Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους
  • Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις
  • «Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ
  • Joint venture
  • Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου
  • Σαν σήμερα 9 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μισό βήμα μπρος, δέκα βήματα πίσω
Παιδεία

Μισό βήμα μπρος, δέκα βήματα πίσω

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Ιούν 2015, 00:00

Ο τίτλος του άρθρου είναι η συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής και τακτικής που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση. Τον επιβεβαίωσε και ο Αριστείδης Μπαλτάς με συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Μια πολιτική διατήρησης ισορροπιών ώστε να μη θιγούν αστικοί μηχανισμοί και συμφέροντα, παρεμβάσεις μεσοβέζικες, κολοβές ρεφορμιστικού τύπου και μια ματιά αντιδραστική και αυταρχική σε σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Συμβούλια Ιδρυμάτων

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: Και εποπτικό ρόλο θέλουμε και συμβούλια που πραγματικά θα συμβουλεύουν. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να δημιουργείται σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ πρυτανικών αρχών και συμβουλίων. Αναζητούμε τη μορφή ενός οργάνου που θα διαθέτει δύο είδη ομάδων με διακριτές αρμοδιότητες: μία καθαρά συμβουλευτική και μία εποπτική».

Οπως αποδεικνύεται η κατάργηση των κακόφημων Συμβουλίων, του νόμου Διαμαντοπούλου, που δημιουργήθηκαν για να εποπτεύουν και επιβάλλουν το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο δεν ήταν τελεσίδικη. Υποτίθεται ότι οι συριζαίοι τα κατήργησαν για να αποδώσουν στο πανεπιστήμιο το «αυτοδιοίκητο», όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Σημειώνουμε ότι ο Μπαλτάς απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου που μιλούσε για έλεγχο γενικά των Ιδρυμάτων από τα Συμβούλια που καταργήθηκαν και για οικονομικό έλεγχο των πανεπιστημίων από αυτά.

Τώρα μαθαίνουμε ότι στόχος είναι να ξαναφτιαχτούν τα Συμβούλια με διακριτές τάχα αρμοδιότητες από αυτές που έχουν οι πανεπιστημιακές αρχές. Η άποψη αυτή διατυπώνεται ύστερα από το θόρυβο που δημιούργησε ο κύκλος των «προθύμων», απ’ όλο το φάσμα των αστικών μηχανισμών, που υπερασπίζει «με τα μπούνια» τις εκσυγχρονιστικές, άγρια νεοφιλελεύθερες τάσεις. Εμείς αυτό το σημειώνουμε, όπως σημειώνουμε ότι τα Συμβούλια γεννήθηκαν ως ανάγκη από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται ως μια επιχείρηση, που πρέπει να βγάζει τα προς το ζην μόνη της, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και με όρους που ταιριάζουν σ’ αυτή τη λειτουργία (π.χ. δημιουργία ευέλικτων δομών άμεσης αποκόμισης κέρδους στο περιθώριο της πανεπιστημιακής λειτουργίας, εκχώρηση τομέων δράσης σε καπιταλιστικά συμφέροντα, ανταγωνιστικότητα, πειθαρχία, κ.λπ.). Κάτι που δεν μπορούν να διασφαλίσουν οι πρυτανικές αρχές, που είναι επιρρεπείς σε πιέσεις που μπορεί να δεχτούν από το φοιτητικό κίνημα.

Ιδιωτική χρηματοδότηση

«Υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της χώρας. Δημόσιες επενδύσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου αδύνατον να γίνουν. Δεν είμαστε αντίθετοι σε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δωρεών, παροχών, ευεργεσιών. Στη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Είμαστε αρνητικοί σε φαινόμενα όπου η έξωθεν εταιρία προσδιορίζει τομείς έρευνας ή ελέγχει τα αποτελέσματα και τα ενδεχόμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στο ΕΜΠ, για το οποίο γνωρίζω, υπήρχαν πάντα εταιρίες που χρηματοδοτούσαν. Είχαμε, για παράδειγμα, εργαστήρια αντοχής υλικών που έκαναν δοκιμές. Αυτές τις δοκιμές τις πλήρωναν οι εταιρίες. Δεν έχουμε πρόβλημα σε τέτοια ζητήματα. Εχουμε ζητήματα στον έλεγχο του πανεπιστημίου από τις εταιρίες και σε παρεμβάσεις σε προγράμματα σπουδών ή σε κατευθύνσεις, ανάλογα με το συμφέρον της κάθε εταιρίας. Εκεί θέλουμε την πλήρη και ουσιαστική αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων με ακαδημαϊκά κριτήρια».

Ο Μπαλτάς εδώ μας σερβίρει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Παρουσιάζει τις καπιταλιστικές εταιρίες περίπου ως φιλάνθρωπα σωματεία, ως αγνές «πατριωτικές», φιλεκπαιδευτικές δομές, που προσφέρουν στην εκπαίδευση και την έρευνα για το καλό και μόνο της προαγωγής της επιστήμης και όχι για την αύξηση της κερδοφορίας τους, καθορίζοντας με τον τρόπο αυτό και τις κατευθύνσεις και τα πεδία της έρευνας. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στρέφονται προς τις λεγόμενες παραγωγικές σχολές και όχι προς τις σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών για να προσφέρουν τον οβολό τους. Το ΕΜΠ, στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός Παιδείας, έχει μακρά παράδοση στα νταραβέρια με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και στις υπόγειες διαδρομές μεταξύ αυτών και ομάδων του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού του.

Αναδιάρθρωση πανεπιστημιακού χάρτη

«Απολύτως ειλικρινά, θεωρώ ότι ολόκληρο το τοπίο της Τριτοβάθμιας θέλει επανεξέταση. Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο Αθηνά Ι ή ΙΙ γιατί, εκτός πολλών άλλων, αντί να λύσει προβλήματα μάλλον δημιούργησε περισσότερα. Θα έλεγα ότι αυτό που σχεδιάζουμε και ελπίζουμε πολύ γρήγορα να το βάλουμε σε εφαρμογή είναι ομάδες μελέτης για Συμβούλια Ιδρυμάτων, μεταπτυχιακά, για την κατανομή των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας, η οποία θα είναι και γεωγραφική».
Οι συριζαίοι ακολουθούν και εδώ την παραπλανητική τακτική του «ξαναβαφτίσματος» πρακτικών («Σχέδιο Αθηνά»), που οδήγησαν σε δραματική συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και απώτερο σκοπό να χτυπηθεί η τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Από την αόριστη τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας συμπεραίνουμε ότι δεν αποκλείεται νέος γύρος συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων, σχολών ή και πανεπιστημίων.

Πανεπιστημιακό άσυλο

«Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ ασύλου και κατάληψης. Την έννοια του ασύλου τη θεωρούμε σύμφυτη με την έννοια του πανεπιστημίου. Να μπορεί κάποιος να διδάξει, να ερευνήσει, να κάνει μια διάλεξη. Είτε είναι πανεπιστημιακός είτε όχι, υπό πλήρη ελευθερία και χωρίς να κινδυνεύει να διωχθεί. Από την άλλη, ξέρουμε ότι αυτό το καθεστώς έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν γύρω από την έννοια προστασία του ασύλου από καταλήψεις και συναφή φαινόμενα.
Η προστασία του ασύλου οφείλει να είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε αυτό χωρίς να φτιάχνουμε καινούργιες νομοθετικές ρυθμίσεις, όλες εκ των οποίων απέτυχαν. Γι’ αυτό επαναφέρουμε την έννοια, η οποία είναι σύμφυτη με το πανεπιστήμιο, και αφήνουμε το νομικό πλαίσιο όπως ήταν».

Πόσο πιο καθαρά να μας το πει ο υπουργός Παιδείας; Η επαναφορά του όρου του ασύλου με το πολυνομοσχέδιο-κουρελού που ετοιμάζεται είναι ψευδεπίγραφη, είναι μια απατηλή εικόνα.

Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν αναφέρεται μόνο στην ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας, όπως θέλει να μας το παρουσιάσει ο Μπαλτάς, μιμούμενος τη Γιαννάκου και τη Διαμαντοπούλου. Αναφέρεται κυρίως στις δράσεις διεκδίκησης και αντίστασης απέναντι σε πρακτικές και πολιτικές που μεταχειρίζεται το σύστημα, δράσεις που επιλέγει όχι μόνο το φοιτητικό κίνημα, αλλά και πολιτικές ή εργατικές ομάδες που δρουν στην κοινωνία.

