«Η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, σε ευρεία βάση. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστρέψει 630 παράτυποι μετανάστες, όταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρέμενε ανενεργή». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Γεροβασίλη καμαρώνει που η σημερινή συγκυβέρνηση μπορεί και απελαύνει μαζικά μετανάστες, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τα κατάφεραν καλά σ' αυτόν τον τομέα!
Επαναλαμβάνουμε: δεν είναι ο Χρυσοχοΐδης, δεν είναι ο Δένδιας, είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, που μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Τσίπρας πήγε στη 45λεπτη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τέσσερις βασικούς άξονες: Πρώτο, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερο, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτο, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτο, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Και μόνο η αναφορά στην περιβόητη «μεταγκατάσταση» αποκαλύπτει την υποκρισία του Τσίπρα. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η μετεγκατάσταση αφορά ελάχιστες χιλιάδες πρόσφυγες (δείτε τη διπλανή στήλη). Και πλέον, προϋπόθεση γι' αυτό είναι να απελαύνει η Ελλάδα σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε για καθέναν απ' όσους απελαύνονται από την Ελλάδα να μεταφέρεται ένας από την Τουρκία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση θα απελαύνει πλέον και πρόσφυγες.
Η μείωση των ροών είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Τη στρόφιγγα την κρατά η Τουρκία, που θα την ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα συμφέροντά της. Η Τουρκία έχει οικονομικό όφελος από τη διακίνηση (εκτός από τους διακινητές, που καταθέτουν το «κατιτίς» τους στους ανθρώπους του ΑΚΡ, υπάρχει και μια βιομηχανία που τροφοδοτεί με υλικά τη διακίνηση, υπάρχει η διαμονή, οι μετακινήσεις, η διατροφή των προσφύγων). Τι μένει; Μένει το αίτημα για την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης» στο ελληνικό κράτος, για να παίξει το ρόλο του δεσμοφύλακα της ΕΕ, κρατώντας τους πρόσφυγες όχι απλά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, αλλά και φυλακισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με την καθημερινή απειλή της απέλασης για τους πιο «ζωηρούς» απ' αυτούς.
Οπως δήλωσε κυνικά η «μητερούλα» Μέρκελ, ναι μεν διαφωνεί (ως… ανθρωπίστρια) με το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων, όμως αυτό μια χαρά βολεύει τη Γερμανία! Ενας άλλος… ανθρωπιστής, ο Ρέντσι, έστειλε ιταλούς αξιωματικούς της αστυνομίας στην Αλβανία, για να εποπτεύουν τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και να ελέγξουν -όσο μπορούν- τη διακίνηση από την Αλβανία μέσω θάλασσας.
Μέσα από πολλά παζάρια, οι «28» κατέληξαν σε ένα κείμενο… δημιουργικής ασάφειας, το οποίο επαναλαμβάνει όσα αποφασίστηκαν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής. Το γεύμα στο οποίο θα παρουσίαζαν αυτό το κείμενο στον Νταβούτογλου ξεκινούσε την ώρα που εμείς φεύγαμε για το τυπογραφείο. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, όμως, ο Νταβούτογλου φρόντισε να στείλει το μήνυμα: «Η Τουρκία δε θα γίνει ανοιχτή φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες»! Ποιος μπορεί να του πει ότι έχει άδικο;
Ανεξάρτητα από την ασαφή συμφωνία που αναμενόταν να υπογραφεί χτες Παρασκευή, η οποία θα αφήνει ανοιχτό το παζάρι ανάμεσα στην Τουρκία και το γερμανογαλλικό άξονα, το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ο δεσμοφύλακας της ΕΕ, έναντι μιας κάποιας αμοιβής, ακολουθώντα πιστά τους Μερκολάντ.