Την απόλυση του Γκάρι Λίνεκερ από τη θέση του σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων στο ΒΒC ζητούν οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες Daily Star και Sun, με αφορμή μια ανάρτηση του πρώην παίχτη της Τότεναμ και της Μπαρτσελόνα στο twitter για τους πρόσφυγες στο Καλαί. Ο Λίνεκερ σχολίασε δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν ότι τα προσφυγόπουλα από την παραγκούπολη του Καλαί (Γαλλία) που γίνονται δεκτά στην Αγγλία είναι πραγματικά μικρά παιδιά με την εξής ανάρτηση:
«Η συμπεριφορά ορισμένων απέναντι σε αυτούς τους νεαρούς πρόσφυγες είναι απίστευτα ρατσιστική και άκαρδη. Τι συνέβη στην πατρίδα μας;». Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν λέει τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πάρα πολλά υβριστικά μηνύματα, σε ορισμένα από τα οποία τον χαρακτήριζαν φίλο των «αγριανθρώπων» στη «ζούγκλα του Καλαί».
Ο πρώην ποδοσφαιριστής επανήλθε με νέα ανάρτηση: «Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να νιώθουν ανώτεροι των άλλων, επειδή στάθηκαν τυχεροί στο πού γεννήθηκαν». Μετά από αυτή, εκτός από τους ανώνυμους σχολιαστές του διαδικτύου ο Λίνεκερ είχε να αντιμετωπίσει και τις δυο κιτρινοφυλλάδες.
Στο παρελθόν, ο Λίνεκερ είχε ταχθεί κατά του Brexit και είχε αποκαλέσει τον Νάιτζελ Φάρατζ «βλάκα». Ετσι, τα δυο ταμπλόιντ, που είχαν πρωτοστατήσει στην προπαγάνδα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, βρήκαν μια καλή ευκαιρία για να πάρουν τη ρεβάνς.
Από την πλευρά του BBC εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με τις δηλώσεις του συνεργάτη του. Δηλώσεις υπέρ του Λίνεκερ έκανε και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που εξύμνησε τη στάση του.
Μια παράμετρος που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν αρκετά δημοφιλής ποδοσφαιριστής και είχε την αποδοχή και των αντίπαλων οπαδών, αφού εκτός από την έφεσή του στο σκοράρισμα είχε να επιδείξει και το ήθος του (στην καριέρα του κατάφερε να μην αποβληθεί ποτέ). Οταν λοιπόν μια προσωπικότητα όπως αυτός γίνεται στόχος μιας τόσο δυναμικής επίθεσης από τις σκανδαλοθηρικές φυλλάδες, είναι φανερό ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχουν «δηλητηριάσει» ένα σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης, που δεν ανέχεται ούτε τις «άχρωμες» πολιτικά δηλώσεις ενός πρώην αγαπημένου ποδοσφαιριστή.
Η διαπίστωση αυτή δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες από τους οπαδούς και γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τις θύρες των οργανωμένων οπαδών να γίνουν φέουδο φασιστικών και νεοναζιστικών συμμοριών.