Ποιος θυμάται ότι ο Τσίπρας έθεσε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών (και αυριανό πρόεδρο της Γερμανίας) Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων; Ελάχιστοι. Κι ας μην έχει περάσει ούτε μια βδομάδα. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα: σχεδιασμένα για εντυπώσεις που κρατούν μερικές ώρες. Μετά ξεχνιούνται, γιατί η επίσημη πολιτική δεν έχει καμιά διάθεση να τα συντηρήσει στην επικαιρότητα.
Στη δήλωση που έκανε on camera ο Τσίπρας, υποδεχόμενος τον γερμανό ΥΠΕΞ, δεν είπε λέξη για γερμανικές επανορθώσεις. Κάτι τέτοια δεν τα σηκώνει η ιμπεριαλιστική γερμανική διπλωματία. Αν έλεγε κάτι ο Τσίπρας, θα έπρεπε να απαντήσει ο Στάινμαγερ (είναι γνωστό ότι οι δηλώσεις που θα γίνουν σε τέτοιες συναντήσεις συμφωνούνται προηγουμένως σε διπλωματικό επίπεδο). Απλά, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, υπάρχει μια σύντομη τελευταία παράγραφος που αναφέρει: «Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου».
Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ο Τσίπρας έθεσε τέτοιο ζήτημα στον γερμανό ΥΠΕΞ. Κι αν του το έθεσε, είναι βέβαιο ότι ο Στάινμαγερ τον άκουσε με το γνωστό συγκαταβατικό του χαμόγελο. Εφτά χρόνια στο τιμόνι της γερμανικής διπλωματίας έχει μάθει ν' ακούει πολλά και διάφορα από τους «φυλάρχους» των αποικιών που επισκέπτεται. Είναι μέρος της δουλειάς του να τους επιτρέπει να τον χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της δικής τους προπαγάνδας, μέσα σε κάποια όρια, φυσικά.
Για τον Στάινμαγερ ουσιαστικό δεν είναι τι έγραψαν οι Τσιπραίοι σ' ένα δελτίο Τύπου, αλλά αυτό που με σοσιαλδημοκρατική μαεστρία είπε on camera για τον Τσίπρα: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Ελληνα, για τον οποίο γνωρίζω ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις όπως και εμείς». Δεν το λες και τόσο κολακευτικό για τον Τσίπρα αυτό. Ολα, όμως, είναι περασμένα ξεχασμένα. Η επίσκεψη ήταν από κάθε άποψη εθιμοτυπική. Το παιχνίδι το κάνει ο Σόιμπλε, ως γνωστόν.