Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
  • Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
  • «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Δεν «πήραν» τίποτα οι αγρότες
Αγροτικά

Διαλύθηκαν τα μπλόκα

Δεν «πήραν» τίποτα οι αγρότες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Μαρ 2016, 00:00

Οταν τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη αντιπροσωπεία αγροτών –οι «πρόθυμοι» όπως σωστά χαρακτηρίστηκαν- συναντήθηκε με τον Τσίπρα και η κυβέρνηση, διά στόματος Γεροβασίλη, ανακοίνωσε τα περιβόητα «25 μέτρα», το μπλόκο της Νίκαιας εξέδωσε μια ανακοίνωση που μιλούσε για «μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουμε για την επιβίωσή μας», αλλά «όλα κινούνται στον “ντορό” της εφαρμοζόμενης πολιτικής που μας ξεκληρίζει». Ποιος μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτή την εκτίμηση;

Η ανακοίνωση δεν μετρούσε τα λόγια της για τη συμπεριφορά των «προθύμων»: «Και όταν βγήκαν από τη συνάντηση και, πλέον, ήταν προφανής ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και των ίδιων των “προθύμων’’, που “πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι’’, δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν -έστω για τα προσχήματα- την κυβέρνηση. Και μόνο όταν οι αγρότες στα μπλόκα “τους πήραν στο κοντό και κατά πόδας’’ κάτι ψέλλισαν για κυβερνητική αδιαλλαξία και κοροϊδία». Ποιος μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτές τις καυστικές επισημάνσεις;

Τρεις μέρες μετά, ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας και άλλοι αγρότες από την «Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων» που συναντήθηκαν με τον Τσίπρα. Αυτοί δεν «αλληλοπιδηκλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιος θα μπει πρώτος μέσα», όπως έλεγαν χλευαστικά για τους προηγούμενους. Μπήκαν ήσυχα, με πρώτο τον Βαγγέλη, που κρατούσε μια μεγάλη μπουκάλα τσίπουρο, πεσκέσι στον Τσίπρα, για να του την παραδώσει μπροστά στις κάμερες, φτιάχνοντας κλίμα.

Μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα, η «Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων» εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία έλεγε:

♦ «Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση  αφορολογήτου ατομικού ορίου στα  9500 ευρώ. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις». Αυτά όμως είχαν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τους «πρόθυμους». Ο Μπούτας παρουσίασε σαν επιτυχία κάτι που είχε ήδη δοθεί στους άλλους.

♦  «Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ό,τι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις». Και αυτό επίσης είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Οσο για το «θα προσπαθήσει να μη γίνουν κατασχέσεις», δε χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό. Η λέξη «προσπάθεια» γι' αυτή την κυβέρνηση είναι σκέτο ανέκδοτο.

Σε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα (με κορυφαίο το Ασφαλιστικό) σημειωνόταν ότι η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά. Παρά ταύτα, η ανακοίνωση τόνιζε: «Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματά μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω». Και δεν υπήρχε η παραμικρή καταγγελία για την κυβέρνηση και την πολιτική της! Την επομένη, μετά από συνέλευση που έγινε στο μπλόκο της Νίκαιας, ανακοινώθηκε: «Με τη αγωνιστική μας δράση, τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα μας μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά μας»! Τουλάχιστον αυτή τη φορά υπήρχε και μια καταγγελτική… πινελιά: «Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος».

Τη Δευτέρα τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνταν στο «ντορό» της εφαρμοζόμενης πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Την Πέμπτη αυτά τα ίδια μέτρα είχαν και χαρακτήρα… κατάκτησης του κινήματος. Οσο για την καταγγελία της κυβέρνησης για κοροϊδία και αδιαλλαξία, την οποία ο Μπούτας και οι σύντροφοί του απαιτούσαν τη Δευτέρα, την Πέμπτη πνίγηκε σε μια μπουκάλα θεσσαλικό τσίπουρο. Επανήλθε, σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, την Παρασκευή.

Oι αγρότες κατέβηκαν στα μπλόκα με αιχμή το Ασφαλιστικό, που θα τους στραγγίσει κυριολεκτικά. Σ’ αυτό δεν πήραν τίποτα από την κυβέρνηση. Βασικό αίτημά τους ήταν και το φορολογικό. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για αφορολόγητο ίσο μ’ αυτό των μισθωτών και των συνταξιούχων (αν εφαρμοστεί, γιατί δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο) ίσως είναι μια ανακούφιση στον τομέα της άμεσης φορολογίας για κάποιους φτωχούς αγρότες, εφόσον όμως δεν έχουν άλλα εισοδήματα (π.χ. από μισθωτές υπηρεσίες). Γιατί τότε, το αγροτικό τους εισόδημα θα φορολογείται στο ακέραιο με 23% (όταν τελειώσει η τριετής μεταβατική περίοδος) από το πρώτο ευρώ. Οταν όμως τα αγροτικά εφόδια εξακολουθούν να παραμένουν σε ΦΠΑ 23% (τα έβαλε σ’ αυτό το συντελεστή η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου), όταν δεν παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όταν δεν μειώνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος, όταν θα κληθούν να πληρώσουν το αβάσταχτο ασφαλιστικό χαράτσι για το 2016 και αναδρομικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, προδιαγράφουν μια διαδικασία έντασης του ξεκληρίσματος όσων φτωχών αγροτών έχουν καταφέρει να μείνουν στην παραγωγή και καθιστούν δώρο άδωρο το αφορολόγητο (αν τελικά εφαρμοστεί).

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχουμε την άποψη ότι οι αγρότες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στα μπλόκα. Και σημειώναμε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα μπόρεσε να περάσει την άποψη «η συνάντηση με τον Μπούτα πήγε καλά»; Η απάντηση που δώσαμε ήταν η εξής: γιατί στην ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια μέρα η «Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», όχι μόνο έπεσαν ολοφάνερα οι τόνοι, αλλά και διαφαίνεται καθαρά η προοπτική της αναδίπλωσης. Οταν η «Κόντρα» τυπωνόταν, οι ρεπόρτερ των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων μετέδιδαν από το μπλόκο της Νίκαιας πως την Κυριακή στο Κιλελέρ θα ανακοινωθεί και επίσημα η αποχώρηση και η διάλυση του μπλόκου. Δεν το έβγαζαν από το μυαλό τους, ούτε έκαναν προβοκάτσια. Είχαν ενημερωθεί off the record από τους αγροτοσυνδικαλιστές του μπλόκου.

Hταν μια κινητοποίηση με ημερομηνία λήξης. Ολοι την τοποθετούσαν στα τέλη Φλεβάρη, αλλά η καλοκαιρία την έφερε πιο πριν. Γιατί η ημερομηνία λήξης ταυτίστηκε με την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Οι Τσιπραίοι φέρθηκαν ως σκληροί εξουσιαστές. Δεν έκαναν πόντο πίσω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους. Η τρόικα τους έκανε πλάτες, αναβάλλοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που προϋποθέτει την ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού. Ισως είχαν και διαβεβαιώσεις ότι τα μπλόκα, παρά τη μεγάλη μαζικότητά τους, δεν σκόπευαν να σκληρύνουν τον αποκλεισμό. Οι αγρότες που ξέφευγαν από την «υπευθυνότητα» (π.χ. μερίδα των Κρητικών και των Πελοποννήσιων) αντιμετωπίστηκαν με την αστυνομική καταστολή. Στους «υπεύθυνους» επιτράπηκε να βάλουν και 20 τρακτέρ στην Αθήνα, εν είδει παρέλασης. Παράλληλα, στο παρασκήνιο κανονιζόταν και ο «διάλογος». Οταν η συνάντηση με τους «προθύμους» δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, το Μαξίμου άλλαξε τη στάση του και απευθύνθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας. Δεν ξέρουμε τι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν δημιουργηθεί, όμως ούτε η άδεια να παρελάσουν μερικά τρακτέρ δόθηκε χωρίς την ανάληψη δεσμεύσεων, ούτε το τσίπουρο πεσκέσι στον Τσίπρα δόθηκε τυχαία. Ηταν στοιχεία ενός κλίματος μη σύγκρουσης.

Αν υπήρχε ανυποχώρητο πνεύμα (και όχι το πνεύμα που περιγράφεται με το «ο αγώνας δεν είναι μια κι έξω»), τότε ακόμα και οι ανάγκες των αγροτικών εργασιών θα μπορούσαν να καλυφθούν με συνεργατικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να διαλυθούν τα μπλόκα. Κανένας, όμως, δε δούλεψε σ’ αυτή την κατεύθυνση, δε δοκίμασε να μπολιάσει τους αγρότες με τέτοια συνείδηση. Οτι δηλαδή πρέπει να βρουν τρόπο να μη διαλυθούν τα μπλόκα ακόμα κι όταν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, αλλά θα πρέπει να έχουν σχέδιο ώστε και οι δουλειές στα χωράφια να γίνουν (συνεργατικά) και τα μπλόκα να σφίξουν τον αποκλεισμό, ανατρέποντας όλο το σχεδιασμό κυβέρνησης-τρόικας, που στηριζόταν στο «παραμένουμε άπρακτοι μέχρι να διαλύσουν τα μπλόκα για να γυρίσουν στα χωράφια».

Και βέβαια, την ώρα που ο Τσίπρας με τον Φλαμπουράρη και τον Παππά θα πίνουν το τσίπουρο παραγωγής Μπούτα στην υγεία εκείνων που τους απάλλαξαν από το μεγαλύτερο ζόρι που αντιμετώπισαν στον ένα χρόνο της κυβερνητικής τους θητείας, η μαυρίλα της ήττας θα σκοτεινιάζει τις συνειδήσεις των αγροτών που αγωνίστηκαν περιμένοντας ότι «κάτι θα κερδίσουν».

ΥΓ. Για την παρέμβαση στη Βουλή για να σταματήσουν τα αγροτοδικεία, που εξακολουθεί να διατυμπανίζει η «Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων» ως δέσμευση του Τσίπρα, τα γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα: Αλήθεια, δεν γνωρίζουν ο Β. Μπούτας και οι άλλοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση ψήφισε νέα διάταξη που κάνει χειρότερο το ποινικό καθεστώς επί του οποίου λειτουργούν τα «αγροτοδικεία»; Πάνω σ' αυτή τη νέα διάταξη πάτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και παρήγγειλε νέες ποινικές διώξεις για τα μπλόκα. Και το έκανε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, παίρνοντας αυτή την ευθύνη, για να μπορεί ο Τσίπρας να εμφανίζεται ως διαφωνών.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Διαλύθηκαν τα μπλόκα

Σκυταλοδρομία
Επόμενο άρθρο

Διαλύθηκαν τα μπλόκα

Χαράτσι άνω των 260 εκατ. ευρώ στους αγρότες

Σχετικά Αρθρα

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

Αγροτικά 5 Ιούλ 2025, 10:41

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

Αγροτικά 1 Ιούλ 2025, 22:11

Ο περιφερειάρχης (και καθηγητής) Κουρέτας συμβάλλει στο φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία

Καταστροφική και παράνομη απόφαση για διακίνηση ζωοτροφών και εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης!

Αγροτικά 29 Ιούν 2025, 13:51

O Μητσοτάκης «παραίτησε» τον Βορίδη

Για να μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο

Αγροτικά 27 Ιούν 2025, 18:58

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης αυτοδιαψεύδεται

Η άθλια δικολαβίστικη υπεράσπιση ενός ακροδεξιού

Αγροτικά 27 Ιούν 2025, 13:03
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    17Ν
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Εφετείο 17Ν
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    ΕΛΑ
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Ποιοι είμαστε
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Επικοινωνία
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Όροι χρήσης
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Ποιοι είμαστε
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Επικοινωνία
  • Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Διαλύθηκαν τα μπλόκα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo