Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου
  • Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται
  • Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους
  • Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες
  • Σαν σήμερα 9 Ιούλη
  • Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ανακατεύουν την τράπουλα οι καναλάρχες
Πολιτική

Ανακατεύουν την τράπουλα οι καναλάρχες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Σεπ 2016, 00:00

Οπως γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, μετά το big brother που διεξήχθη στο κτίριο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχουμε καναλάρχες με άδεια και κανάλι, καναλάρχες με άδεια αλλά χωρίς κανάλι και καναλάρχες με κανάλι αλλά χωρίς άδεια. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Κυριακού (ΑΝΤ1) και ο Αλαφούζος (ΣΚΑΙ), στη δεύτερη ο Μαρινάκης και ο Καλογρίτσας και στην τρίτη ο Κοντομηνάς (Αlpha), ο Βαρδινογιάννης (STAR), ο Βρυώνης (Ε) και οι ιδιοκτήτες του Mega (Μπόμπολας, Ψυχάρης κατά κύριο λόγο), που χρωστούν «τα κέρατά τους» στις τράπεζες.

Ηταν αναμενόμενο, λοιπόν,  ότι την επαύριο κιόλας του big brother θα ξεκινούσε ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων και οικοδόμησης συμμαχιών. Τα λεφτά είναι πολλά και η δύναμη των καναλιών μεγαλύτερη από τα λεφτά που επενδύονται σ' αυτά.

Ολοι οι παλιοί καναλάρχες θρηνούν για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, καθώς σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των καναλιών θα μειωθεί στο μισό. Φυσικά και είναι κροκοδείλια τα δάκρυά τους. Οχι μόνο γιατί είναι στυγνοί καπιταλιστές γενικά, αλλά και ειδικότερα γιατί τα τελευταία χρόνια διώχνουν κόσμο αβέρτα και πετσοκόβουν μισθούς, προκειμένου να μη μειωθούν τα κέρδη των τηλεοπτικών μαγαζιών τους (τα φανερά κέρδη, όχι αυτά που βγάζουν με τους γνωστούς τρόπους).

Η υποκρισία των καναλαρχών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως, δεν απαλλάσσει τους συριζαίους από τις δικές τους ευθύνες. Είναι αυτοί που ανοίγουν το δρόμο για να πεταχτούν πάνω από δυο χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο (πρέπει να υπολογίσουμε και τους εργαζόμενους σε διάφορες δορυφορικές επιχειρήσεις) και συνιστούν πραγματική πρόκληση αυτά που βγαίνει και δηλώνει η Γεροβασίλη. Για δικούς τους λόγους όρισαν ότι τα πανελλαδικά κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, ενώ ήξεραν πολύ καλά ότι και συγχωνεύσεις να γίνουν, πάλι θα πεταχτεί κόσμος στο δρόμο. Από την άποψη αυτή, δεν κάνουν τίποτα το διαφορετικό απ' αυτό που έκαναν οι Σαμαροβενιζέλοι με την ΕΡΤ. Γιατί αν άφηναν τον αριθμό των καναλιών ανοιχτό, κάποιοι άνθρωποι θα κρατούσαν τη δουλειά τους, έστω και με πετσοκόμματα στους μισθούς και με καθυστέρηση στην καταβολή τους. Είναι άλλο να δουλεύεις και να σου κόβουν το μισθό ή να σου χρωστούν δεδουλευμένα, που έχεις την ελπίδα κάποια στιγμή να τα πάρεις, και άλλο να σε πετούν στο δρόμο βάζοντας λουκέτο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενάντια στην κυβέρνηση δεν ξιφουλκεί μόνο η ΕΣΗΕΑ, αλλά και η ΠΟΕΣΥ, την οποία μέχρι πρότινος ήλεγχε συνδικαλιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οργανα των καναλαρχών έγιναν και οι συνδικαλιστές της αστικής δημοσιογραφίας;

