Ολα τα χαρακτηριστικά του τάγματος εφόδου είχαν οι νεοναζί που με επικεφαλής τον Λαγό εισέβαλαν σε σχολείο στο Πέραμα, προκειμένου να ακυρώσουν διαδικασία ενημέρωσης δασκάλων και γονιών από υπεύθυνους του υπουργείου για τη χρήση του σχολείου τις απογευματινές ώρες για τη διδασκαλία προσφυγόπουλων. Η μόνη διαφορά με ανάλογες εμφανίσεις τους στο παρελθόν ήταν ότι δε φορούσαν τις γνωστές στολές που πουλάει ο Παναγιώταρος και ότι δεν έχυσαν αίμα. Στο τέλος, μάλιστα, ο Λαγός βγήκε έξω και έστησε κουβεντούλα, για να τον τραβήξουν βίντεο και να ισχυριστεί ότι αυτός πήγε στο σχολείο σαν… πολιτισμένος άνθρωπος, γεννημένος στο Πέραμα και βουλευτής.
Φυσικά, υπήρξαν εικόνες που έδειχναν τους τραμπούκους με τα ξυρισμένα κεφάλια να προσπαθούν να σπάσουν την πόρτα και να μπουν στο σχολείο. Υπήρξαν και οι μαρτυρίες των εκπαιδευτικών και γονιών που ήταν παρόντες.
Υπήρξαν και μπάτσοι, οι οποίοι είτε παρακολουθούσαν απαθώς τους νεοναζί να εκδηλώνουν την επίθεσή τους είτε κινούνταν με αμηχανία γύρω τους, προσέχοντας μη τυχόν και τους ακουμπήσουν.
Ποιος αποθρασύνει τους νεοναζί; Αυτό είναι το μόνο ερώτημα που υπάρχει, μετά τη νέα προκλητική ενέργειά τους. Γιατί ως προς το ποιόν τους δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αυτή η συμμορία έχει ξεπεράσει τους ακροδεξιούς τραμπούκους παλαιότερων δεκαετιών, αφού χρεώνεται ήδη με τουλάχιστον δύο φόνους (Π. Φύσσας και Σ. Λουκμάν) και δεκάδες απόπειρες ανθρωποκτονίας (οι αιγύπτιοι αλιεργάτες και τα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ είναι μόνο οι περιπτώσεις που έφτασαν στο δικαστήριο).
Η απάντηση είναι προφανής. Είναι το χάιδεμα από το υπόλοιπο αστικό πολιτικό σύστημα και από το αστικό κράτος που τους αποθρασύνει. Είναι ο κοινωνικός εκφασισμός, οι εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι που μαζεύουν, ο διάχυτος κοινωνικός ρατσισμός, η λυσσασμένη αντιμεταναστευτική προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ, η άνοδος του φασισμού και της ακροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο, που αποθρασύνουν τους νεοναζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, που κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Οταν ο Βούτσης τους έκλεινε το μάτι, μπας και ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, όταν μέσα στη Βουλή δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο σε βάρος τους (ενώ μπορούσαν να τους γονατίσουν οικονομικά, τιμωρώντας βάσει του Κανονισμού κάθε πρόκληση που κάνουν), όταν ο Παρασκευόπουλος έκανε τα πάντα για να παραμείνει η δίκη στον Κορυδαλλό (μεταφέρθηκε στο Εφετείο μετά από πολύ καιρό, όταν το ενδιαφέρον είχε αρχίσει να πέφτει), όταν δεν έχουν κάνει καμιά εκκαθάριση στους νεοναζιστικούς θυλάκους μέσα στην Αστυνομία (ενώ τους γνωρίζουν πολύ καλά), όταν επιτρέπουν στην ηγεσία της μπατσαρίας να προσφέρει πλήρη κάλυψη σ' εκείνους που κάλυψαν τα νώτα των νεοναζί σε όλες τις δολοφονικές τους επιθέσεις (τόσα έχουμε αποκαλύψει στα ρεπορτάζ μας από τη δίκη), πώς να μην αποθρασύνονται οι νεοναζί και να μη μπουκάρουν ακόμα και σε σχολεία, σκορπώντας τον τρόμο;