Είκοσι ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση παραμένει τραγική. Πάνω από 20.000 είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (στοιχεία Κυριακής 27/9).
Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, 14.000 είναι τα εκπαιδευτικά κενά στην Πρωτοβάθμια και 7.000 (5.000 στην Γενική Παιδεία και 2.000 στην Ειδική Αγωγή) στην Δευτεροβάθμια.
Η κατάσταση, ειδικά στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, αλλά και στη Δυτική και Ανατολική Αττική είναι εκρηκτική. Μέχρι αυτή τη στιγμή 270 σχολικές μονάδες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν κλειστές.
Στην Ανατολική Αττική, πάνω από 300 είναι τα κενά σε δασκάλους, στο νομό Ηρακλείου 4 Δημοτικά Σχολεία είναι κλειστά και 35 Νηπιαγωγεία δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ ακόμη κι αν πάνε οι αναπληρωτές της βδομάδας που πέρασε (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας), θα εξακολουθούν να είναι ακάλυπτες 631 θέσεις εκπαιδευτικών.
Μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν διδάσκονται καθόλου και οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει εκπαιδευτικοί-delivery, καθώς τρέχουν σε δυο και τρία σχολεία την ημέρα για να συμπληρώσουν ωράριο και να «βουλώσουν τρύπες».
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει 2.500 δασκάλους-νηπιαγωγούς και 900 καθηγητές (αναπληρωτές, βεβαίως, βεβαίως), πλην, όμως, το μέτρο αυτό είναι «ασπιρίνη» σ’ έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή.
Το δημόσιο σχολείο συνεχώς απαξιώνεται και σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης σ’ αυτό φέρνει η άρνηση των κυβερνήσεων, καθ’ υπόδειξη των ιμπεριαλιστών-δανειστών, να κάνουν διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μόνο από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης την τελευταία πενταετία 8.500 εκπαιδευτικοί και έχουν διοριστεί μόλις 280 (μία πρόσληψη για κάθε 30 αποχωρήσεις)! Τα δε, τελευταία δυο χρόνια οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι μηδενικοί.
Οσο για τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, έχουν κυριολεκτικά εξαϋλωθεί ( 2,47% επί του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015) .
Το μήνυμα απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και του έργου των εκπαιδευτικών σε αυτό, παρά τους υποκριτικούς ύμνους για τη δουλειά που αυτοί -πένητες και λοιδορούμενοι απ’ όλο το αντιδραστικό σκυλολόι- προσφέρουν (για προφανείς λόγους άλωσης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης), έστειλε, μετά απ’ όλη τη μακρά λίστα των επωνύμων αστών και ο ίδιος ο Τσίπρας. Επέλεξε να στείλει τα παιδιά του σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο της Πλάκας και όχι σε κάποιο «κακορίζικο», γεμάτο αλλοδαπά παιδιά, δημόσιο σχολείο της Κυψέλης.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια έλεγε κάποιο αρχαίο ρητό, αλλά οι συριζαίοι τό’χουν γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Μπουχτίσαμε πια με την τόση υποκρισία, καιρός να το καταλάβει και η εργαζόμενη κοινωνία, τα παιδιά της οποίας σπουδάζουν στο δημόσιο σχολείο.