Θα γίνει κανονικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη; ρώτησαν οι συντάκτες της «Αυγής» τον Τσίπρα. «Βεβαίως και θα γίνει. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης της Αριστεράς, που θα συμπέσει με το ξεκίνημα μιας νέας πορείας για τη χώρα. Εκεί θα γίνει ο απολογισμός και θα βάλουμε νέους, πιο δυναμικούς και φιλόδοξους στόχους», απάντησε αυτός.
Οπως θυμόμαστε όλοι, το συνέδριο είχε τοποθετηθεί αρχικά το Σεπτέμβρη, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους Λαφαζανικούς. Οταν η προκήρυξη των εκλογών ανάγκασε τους τελευταίους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξουν τη ΛΑΕ, το συνέδριο παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το Μνημόνιο, άλλαξε το πρόγραμμά του και προχωρά στην εφαρμογή των πιο σκληρών μνημονιακών νόμων χωρίς να έχει κάνει συνέδριο. Κατά τα άλλα, καμαρώνει ότι είναι δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, «κόμμα των μελών του», όπως έλεγε ο Τσίπρας τότε που προσπαθούσε να διαλύσει τις συνιστώσες.
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοικείται από τη μικρή κλίκα των Τσιπραίων, η οποία κλείνει συμμαχίες με άλλες κλίκες, μοιράζοντάς τους πόστα. Συνέδριο θα κάνει μόνο όταν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είτε θα καταφέρουν να ψηφίσουν το Ασφαλιστικό, οπότε θα συνεχίσουν με την παρούσα κυβέρνηση, είτε θ' αναγκαστούν να παραιτηθούν και να πάνε σε «οικουμενική». Οταν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και θα έχουν χαράξει τη νέα τακτική για να κρατηθούν στην εξουσία, τότε θα συγκαλέσουν και ένα συνέδριο για να εκτονωθεί η βάση και να ψηφίσει εκβιαστικά τα τετελεσμένα.
Σε επίπεδο κορυφών τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους Τσιπραίους. Οι Λαφαζανικοί έφυγαν, η ομάδα Παπαδημούλη-Μπαλάφα-Δούρου είναι πιο δεξιά και από τους Τσιπραίους, ενώ τα ηγετικά στελέχη των «57» έχουν βολευτεί στην κυβέρνηση, με τον Τσακαλώτο να έχει άμεση ευθύνη στην προώθηση της μνημονιακής πολιτικής. Οι φωνές διαφοροποίησης θα είναι εντελώς μειοψηφικές και θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ως μια γραφική «ανορθογραφία», και στην αποχώρησή τους.