Πρόταση για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος έκανε στους εκπρόσωπους των ομάδων η αρμόδια επιτροπή της Super League και στο επόμενο ΔΣ της Λίγκας, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Φλεβάρη, αναμένεται η ψήφισή της. Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση και το σχολιασμό όσων προτείνονται για να βγει -υποτίθεται- από το σημερινό αδιέξοδο το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αξίζει μια αναφορά στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τις προτεινόμενες αλλαγές.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο βασικός στόχος της αναδιάρθρωσης είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα ευτελισμού και να μη συνεχιστεί η περαιτέρω απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος θα πρέπει να είναι επιτυχής η προσπάθεια επίτευξης μιας σειράς επιμέρους στόχων, οι οποίοι αφορούν στην επικαιροποίηση και την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, στη βελτίωση της ποιότητας και του θεάματος που προσφέρουν οι ομάδες, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του ενδιαφέροντος, στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των φιλάθλων στο ποδόσφαιρο και στην επιστροφή τους στα γήπεδα, στην εφαρμογή στην πράξη καθεστώτος ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των ομάδων.
Για την επίτευξη του βασικού και των επιμέρους στόχων της πρότασης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της σημερινής απαξιωτικής εικόνας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Ως παράγοντες απαξίωσης αναφέρονται η οικονομική κρίση, που έχει μειώσει τις «επενδύσεις» στο ποδόσφαιρο, η δραματική μείωση των εσόδων των ομάδων, που απειλεί τη βιωσιμότητά τους, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ΠΑΕ, η μειωμένη προσέλευση θεατών στα γήπεδα, οι υποβαθμισμένες γηπεδικές εγκαταστάσεις, η έλλειψη ανταγωνισμού και ενδιαφέροντος και η συνεχής υποχώρηση της Ελλάδας στο σύστημα κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, που έχει ως συνέπεια τη μείωση των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την απώλεια προνομίων (π.χ απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Champions League).
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η πρόταση προς το ΔΣ της Λίγκας αφορά στη μείωση του αριθμού των ομάδων στα πρωταθλήματα της Super League και της Football League, στη θέσπιση play off για την ανάδειξη του πρωταθλητή και play out για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν και στην αλλαγή του τρόπου διανομής των τηλεοπτικών εσόδων στις ομάδες, με τις προτεινόμενες αλλαγές να ισχύουν από την αγωνιστική σεζόν 2018-19. Αναλυτικότερα, από τη σεζόν 2018-19 οι ομάδες της Super League μειώνονται σε 14 από 16, προκειμένου να μειωθεί η αγωνιστική «ψαλίδα» ανάμεσά τους και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος. Επιπλέον, οι ομάδες από την 1η έως την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα θα αγωνίζονται μεταξύ τους, εντός και εκτός έδρας, σε ένα μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών, μεταφέροντας αυτούσιους τους βαθμούς της κανονικής περιόδου, με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος και τη διεξαγωγή σημαντικών αγώνων που θα προσελκύσουν τους φιλάθλους.
Οσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η πρόταση θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς της κεντρικής διαχείρισης και να μην υπάρχουν επιμέρους συμφωνίες κάθε ομάδας με το κανάλι που θα αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος, προτείνεται όμως ένα διαφορετικό σύστημα διανομής των εσόδων σε κάθε ομάδα. Με βάση τη γενική παραδοχή ότι «χωρίς κεντρική διαχείριση δεν υπάρχει πρωτάθλημα, χωρίς τους τέσσερις μεγάλους δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση και χωρίς τους μικρούς δεν υπάρχει πρωτάθλημα», η πρόταση αναδιανομής συνοψίζεται ως εξής: το 40% μοιράζεται ισομερώς στις ομάδες, το 30% κατανέμεται σύμφωνα με τη βαθμολογική τους κατάταξη (υπάρχει εναλλακτική πρόταση για κατανομή 13-17% για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και 17-20% για τον δεύτερο γύρο), το 13% θα διανέμεται στους τέσσερις μεγάλους (Ολυμπιακός 4%, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ από 3%) και το 17% στις υπόλοιπες δέκα ομάδες, με βάση μια σειρά κριτήρια, όπως η καλύτερη επίθεση, ο αριθμός ελλήνων ποδοσφαιριστών με περισσότερες από 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ο αριθμός γηγενών (από τις ακαδημίες) ποδοσφαιριστών με περισσότερες από εφτά συμμετοχές κτλ.
Ενα πρώτο σχόλιο για την πρόταση είναι ότι οι ομάδες της Super League είναι έτοιμες να υιοθετήσουν μετά βαΐων και κλάδων τις αλλαγές που είχαν απορρίψει κατηγορηματικά πριν από ενάμιση χρόνο! Το καλοκαίρι του 2016, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το συνδρομητικό κανάλι NOVA είχε προτείνει τις συγκεκριμένες αλλαγές, που αναμένεται να ψηφίσει το ΔΣ της Λίγκας, οι οποίες τότε είχαν απορριφθεί. Αυτό αποδεικνύει, εκτός των άλλων, την έλλειψη σχεδιασμού και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του πρωταθλήματος οι «ανιδιοτελείς εργάτες» του ποδοσφαίρου, αφού τα δεδομένα από το καλοκαίρι του '16 μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει δραματικά, ώστε να δικαιολογείται η θεαματική στροφή της Λίγκας. Απλά επιβεβαιώνεται ότι η λογική της αρπαχτής είναι αυτή που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ενα δεύτερο σχόλιο είναι ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αντιμετωπίζουν στην ουσία τους βασικούς παράγοντες που, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που τις συνοδεύει, είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση του ευτελισμού και της απαξίωσης που παρουσιάζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας, μόνο η θέσπιση των play off, μέσω της οποίας μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την ανάδειξη του πρωταθλητή, μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πρωταθλήματος.

Μια μέρα, ένα πρωί, του Αλέξη η φυγή, με το διαστημόπλοιο θα γίνει απ' τη Βουλή.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr