδότηση παρακάμφθηκε το Δασαρχείο Πειραιά, που είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να γνωμοδοτεί και να αποφασίζει για το δασικό ή μη χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων της συγκεκριμένης περιοχής.
Ευθύς εξαρχής απαιτήσαμε να καταργηθούν «εδώ και τώρα» η Γνωμοδότηση 337/2016 και η αποδοχή της από τον Σ. Φάμελλο. Απαιτήσαμε ακόμα να γίνει Πράξη Χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο, μέσω της οποίας δεν υπάρχει περίπτωση να αποχαρακτηριστούν αυτά τα περιμετρικά δάση. Γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία, δεν μπορεί να αποχαρακτηριστούν δασικές φυτείες -με οποιοδήποτε τρόπο και εάν έγιναν αυτές- στο βαθμό που δεν έγιναν για εμπορία συγκεκριμένων ειδών ξύλου.
Οι αποκαλύψεις μας θορύβησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της εταιρίας Ελληνικό ΑΕ. Τέσσερις μέρες μετά το δεύτερο δημοσίευμά μας (δείτε εδώ), πρώτα το ΤΑΙΠΕΔ και μετά η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ υπέβαλαν αιτήσεις στο Δασαρχείο Πειραιά για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού!
Με την κίνησή τους αυτή οι δύο εταιρίες ομολογούν -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ακόμα και μετά την αποδοχή της από τον Σ. Φάμελλο, «μπάζει». Παραδέχονται ότι μόνο τα Δασαρχεία μπορούν να γνωμοδοτούν και να βγάζουν αποφάσεις για το δασικό χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων, με την έκδοση Πράξεων Χαρακτηρισμού. Η γρήγορη αντίδρασή τους, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, έρχεται να ενισχύσει την ομολογία ενοχής τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΣΚ λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός ενάντια στο δάσος. Συνέβη και το 2008, όταν το ΝΣΚ είχε γνωμοδοτήσει για τον αποχαρακτηρισμό 9.000 περίπου στρεμμάτων δάσους του Βατοπεδίου και ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης είχε αποδεχτεί τη Γνωμοδότηση.
Η Πράξη Χαρακτηρισμού που ζητούν για τα περιμετρικά δάση του Ελληνικού το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ ζητείται με το πιστόλι στον κρόταφο του Δασάρχη Πειραιά. Θα είναι μια καρικατούρα που θα αποχαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα δάση, γιατί θα είναι προκαθορισμένη από τη Γνωμοδότηση 337/2016 του ΝΣΚ. Γιατί η εν λόγω Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό και ο δασάρχης είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει.
Αυτή η διαδικασία προβλέπεται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, που δεν έχει καμία διαφορά από τον ΣΚ 20-1 στο στρατό, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δημόσιος υπάλληλος έχει το δικαίωμα να ζητήσει γραπτώς διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία, πριν εκτελέσει μια παράνομη απόφαση και μετά τη δεύτερη διαταγή να εκφράσει τη διαφωνία του στην παράνομη απόφαση. Σ’ αυτή την περίπτωση, τέτοιες αποφάσεις καταπίπτουν στα δικαστήρια. Αναφέρουμε τη διαδικασία που προβλέπεται, χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Δασάρχης Πειραιά.
Οι Τσιπροκαμμένοι βάζουν τον Δασάρχη να κάνει επιστημονικό «χαρακίρι», αφού τον υποχρεώνουν να κάνει Πράξη Χαρακτηρισμού-καρικατούρα και να αποφανθεί ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Μιλάμε για επιστημονικό «χαρακίρι» γιατί σε κείμενό του, που έστειλε στις 21 Οκτώβρη του 2016, ο Δασάρχης είχε εκφράσει -ανάμεσα στ’ άλλα- την παρακάτω θέση για τις Τεχνητές Δασικές Φυτείες:
«Από τα ανωτέρω προκύπτει, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, ότι οι εκτάσεις που πράγματι καλύπτονται από δασική βλάστηση, είτε αυτή δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν με φυσικά είτε με τεχνητά μέσα και αποτελούν στοιχείο της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, διέπονται από τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 998/79 και της εν γένει δασικής νομοθεσίας» (η επισήμανση δική μας).
Με τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έστειλαν σκόπιμο ερώτημα στο ΝΣΚ, ώστε να εκδώσει καθ’ υπαγόρευση Γνωμοδότηση, που στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από τον Σ. Φάμελλο, για ν’ ακολουθήσουν οι δύο αιτήσεις για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού, δεν κινδυνεύουν μόνο τα περιμετρικά δάση της περιοχής Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Ανοίγει μια φάμπρικα από τη λειτουργία της οποίας κινδυνεύουν όλα τα άλση της Αθήνας (π.χ. το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας) και των άλλων περιοχών της Ελλάδας. Γιατί όλα αυτά υπήρξαν Τεχνητές Δασικές Φυτείες.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε συνεχίζει απλώς την αντιδασική πολιτική των προκατόχων της, αλλά τη διευρύνει και τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να φρενάρουμε αυτή την αντιδασική πολιτική και σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά και η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων).
Γεράσιμος Λιόντος