Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!
  • Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους
  • Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού
  • Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη
  • Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μάι 2016, 00:00

Λακέδες των Αμερικανών

Ο Σαμαράς το ξεκίνησε, ο Τσίπρας το συνεχίζει. Με φιέστες της ίδιας κιτς αισθητικής, βγαλμένες από το «μπουκ» των εταιριών που οργανώνουν «ιβέντς» καπιταλιστικών ομίλων. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο γιάπης με την παλιομοδίτικη χωρίστρα στο μαλλί και την πράσινη γραβάτα (ναι, καταπράσινη είναι), με τον οποίο ανταλλάσσει θερμή χειραψία ο Τσίπρας, ποζάροντας με πλατύ χαμόγελο στο φακό, σας λέμε ότι είναι ο περιβόητος Αμος Χοχστάιν, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει έρθει καμιά σαρανταριά φορές στην Ελλάδα για να ρυθμίσει τις ενεργειακές μπίζνες των ΗΠΑ. «Σας μεταφέρω μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι: οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγωγό, τον θεωρούν απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλειά τους», είπε όταν πήρε το λόγο. Χωρίς ίχνος διπλωματικού τακτ.

Επανάληψη ως φάρσα

Επάνοδο στην τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στη φυλλάδα των Χατζηνικολάου-Κουρή. Μόνο που η «δημιουργική ασάφεια» του Μπαρουφάκη ήταν μια τακτική, που ταλάνισε τον ελληνικό καπιταλισμό και την Ευρωζώνη για μερικούς μήνες, ενώ αυτό που παρουσιάζει τώρα ο Τσίπρας είναι η επανάληψή της ως φάρσα. Είναι ένα ακόμα τσιπραίικο ψέμα, που δύσκολα θα βρει ανθρώπους να το πιστέψουν.

Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης «αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης», λέει ο Τσίπρας, γιατί εξουδετέρωσε την πρόταση του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. Φτιάξαμε έναν άχρηστο μηχανισμό, λέει. Ιδιο με αυτόν που ήδη ισχύει. «Αλλά», καταλήγει, «το πιο σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί»! Μ' άλλα λόγια, τους πιάσαμε Κώτσους. Υπογράφουμε κάτι που είναι άχρηστο!

Η «δημιουργική ασάφεια» κράτησε μερικούς μήνες και ολοκληρώθηκε με το τρίτο Μνημόνιο. Εγινε, όμως, ένα ψιλομπάχαλο αυτούς τους μήνες. Με τον δήθεν άχρηστο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τίποτα το ασαφές δεν υπάρχει και κανένα μπάχαλο δε θα υπάρξει. Τα μέτρα λαμβάνονται ήδη και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται, χωρίς καμιά ουσιαστική διαπραγματευτική δυνατότητα. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν πιάστηκαν Κώτσοι. Ούτε ο ελληνικός λαός θα πιαστεί Κώτσος καταπίνοντας το ψέμα του Τσίπρα. Η εντεινόμενη βαρβαρότητα δεν του το επιτρέπει.

Κάν΄το σαν τον Σαμαρά

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε καν στο 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του τρίτου Μνημόνιου. «Πολύ νωρίτερα θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών»! Το λέει ο Τσίπρας (συνέντευξη στη  Real News) και μας καλεί να τον πιστέψουμε. Δεν έχει σημασία τι γράφει το ίδιο το τρίτο Μνημόνιο (δημοσιονομική προσαρμογή για πολλά χρόνια), ούτε τι προβλέπει η συμφωνία που έκανε στο Eurogroup ο Τσακαλώτος στις 9 Μάη. Σημασία έχει ο λόγος του Τσίπρα. Οπως είχε και ο λόγος του Σαμαρά, που έβγαλε ολόκληρο το 2014 με την προπαγάνδα του success story, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ανακοίνωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ τερματίζεται.