Οσοι διαθέτουμε ιστορική μνήμη γνωρίζουμε ότι το άσυλο θεσμοθετήθηκε «στο έδαφος ενός ισχυρού, μαζικού και διεκδικητικού κινήματος στα πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας,  που έβγαινε απειλητικό μετά το τέλος της δικτατορίας και στον απόηχο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973». Το ΠΑΣΟΚ το 1982 εξαναγκάστηκε να το θεσπίσει (Ν. 1268/1982, άρθρο 2), «προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό το κίνημα και την ανάγκη του αστικού συστήματος να υπάρξει έλεγχος των πρακτικών διεκδικητικής τακτικής του κινήματος που πραγματοποιούνταν στο έδαφος των πανεπιστημιακών χώρων (καταλήψεις από φοιτητές, εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο, αλλά και από τάσεις του κινήματος εκτός των τειχών της πανεπιστημιακής κοινότητας).

 Το πανεπιστημιακό άσυλο είχε καταγραφεί στη μνήμη του ελληνικού λαού (ιδίως με την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73, στην οποία πήραν μέρος όχι μόνο φοιτητές, αλλά και μαθητές και εργαζόμενοι) ως μια ιερή έννοια και συνθήκη, την οποία δε μπορούσαν να παραβιάσουν οι δυνάμεις καταστολής του κράτους» (Κόντρα, αρ. φύλ. 819).

Πρυτανικές εκλογές

«Ο νόμος Διαμαντοπούλου έλεγε ρητά: Οι πρυτάνεις με την εφαρμογή του παρόντος καταργούνται. Στιγμιαία. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε μια μέση οδό. Συχνά οι μέσες οδοί δεν ικανοποιούν. Τους ζητάμε στα δύο χρόνια και με περιθώριο προσαρμογής να κάνουν εκλογές με δυνατότητα επανεκλογής τους. Το θεωρούμε σχετικά δίκαιο, δεν απολύουμε πρύτανη γιατί είναι απαράδεκτο. Αλλά ταυτοχρόνως δίνουμε ένα σήμα ότι υπάρχει -ας το πούμε- ένα ερώτημα νομιμοποίησης ως προς τη διαδικασία εκλογής τους. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να επανανομιμοποιηθούν με ένα καθεστώς που θα είναι πολύ πιο διαφανές».

Πρόκειται για τη γνωστή μεσοβέζικη τακτική ισορροπιών των συριζαίων, που δε θέλουν να τα χαλάσουν με μηχανισμούς του αστικού συστήματος. Το υπουργείο Παιδείας δίνει το δικαίωμα στους πρυτάνεις που εξελέγησαν με προεπιλογή από τα κακόφημα Συμβούλια, ώστε να είναι άτομα απολύτου εμπιστοσύνης του συστήματος και θεματοφύλακες των νεοφιλελεύθερων αλλαγών που προωθούνταν με το νόμο Διαμαντοπούλου, να παραμείνουν στις θέσεις τους για μια ακόμη διετία. Και από πάνω τους δίνει το δικαίωμα να ξαναβάλουν υποψηφιότητα για να επανεκλεγούν!

Ελεύθερη πρόσβαση

«Σε σχέση με τις εισαγωγικές, δεν μπορούμε με φιρμάνι να βγάλουμε ένα διάταγμα που θα λύνει το πρόβλημα. Σε κάποιες σχολές που έχουν χαμηλή βάση και μικρή ζήτηση, γιατί τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε εκεί χωρίς εξετάσεις αλλά με διαφορετικά κριτήρια; Παραδείγματος χάριν, σε κάποια εξειδικευμένα ΤΕΙ που έχουν σχέση με περιοχές και παραγωγή. Θα προηγηθεί βέβαια μελέτη και η βοήθεια στατιστικών στοιχείων για τη ζήτηση των τμημάτων και των σχολών. Μια σκέψη είναι να γίνει τμηματικά η διαδικασία με τις εισαγωγικές. Το ιδανικό θα είναι να έχουμε 4-5 σχολές πολύ μεγάλης ζήτησης όπου εκεί είναι αναπόφευκτες οι εξετάσεις. Μπορεί όμως κάποια στιγμή να πετύχουμε στα περισσότερα να μην είναι αναπόφευκτες. Ενα ακόμα παράδειγμα είναι η ύλη της Γ’ Λυκείου σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Η ύλη πρέπει κάπου να παντρεύεται με την ύλη του αντίστοιχου μαθήματος στο πρώτο έτος. Αν βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούν οι καθηγητές του σχολείου με τους καθηγητές των τμημάτων που, ας πούμε, διδάσκουν Φυσική πρώτου έτους, για το περιεχόμενο του μαθήματος, θα δημιουργήσουμε μια γέφυρα που μπορεί να κάνει φυσιολογική την ένταξη των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς ίσως την ανάγκη εισαγωγικών». 

Ο Αριστείδης Μπαλτάς μας έδωσε μια γεύση για το καταπώς θεωρούν οι συριζαίοι την «ελεύθερη πρόσβαση» στα πανεπιστήμια που διατυμπάνιζαν προεκλογικά.  

Δεν πρόκειται για μια επιλογή με καθαρά ιδεολογικό ταξικό περιεχόμενο, για μια επιλογή που ξεκινάει από την αρχή ότι στην καπιταλιστική κοινωνία, οι ταξικές διαφορές βαραίνουν σαν σίδερο στην ανταπόκριση και την εξέλιξη που έχουν τα παιδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις αποτελούν ισχυρό ταξικό φραγμό που χτυπάει με ιδιαίτερη μανία τα παιδιά αυτών των τάξεων. Γι’ αυτό και η κατάργησή τους θα είναι ανακούφιση για την εργατική τάξη και την αγροτιά, χωρίς να σημαίνει ότι καταργείται το σύνολο των ταξικών φραγμών. 

Για τους συριζαίους πρόκειται για μια επιλογή πρακτικής σημασίας, μια επιλογή τακτικής λαϊκίστικου και όχι λαϊκού περιεχόμενου. Η κατάργηση των εξετάσεων στις σχολές χαμηλής ζήτησης (κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας και κάποιες πανεπιστημιακές σχολές που είναι «στα αζήτητα») και η διατήρησή τους σε επίλεκτες σχολές είναι σαν να λέει στα παιδιά της εργατικής τάξης: Σε σας αρμόζουν τα υπόγεια, τα ρετιρέ είναι για τους διαλεχτούς, γι’ αυτούς που η κοινωνική τους θέση βρίσκεται στην κορυφή της ταξικής πυραμίδας και σε περιβάλλον με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝα ακυρωθεί η παράνομη λήψη DNA προτείνει ο εισαγγελέας
Επόμενο άρθρο Φαντάροι στην έδρα!

Σχετικά Αρθρα

Το ΝΑΤΟ καλεί φοιτητές για «πρακτική άσκηση» για να τους κάνει «τελάληδες» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του

Παιδεία 7 Απρ 2026, 18:30

ΜΑΤ και ασφαλίτες ενάντια σε εστιακούς φοιτητές στα Γιάννενα

Για να διαρρήξουν το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών

Παιδεία 5 Απρ 2026, 19:15

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

111η Σύνοδος Πρυτάνεων: Πάντα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων και των φοιτητών

Παιδεία 2 Απρ 2026, 08:42

ΟΛΜΕ: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στα Ωνάσεια Σχολεία (1η Απρίλη)

Παιδεία 1 Απρ 2026, 20:02

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών/Φοιτητριών Ιονίου Πανεπιστημίου ζητά άμεσες απαντήσεις και στέγη για όλους

Παιδεία 1 Απρ 2026, 13:31
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ χτίστηκε με δική του εντολή

7 Απρ 2026, 20:49
Παιδεία

Το ΝΑΤΟ καλεί φοιτητές για «πρακτική άσκηση» για να τους κάνει «τελάληδες» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του

7 Απρ 2026, 18:30
Διεθνή

Η Δαμασκός φλέγεται – Τι αποκαλύπτει η εισβολή στην πρεσβεία των ΗΑΕ

7 Απρ 2026, 10:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Απρίλη

7 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Tα κομάντα του Μπρανκαλεόνε: Παράτησαν τον εξοπλισμό, μαζί και τις κονσέρβες

6 Απρ 2026, 20:03
Διεθνή

Οι επισπεύδοντες για εκεχειρία είναι αυτοί που χάνουν τον πόλεμο

6 Απρ 2026, 19:16
Κόντρες

Ντροπή, κυρία, μιλάνε έτσι στον POTUS;

6 Απρ 2026, 14:18
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

Τυνησία: Ημέρα μαρτύρων.

1941: Αρχίζει η κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους ναζί.

1945: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη δίκη των δωσίλογων δηλώνει «είναι άξιοι της τιμής της πατρίδος».

1968: 31 νεκροί στις ΗΠΑ από ταραχές λόγω της δολοφονίας του Martin Luther King, εμπρησμοί, λεηλασίες και βία παντού.

1969: Ανευρίσκεται αυτοσχέδιος μηχανισμός της ΔΑ στην οδό Πραξιτέλους (Αθήνα).

1973: Ο “Μαύρος Σεπτέμβρης” ανατινάζει την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo