Τη Δευτέρα 6 Ιούλη, το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νόμο που ουσιαστικά καταργεί τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα και προβλέπει την ανέγερση ενός φράχτη σε όλο το μήκος των 175 χιλιομέτρων των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, με στόχο να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ουγγαρία, που έχουν σαν τελικό προορισμό τη Δυτική Ευρώπη.
Με βάση το νέο νόμο, οι μετανάστες θα φυλακίζονται στα κέντρα κράτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου, ενώ καταργείται η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησής τους μέσα στην Ουγγαρία που ίσχυε μέχρι τώρα για όσο διάστημα εκκρεμεί η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου. Παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου και περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα του μετανάστη να καταθέσει ένσταση σε περίπτωση απόρριψης (που είναι ο κανόνας, όπως γνωρίζουμε και από τη χώρα μας).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 72.000 μετανάστες έχουν μπει στην Ουγγαρία από την έναρξη του 2015 μέχρι σήμερα, ενώ ολόκληρο το 2014 είχαν μπει μόνο 43.000. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος του νέου νόμου είναι οι χορηγήσεις ασύλου σε πρόσφυγες να μην ξεπερνούν τις κάποιες δεκάδες έως κάποιες εκατοντάδες το χρόνο.
Συν τοις άλλοις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς δήλωσε στο BBC ότι από εδώ και πέρα οι ουγγρικές αρχές θεωρούν τη Σερβία, τη Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, χώρες από τις οποίες περνάνε οι μεταναστευτικές ροές πριν καταλήξουν στην Ουγγαρία, σαν «ασφαλείς» χώρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ότι οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου όσων καταφέρουν να περάσουν το φράχτη και να μπουν στην Ουγγαρία θα απορρίπτονται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Το κυβερνών δεξιό κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν σε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα Jobbik πέρασε άνετα το νέο νόμο στη βουλή με 151 θετικές ψήφους σε σύνολο 195.