Τη συνέχεια του Σαμαρά την ξέρουμε. Εκλιπαρούσε την Μέρκελ να τον βοηθήσει να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου Μνημόνιου χωρίς πολύ σκληρά μέτρα κι αυτή τον παρέπεμπε στην τρόικα. Η προσπάθεια αυτή ήταν το κύκνειο άσμα του στην πρωθυπουργία, καθώς οι ιμπεριαλιστές δανειστές τον παρακολουθούσαν με ψυχρή αδιαφορία να βυθίζεται στην ανυποληψία. Ο Τσίπρας, έχοντας δει πώς «καθάρισαν» πρώτα τον Γιωργάκη και μετά τον Σαμαρά, λέει μεν τα ψέματά του στον ελληνικό λαό, στις διαπραγματεύσεις όμως σπεύδει να υπογράψει ό,τι του ζητιέται, με την ελπίδα να τη βγάλει στο Μαξίμου όσο γίνεται περισσότερο.

Ψέμα στο ψέμα

Λέει ο Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προβλέπει μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με 5,4 δισ. μέτρα μέχρι το 2018. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκκινούσαν την πέμπτη αξιολόγηση με απαιτήσεις για 8 δισ. μέτρα μόνο για το '15 και το '16». Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τώρα. Αυτά που συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι δεν μετράνε; Τα μέτρα του περασμένου καλοκαιριού ήταν ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Συν 5,4 δισ. τώρα, φτάσαμε… αισίως στα 9 δισ., ξεπερνώντας τα 8 δισ. που ο Τσίπρας αποδίδει στους Σαμαροβενιζέλους (για 7,7 δισ. είχε μιλήσει πρόσφατα στη Βουλή). Αν προσθέσουμε και τη ρεζέρβα του «κόφτη», τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν αυτά που (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) προγραμμάτιζαν οι προηγούμενοι. Και βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπήκαν από μηδενική βάση, αλλά προστέθηκαν στα μέτρα των προηγούμενων Μνημονίων.

Μυθολογία

Η τσιπραίικη μυθολογία δε διαφέρει από τη σαμαρική και ως προς το περιεχόμενο: θα έχουμε ανάπτυξη και θα βγούμε στις αγορές. Η ανάπτυξη (εφτά μονάδες σε τρία χρόνια υπόσχεται ο Τσίπρας!) έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο, όμως η «έξοδος στις αγορές» εξακολουθεί να περιβάλλεται μ' ένα μυστικιστικό περίβλημα. Είναι κάτι σαν τις μυστικές συνταγές των αλχημιστών. Τι σημαίνει «έξοδος στις αγορές»; Δανεισμό του ελληνικού κράτους από τα διάφορα funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου και ανατροφοδότηση του χρέους του. Δηλαδή, νέα δάνεια για να αποπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια των παλιών δανείων.

Δεν υπάρχει παράγοντας της Ευρωζώνης που να μην το θέλει αυτό το πράγμα. Ο ESM, που τον έχουν χτίσει σαν έναν μηχανισμό παρέμβασης για να κρατούν τη σταθερότητα του ευρώ, δεν έχει απεριόριστα κεφάλαια. Στόχος του είναι να παρεμβαίνει, να βάζει μια τάξη στην εξυπηρέτηση του χρέους ενός προβληματικού κράτους (όπως η Ελλάδα) και στη συνέχεια να παραδίδει αυτό το κράτος στις «αγορές», που είναι αρμόδιες για το δανεισμό του. Επομένως, η «έξοδος στις αγορές» προϋποθέτει πως το υπερχρεωμένο κράτος έχει βάλει τάξη στη διαχείριση των δανείων του. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με το χτίσιμο ενός καθεστώτος μόνιμης σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται το χρέος, το οποίο δεν μειώνεται ονομαστικά. Επομένως, η «έξοδος στις αγορές» προϋποθέτει σκληρή λιτότητα (έστω και χωρίς νέο Μνημόνιο) και στενή επιτήρηση των όρων αυτής της λιτότητας από το μηχανισμό της Κομισιόν.

Ψεματάκια

Ο Τσακαλώτος απασχόλησε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών για να εκδώσει μακροσκελή ανακοίνωση σχετική με την τεράστια περιουσία του και τις επενδύσεις του σε funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, όπως η Blackrock, η JP Morgan κ.ά. Στο δελτίο Τύπου τονίζεται με το γνωστό κρύο χιούμορ που χαρακτηρίζει τον αγγλοτραφέντα υπουργό: «Οπως είχε δηλώσει και παλαιότερα, ο υπουργός Οικονομικών είναι συνδικαιούχος στους συγκεκριμένους επενδυτικούς λογαριασμούς, δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. Ολοι οι έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά τους συνδικαιούχους. Και ο πατέρας του υπουργού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Μια ματιά στη δήλωση πόθεν έσχες του Τσακαλώτου, όμως, δείχνει πως στα χοντρά ποσά ο Τσακαλώτος δεν είναι συνδικαιούχος, αλλά αποκλειστικός δικαιούχος. Μπορεί να ήταν κάποτε λεφτά του πατέρα του και να του τα μεταβίβασε, όμως πλέον είναι δικά του λεφτά και τα διαχειρίζεται ο ίδιος. Ας σταματήσει τα ψέματα, λοιπόν, γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται ακόμα περισσότερο.

Δύσκολη Ζωή

Είδαμε τον Π. Λαφαζάνη να διαδηλώνει στο πανηγύρι-παζάρι της Νέας Φιλαδέλφειας παρέα με καμιά εικοσαριά-τριάντα άτομα (που δεν ήταν όλα τους μέλη της ΛΑΕ) και θυμηθήκαμε το στίχο του Σολωμού: «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Οταν ο επικεφαλής των 25 βουλευτών που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή και επικεφαλής το πάλαι του 25%-30% της οργανωμένης κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζεται να πηγαίνει σε μια γειτονιά για να τονώσει το ηθικό μιας χούφτας δικών του,  το συμπέρασμα είναι πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για πρώην πρίγκηπες. Ρωτήστε και την πρόεδρο Ζωή, που κάποια στιγμή ξεγελάστηκε από τη δημοσιότητα της εναρκτήριας πλεύσης και νόμισε πως θα βρίσκεται καθημερινά στις πολιτικές σελίδες των αστικών φυλλάδων και στα πάνελ των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, έκτοτε όμως η βαρκούλα βολοδέρνει σε μοναχικούς πλόες στον Αργοσαρωνικό, κάνοντας κάπου-κάπου καμιά στάση στο λιμανάκι του twitter. Η προεδράρα, όμως, επιμένει στο one woman show κι έτσι η «πλεύση ελευθερίας» εξακολουθεί να έχει την παγκόσμια πρωτιά: είναι το μοναδικό κόμμα που έχει μόνο αρχηγό!

ΥΓ. Ο Λαφαζάνης πήρε μέρος ακόμα και σε εκδήλωση της… «Πυρικαύστου Ελλάδας». Χώρια η συμμετοχή του στο πρωινάδικο ενός κάποιου Μένιου (αγνώστων -σ' εμάς- λοιπών στοιχείων), που ακκίζεται με κάτι άλλους τύπους και τύπισσες μιλώντας για τα κουτσομπολιά των σελέμπριτις.

Δύσκολη ζωή

Ακόμα πιο ζόρικα είναι τα πράγματα για τον τέως υπαρχηγό του ΓΑΠ Γιάννη Ραγκούση, που εγκατέλειψε το… μοναστήρι του στην Πάρο και κατέπλευσε στο κλεινόν άστυ για ν' ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος με τον λαμπερό τίτλο  «Με την Επόμενη Ελλάδα» και σήμα ένα δρομέα που τρέχει προς τον ήλιο. Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που παρουσιάστηκε το… νέο κόμμα και δεν ξανακούσαμε κάτι σχετικά μ' αυτό. Τότε «παιζόταν» η επιβίωση της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, οπότε τα εχθρικά προς αυτήν ΜΜΕ αβαντάριζαν τους πάντες. Η συγκυβέρνηση τα κατάφερε, το πολιτικό σκηνικό ηρέμησε, οπότε ποιος θα καθήσει ν' ασχοληθεί με το… Ποτάμι του Ραγκούση (δείτε την ιστοσελίδα του και θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ρέπλικα του Ποταμιού). Η κυρίαρχη αστική άποψη αυτή τη στιγμή είναι πως πρέπει να υπάρξει μόνο ένας ενδιάμεσος πόλος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και οι υπόλοιποι να ενταχθούν υποχρεωτικά σ' αυτόν ή να επιλέξουν έναν από τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού.

Χτίζει για το μέλλον

Μόνο η Δούρου δείχνει ήρεμη, καθώς έχει επιλέξει τη στρατηγική «χτίζω για το μέλλον». Αποτραβηγμένη στην περιφέρεια, αποφεύγει να ταυτιστεί με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποφεύγει να υπερασπιστεί τα βασικά νομοθετήματα αυτής της πολιτικής και δουλεύει μόνο για τη δημόσια εικόνα της, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να εμφανίζεται στο ίδιο κάδρο. Τελευταίο πόνημα της μαντάμ είναι η παραγωγή ταινίας μικρού μήκους παρέα με τον αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Γ. Καραμέρο (έμπειρο σ' αυτού του τύπου την προπαγάνδα, λόγω της θητείας του στην τηλεόραση), η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη σε προβολή-φιέστα σε κινηματογράφο του Χαλανδρίου!  «Δύο Βήματα Εμπρός» (!!!) είναι ο τίτλος της ταινίας. «Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σας προσκαλεί στην παρουσίαση ταινίας μικρού μήκους για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη νίκη της “Δύναμης Ζωής''» γράφει η σχετική πρόσκληση. Εννοείται πως και η ταινία και η φιέστα πληρώνονται από τα ταμεία της περιφέρειας.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛαιμητόμος διαρκείας
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

On the rocks

Κόντρες 23 Ιαν 2026, 14:17

Η σημασία της παύσης στη μουσική

Κόντρες 22 Ιαν 2026, 13:47

Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω

Κόντρες 21 Ιαν 2026, 14:44

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

Κόντρες 20 Ιαν 2026, 12:04

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

Κόντρες 19 Ιαν 2026, 14:11

Νέο unfair από τον Τασούλα

Κόντρες 15 Ιαν 2026, 14:53
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!

Η επιλογή των αρεστών στη διοίκηση «στελεχών εκπαίδευσης» από τη μια και η τρομοκρατική αξιολόγηση εκπαιδευτικών από την άλλη

26 Ιαν 2026, 15:35
Περιβάλλον

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

26 Ιαν 2026, 15:04
Βαθύ Κόκκινο

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

26 Ιαν 2026, 10:24
Εργατικά

Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη

26 Ιαν 2026, 09:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2026, 00:01
Εργατικά

Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας

25 Ιαν 2026, 19:49
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

Ημέρα τελωνείων.

Αυστραλία: Εθνική γιορτή.

Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας, εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με το σχήμα του “Παλλαϊκού Μετώπου“.

1944: Εκτελείται ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Καλύβας (ΟΠΛΑ).

1965: Δολοφονείται ο ιρανός πρωθυπουργός Χασάν Αλί Μανσούρ.

1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.

1975: Νεοναζί της οργάνωσης “Νέα Τάξη” επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.

1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου (Οκτώβρης ’80).

1990: Αθωώνεται στο εφετείο ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία Καλτεζά.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo