Με ανακοίνωσή τους την Τετάρτη 25 του Μάη, οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τη δολοφονία του ηγέτη τους Αχτάρ Μανσούρ από μη επανδρωμένο αμερικάνικο αεροσκάφος στην πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν. Με την ίδια ανακοίνωση γνωστοποίησαν ότι συνήλθε η Σούρα (το ηγετικό συμβούλιο των Ταλιμπάν) και εξέλεξε ομόφωνα τον διάδοχο του Μανσούρ, που είναι ο λόγιος κληρικός Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, με αναπληρωτές του τον Σιρατζουντίν Χακανί, αρχηγό του δικτύου Χακανί, που βρίσκεται πίσω από τις σφοδρότερες επιθέσεις στο Αφγανιστάν από το 2001 που ξεκίνησε ο πόλεμος, και τον Μουλά Γιακούμπ, γιο του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη του κινήματος των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντ έγινε γνωστός ως έμπιστος σύμβουλος για θρησκευτικές υποθέσεις του μουλά Ομάρ και χαίρει μεγάλου σεβασμού μεταξύ των Ταλιμπάν. Ως επιφανής και ενωποιητική προσωπικότητα θεωρείται ο πλέον κατάλληλος να κλείσει τα ρήγματα και τις αντιπαλότητες στο κίνημα των Ταλιμπάν, που προκάλεσε το περασμένο καλοκαίρι η διαδοχή του μουλά Ομάρ από τον Αχτάρ Μανσούρ, ο ρόλος του οποίου χαρακτηριζόταν διχαστικός.
Ο Λευκός Οίκος και η αφγανική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ο Μανσούρ ήταν εμπόδιο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδηγήθηκαν σε στασιμότητα όταν αυτός αρνήθηκε τη συμμετοχή σ’ αυτές στις αρχές της χρονιάς. Συνεπώς, ο θάνατός του μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου, υποστήριξαν.
Κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο Αφγανιστάν στο άμεσο μέλλον. Οχι τόσο γιατί ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν θεωρείται «σκληροπυρηνικός», αλλά κυρίως γιατί η συμμετοχή των Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το κατά πόσο τους ευνοεί ο συσχετισμός δυνάμεων, από το κατά πόσο εν τέλει μπορεί να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτουν. Αυτή τη στιγμή, είναι ισχυρότεροι από ποτέ, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Συνεπώς, δεν έχουν λόγο σ’ αυτή τη φάση να καταθέσουν τα όπλα και να ενταχθούν στο πολιτικό γίγνεσθαι, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουν στη δολοφονία του Μανσούρ με κλιμάκωση των επιθέσεων.