Εντελώς στα μουλωχτά, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο την κατάργηση κάποιων διατάξεων που είχε ψηφίσει μόλις προ δύο εβδομάδων (αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016). Πρόκειται για τις πολυδιαφημισμένες διευκολυντικές διατάξεις υπέρ των νέων ελευθεροεπαγγελματιών.
Στο άρθρο 39 του Ν. 4387/2016, στις παραγράφους 1, 2 και 3, προβλεπόταν ότι η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τους αυταπασχολούμενους αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης η εισφορά κατά τα δύο πρώτα έτη είναι 14%, για τα επόμενα τρία έτη 17% και μετά την πενταετία το ποσοστό ανεβαίνει στο 20% (που ισχύει γενικά). Το μειωμένο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών θεσπιζόταν ως ένα είδος δανείου. Η διαφορά μέχρι το 20% θα καταγραφόταν ως οφειλή και θα εξωφλούνταν τα πρώτα πέντε χρόνια που το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους θα υπερέβαινε τις 18.000 ευρώ το χρόνο. Τους έδινε, δηλαδή, μια περίοδο χάριτος στην εξόφληση. Προβλεπόταν ακόμα ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού, επί της οποίας εφαρμόζεται το προσωρινά μικρότερο ποσοστό εισφοράς, το 70% του κατώτατου βασικού μισθού αγάμου άνω των 25 ετών.
Με διάταξη που πέρασαν ως άρθρο 234 στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο (όχι από την αρχή, αλλά ενώ αυτό συζητιόταν με κατεπείγουσα διαδικασία στη Βουλή) ότι και η διαφορά που προκύπτει από το 70% μέχρι το 100% του βασικού μισθού θεωρείται οφειλή, την οποία θα πρέπει στο μέλλον να πληρώσει ο νέος επιστήμονας. Δηλαδή, αυτός ο νέος, με το που εγγραφεί στον επαγγελματικό του σύλλογο, έχει δεν έχει δουλειά, θ' αρχίσει να συσσωρεύει χρέος προς τον ΕΦΚΑ (ασφαλιστικός φορέας), το οποίο θα πρέπει να ξοφλήσει μόλις το εισόδημά του φτάσει τα 1.500 ευρώ το μήνα.
Στο άρθρο 41 παρ. 3 του νόμου Κατρούγκαλου προβλεπόταν ότι το ποσοστό της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλων των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει σαν ελάχιστη βάση το 70% του βασικού μισθού, ενώ για τα πέντε πρώτα έτη επαγγελματικής δραστηριότητας οριζόταν σχετικά μειωμένο ποσοστό εισφοράς.
Στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο, πάντα στα μουλωχτά, ορίστηκε ότι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ μειωμένης και κανονικής εισφοράς τα πρώτα πέντε χρόνια αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, την οποία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εξοφλήσει μαζί με την οφειλή που προκύπτει για τον κλάδο σύνταξης. Ετσι, το χρέος των νέων ελευθεροεπαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Αντιλαμβάνεται κανείς πόση αξία έχουν οι υποσχέσεις που δίνουν οι συριζαίοι, όταν αυτοί μέσα σε δυο βδομάδες αλλάζουν διατάξεις που διευκόλυναν κάπως τους νέους ελευθεροεπαγγελματίες, και τους φορτώνουν με μεγαλύτερα χρέη. Αντιλαμβάνεστε τι πετσόκομμα θα πέσει στην «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει για κάθε συνταξιούχο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του με το νέο σύστημα. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις σχετικές διατάξεις για τους αγρότες, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος περνάει από τον έλεγχο της τρόικας. Ενδέχεται η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αλλάξει και αυτές τις διατάξεις άμεσα.