Πρώτα η απογοήτευση (έως βαθμού κλάματος): «Πριν από λίγο έμαθα ότι ένας βουλευτής που είχε εκλεγεί με το Ποτάμι προσχώρησε επισήμως σε ένα άλλο κόμμα. Την προηγούμενη βδομάδα ήταν ένας άλλος βουλευτής σε διαφορετικό κόμμα. Ισως αύριο να ακολουθήσει και κάποιος τρίτος. Θλίψη»!
Μετά ο όρκος του αγωνιστή γίγαντα: «Το σκαρί έχει υποστεί πολλές ζημιές, αλλά έτσι είναι όταν ταξιδεύεις σε αχαρτογράφητα νερά. Θα ξαναβγούμε στα ανοιχτά. Σας το υπόσχομαι».
Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; Αμα έχεις καπετάνιο τον Σταύρο Θεοδωράκη, δε φοβάσαι ούτε τις φουρτούνες ούτε τις ξέρες. Οχι, δεν είναι σκετσάκι του Μητσικώστα. Ο πραγματικός Θεοδωράκης έχει ξεπεράσει την καρικατούρα που παρουσίαζε ο γνωστός μίμος.
Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν τον θεωρούν αμελητέα ποσότητα. Κρίνουν ότι μπορεί να τους κάνει ζημιά. Οχι με το Ποτάμι, που είναι τελειωμένη υπόθεση, αλλά δρώντας ως δεκανίκι των ΦλωΡαΔια, που προσπαθούν να μαζέψουν κόσμο και να στήσουν το μαγαζί τους. Αποφάσισαν, λοιπόν, να παίξουν μέχρι τέλος το παιχνίδι του μουτζούρη, με στόχο να φορτώσουν στους άλλους (Θεοδωράκη και ΦλωΡαΔια) την ευθύνη για τη διατήρηση του χώρου σε διάσπαση.
Οσοι ασχολούμαστε με τα καμώματα των διάφορων ηγετίσκων της Κεντροαριστεράς θυμόμαστε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις της ίδιας της Γεννηματά, έκοψε κάθε διαδικασία συζήτησης και είπε πως όποιος θέλει την ενότητα δεν έχει παρά να ενταχθεί στη ΔΗΣΥ (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Μόλις ενεργοποιήθηκαν, όμως, οι τελευταίες διαδικασίες (αποχώρηση βουλευτών του Ποταμιού, προσχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ στη ΔΗΣΥ, εμφάνιση των ΦλωΡαΔια), ο Θεοδωράκης «θυμήθηκε» ότι τάχα το ζήτημα είναι πώς θα εκλεγεί ο αρχηγός του ενιαίου φορέα και έστειλε επιστολή στη Γεννηματά ζητώντας να ξεκινήσουν συζητήσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα.
Στην αρχή, από το ΠΑΣΟΚ είπαν να μη δώσουν καμιά σημασία σ' αυτή την επιστολή, θεωρώντας ότι αποτελεί μια ακόμα ενέργεια κωλυσιεργίας, μετά όμως το ξανασκέφτηκαν και αποφάσισαν να αδειάσουν τον Θεοδωράκη για να μην έχει να λέει. Ετσι, στη συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου της ΔΗΣΥ (Φώφη, Γιωργάκης, Θεοχαρόπουλος, Τούντας) αποφάσισαν πως εφόσον ένα κοινοβουλευτικό κόμμα αποφασίσει να ενταχθεί στη ΔΗΣΥ (δηλαδή το Ποτάμι), τότε η εκλογή αρχηγού από τη βάση μπορεί να προηγηθεί της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΔΗΣΥ.
Με την κίνηση αυτή, οι πασόκοι βγήκαν ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους. Η Φώφη και ο Γιωργάκης εμφανίζονται ως «υπεράνω καρέκλας». Οποιος θέλει -λένε- εντάσσεται στη ΔΗΣΥ, κάνουμε εκλογή αρχηγού από τη βάση και μετά, με εκλεγμένο τον αρχηγό, πάμε και σε συνέδριο. Ετσι, ο Θεοδωράκης πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Οποια δικαιολογία κι αν επικαλεστεί, θα φαίνεται καθαρά προσχηματική, αφού οι άλλοι βάζουν και την αρχηγία «χύμα» στο τραπέζι.
Εκτός αν δεχτεί μεγάλη πίεση από τους δικούς του και συρθεί στη ΔΗΣΥ, οπότε θα γελάσει κάθε πικραμένος. Χλωμό το κόβουμε, αλλά με τους καμποτίνους της αστικής πολιτικής «ποτέ μην πεις ποτέ».