Οι καναλάρχες σπεκουλάρουν και με το «μαύρο» (όπως λένε) και με τις μαζικές απολύσεις εργαζόμενων, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις προσφυγές που έχουν κάνει στο ΣτΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις «προσωρινοί υπερθεματιστές» (ο νέος νεολογισμός που εισέβαλε στην πολιτική επικαιρότητα) εμφανίστηκαν σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, ζητώντας να μην πληρώσουν την πρώτη δόση (ο Μαρινάκης πρέπει να καταβάλει 24,6 εκατ. ευρώ, ο Κυριακού 25,3 εκατ. ευρώ, ο Καλογρίτσας 17,4 εκατ. ευρώ και ο Αλαφούζος 14,5 εκατ. ευρώ) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 16 Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία λήγει και το δεκαπενθήμερο που προβλέπει ο νόμος για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Τυπικά εμφανίζονται σε ενιαίο μέτωπο, όμως δεν πήγαν όλοι μαζί σε συνάντηση με την κυβέρνηση. Εστειλαν μεν στελέχη τους να μιλήσουν με τον ΓΓΕΕ Κρέτσο, όμως σε συναντήσεις με τον Παππά πήγαν το κάθε αφεντικό χωριστά και κανείς δεν ξέρει τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, τι παζάρια έγιναν και τι «ντιλ» ενδεχομένως κλείστηκαν. Ο «κουμπάρος» Καλογρίτσας, για παράδειγμα, δεν έχει κάνει καμιά προσφυγή στο ΣτΕ. Ούτε ο Μαρινάκης. Αυτοί από το τίποτα βρέθηκαν με μια τηλεοπτική άδεια ο καθένας, οπότε έχουν κάθε λόγο να δουν κάποιους από τους παλιούς καναλάρχες να βγαίνουν εκτός νυμφώνος. Γιατί σ' αυτή την περίπτωση, το «ντιλ» μ' αυτούς τους παλιούς καναλάρχες, που έχουν ένα κανάλι στημένο, θα γίνει πιο φτηνό για εκείνους που έχουν μόνο μία άδεια. Επομένως, ο Μαρινάκης με τον Καλογρίτσα έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν το ΣτΕ να απορρίψει τις προσφυγές των παλιών καναλαρχών. Επειδή, όμως, διευθύνουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ήταν υποχρεωμένοι να συνταχθούν με το αίτημα της αναβολής της προκαταβολής. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν εξασφαλίσει τα λεφτά (ιδιαίτερα ο Καλογρίτσας).

Οι διαφορές ανάμεσα στις δυο αυτές ομάδες καναλαρχών (Μαρινάκης-Καλογρίτσας από τη μια, Κυριακού-Αλαφούζος από την άλλη) επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εμφανίζεται άκαμπτη και να δηλώνει ότι δε δέχεται τίποτ' άλλο εκτός απ' αυτό που προβλέπει ο νόμος. Κυκλοφορεί, πάντως, και η συμβιβαστική πρόταση να κατατεθούν οι προκαταβολές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να εκταμιευτούν υπέρ του κράτους σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει τις προσφυγές. Δεν μας λένε, όμως, πόσος χρόνος θα χρειαστεί γι' αυτό. Γιατί το ΣτΕ δε βγάζει αυθημερόν τις αποφάσεις του, ιδιαίτερα για τόσο σημαντικά ζητήματα.

Αυτή τη στιγμή στο χώρο των καναλιών η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση. Εξοπλισμό και προσωπικό χρειάζονται μόνον ο Μαρινάκης και ο Καλογρίτσας, ενώ θεωρητικά πρέπει να κλείσουν Mega, Αlpha, Star και Ε. Επομένως, το παιχνίδι που θα γίνει ανάμεσα στους καναλάρχες θα είναι χοντρό. Τα ποσά στα οποία «χτυπήθηκαν» οι άδειες είναι μεγάλα, επομένως θα αναζητηθούν επιχειρηματικές συνεργασίες. Κάποιες μπορεί να ήταν ήδη κλεισμένες εκ των προτέρων και γι' αυτό ο τζόγος οδήγησε σε τόσο ψηλό τίμημα. 

Εμείς τοις μετρητοίς δεν παίρνουμε τίποτα απ' όσα γράφονται, γιατί μπορεί να είναι απλώς αποκυήματα δημοσιογραφικής φαντασίας ή τιτιβίσματα «παπαγάλων» που εκτελούν παραγγελίες των αφεντικών τους. Δεν έχει και καμιά σημασία, άλλωστε, να μπούμε σ' ένα τέτοιο «τριπάκι». Για μας σημασία έχει το πολιτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης. Και σ' αυτό μπορούμε να διακρίνουμε δύο πλευρές, μια κύρια και μια δευτερεύουσα.

Η δευτερεύουσα πλευρά αφορά τους Τσιπραίους που έκαναν άνω-κάτω την τηλεοπτική καπιταλιστική πιάτσα, δημιουργώντας περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Από τους τέσσερις «υπερθεματιστές» δικός τους μπορεί να θεωρείται μόνον ο Καλογρίτσας. Ο Μαρινάκης είναι… υπεράνω κομμάτων. Αν θεωρούν ότι μπορούν να τον ελέγξουν μέσω του δικαστικού μηχανισμού, είναι γελασμένοι. Αυτές οι εξαρτήσεις κρατούν πολύ λίγο. Ας θυμηθούμε πώς ο πατέρας Αλαφούζος οργάνωσε την πτώση του πατέρα Μητσοτάκη και πώς ο Κοντομηνάς χτύπησε ανελέητα τον Καραμανλή με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ακόμα και τον Καλογρίτσα δε θα έπρεπε να τον θεωρούν για πάντα δεδομένο. Ο συνεταίρος του στη GPO Θεοδωρικάκος είναι ο υπ' αριθμ. ένα σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού του Μητσοτάκη (όπως ήταν ο Λούλης μέχρι να γίνει πρωθυπουργός ο Καραμανλής). Ολη αυτή η αναταραχή θυμίζει περισσότερο παιχνίδι παιδικής χαράς παρά μια καλά μελετημένη και σχεδιασμένη πολιτική επιχείρηση. Ηδη, χωρίς να έχει στηθεί κάποιο φιλικό προς αυτούς κανάλι (θέλει το χρόνο της αυτή η δουλειά), οι Τσιπραίοι έχασαν τον Alpha, το μόνο φιλικό κανάλι που είχαν. Το κανάλι τους «κοπανάει» πια σε καθημερινή και ολοήμερη βάση. Και ο Κοντομηνάς διαμηνύει σ' όλους τους τόνους ότι θα μείνει στο παιχνίδι και ότι θα τους πολεμήσει μέχρις εσχάτων.

Η κύρια πλευρά, όμως, αφορά αυτό καθαυτό το νέο σκηνικό στον τομέα της τηλεοπτικής μπίζνας. Ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Κυριακού και ο Καλογρίτσας είναι οι καπιταλιστές-αδάμαντες, που έχωσαν ένα σκασμό λεφτά σε μια μπίζνα που κατά γενική ομολογία (και της κυβέρνησης ακόμα) αξίζει το ένα τέταρτο απ' αυτά που συμφώνησαν να δώσουν. Κι όχι μόνο έδωσαν ένα σκασμό λεφτά, αλλά έχουν και τη ΝΔ να λέει πως θα μοιράσει κι άλλες άδειες σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, άρα η όποια επένδυσή τους θα υποστεί παραπέρα υπαξίωση. Ξέρετε εσείς κανέναν καπιταλιστή να έβαλε λεφτά σε μια μπίζνα από… ρομαντισμό; Το μόνο βέβαιο είναι πως θα «ορμήσουν» για να βγάλουν τα λεφτά που έχωσαν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν είναι βιομηχανία, για να έχεις ένα σχέδιο απόδοσης του κεφαλαίου που επενδύεις. Εδώ πρόκειται για αεριτζίδικες δουλειές που διέπονται από τη λογική «να τ' αρπάξουμε το γρηγορότερο δυνατό». Και βέβαια, αυτοί που έσπευσαν να πάρουν μέρος στο big brother του Παππά δεν το έκαναν επειδή έχουν κάποιο «κόλλημα» με την «ενημέρωση». Το έκαναν επειδή η «ενημέρωση» εξασφαλίζει κέρδη. Κέρδη που δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, αλλά σωριάζονται σε τράπεζες των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων ή σε «υπεράκτιες» εταιρίες. Πρέπει να είναι κάποιος «ντιπ ούφο» για να πιστέψει ότι ως προς αυτό που ονομάστηκε «διαπλοκή» θ' αλλάξει το παραμικρό. Τα οχτώ κανάλια γίνονται τέσσερα, άρα οι «αρπαχτές» θα μεγαλώσουν για το κάθε «επενδυτικό» σχήμα.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε αυτό που δε συζητιέται καθόλου: ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ (της τηλεόρασης σε πρώτη γραμμή) είναι ρόλος παραπληροφόρησης του λαού και της νεολαίας, ρόλος εμπέδωσης των δογμάτων της αστικής ιδεολογίας, ρόλος στρέβλωσης συνειδήσεων και στήριξης της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα μ' αυτό, γιατί αυτή την τάξη πραγμάτων υπηρετεί. Αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως και κάθε άλλο αστικό κόμμα- είναι να έχει στήριξη σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Οχι να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ενημέρωσης, μόρφωσης, προώθησης της τέχνης.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚωμωδία που κανένας δεν παρακολουθεί
Επόμενο άρθρο Βρόμα και δυσωδία…

Σχετικά Αρθρα

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

Πολιτική 7 Ιούλ 2026, 14:43

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

Πολιτική 2 Ιούλ 2026, 17:12

Διορισμοί στον Αρειο Πάγο: «Πόρτα για τον χειμώνα» πιάνει ο Μητσοτάκης

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 20:35

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

Αγροτικά 1 Ιούλ 2026, 13:11
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
Διεθνή

Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια

8 Ιούλ 2026, 14:06
Αθλητισμός

Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο

8 Ιούλ 2026, 12:55
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση

Ο πόλεμος φθοράς από τη Λιβανέζικη Αντίσταση τους κόβει τα πόδια

8 Ιούλ 2026, 11:10
Παιδεία

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

8 Ιούλ 2026, 09:56
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού

Απαιτούν από τη Βηρυτό να αποκλείσει «ανεπιθύμητους» αξιωματικούς του λιβανικού στρατού από την ανάπτυξή τους στον νότιο Λίβανο

7 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

7 Ιούλ 2026, 14:43
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9/7

Αργεντινή: Ημέρα ανεξαρτησίας (1816).

Μαρόκο: Ημέρα νεολαίας.

1943: Αντιστασιακοί φοιτητές σκεπάζουν με μαύρα πέπλα όλα τα αγάλματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, επεισόδια και συλλήψεις.

1947: Μαζικές συλλήψεις στελεχών της Αριστεράς στην Αθήνα.

1970: Τέσσερις καταδίκες μελών του Αντιδικτατορικού Αγροτικού Μετώπου της Υπαίθρου”.

1971: Βόμβα σε βυτιοφόρο της «Εσσο Πάππας» από την πρωτοεμφανιζόμενη «Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση».

1971: Βόμβα στις σιδηροτροχιές του ηλεκτρικού στο Θησείο (20ή Οκτώβρη).

1986: Η RAF εκτελεί με βόμβα τον πυρηνικό επιστήμονα της «Siemens» Καρλ Χάιντς Μπέκουτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo