Σε περισσότερες από 50 εκτελέσεις με αποκεφαλισμό αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η σαουδαραβική μοναρχία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent» (27/11/15). Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για «τρομοκρατία». Ηδη, αυτή τη χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 151 αποκεφαλισμοί. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο γίνεται μια εκτέλεση μέρα παρά μέρα. Ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τον ετήσιο αριθμό εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια, ο οποίος σπάνια ξεπερνούσε τις 90 για ολόκληρη τη χρονιά. Συνεπώς, παρατηρείται μια αύξηση κατά 68% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων από το 1995 όταν πραγματοποιήθηκαν 192 εκτελέσεις, ρεκόρ που, όπως φαίνεται, θα καταρριφθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν μαζικοί αποκεφαλισμοί ανθρώπων που έχουν κατηγορηθεί για πράξεις «τρομοκρατίας», από το 1979, όταν μια ομάδα ισλαμιστών μαχητών κατέλαβε το Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα. Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 90 αποκεφαλισμοί, κανείς από τους οποίους δεν αφορούσε κατηγορούμενους για «τρομοκρατία». Ανάμεσα σ’ αυτούς που αναμένεται να εκτελεστούν είναι ο λαοφιλής σιίτης Σεΐχης Νιμρ αλ Νιμρ, που είχε συλληφθεί το 2012 για υποκίνηση διαδηλώσεων και έχει καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της μοναρχίας, και ο ανιψιός του Αλί αλ Νιμρ, ο οποίος με δύο ακόμη νεολαίους σιίτες είχαν συλληφθεί όντας ανήλικοι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το Φλεβάρη του 2011.
Η κατακόρυφη αύξηση των εκτελέσεων έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η θανατική ποινή χρησιμοποιείται από τη σαουδαραβική μοναρχία ως πολιτικό εργαλείο για τον εκφοβισμό και την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων της και κυρίως του σιιτικού πληθυσμού και των ηγετών του που ζουν στην ανατολική επαρχία με τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, με στόχο να πνίξει κάθε απόπειρα αμφισβήτησης της απόλυτης εξουσίας της και κυρίως κάθε εξεγερτικό σκίρτημα στην κοινωνία.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον καλλιτέχνη Ασχράφ Φαγιάντ, παλαιστινιακής καταγωγής, που κατηγορήθηκε για «αποστασία». Η δίωξη εναντίον του ξεκίνησε μετά από καταγγελία ενός φοιτητή στη θρησκευτική αστυνομία ότι είναι άθεος και ότι προσπαθεί να διαδώσει τον αθεϊσμό μέσω μιας ποιητικής συλλογής που εξέδωσε το 2008 στο Λίβανο.