Ποια είναι η «τρόικα εσωτερικού», που έστησε προβοκάτσια για να «κάψει» τη μεγαλοφυή πρότασή του για τον ΦΠΑ, όπως κατήγγειλε από το twitter ένας μαινόμενος Μπαρουφάκης; Οχι βέβαια, οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Θεοδωράκης. Αυτοί δεν έχουν αποκαταστήσει κάποια στενή συνεργασία και δε θα μπορούσαν να έχουν επιρροή στα κλιμάκια της τρόικας ή άμεση επαφή με τον Γιούνκερ, ο οποίος τους έδωσε τη φερόμενη ως πρότασή του. Και γιατί να θέλουν να «κάψουν» μια πρόταση που μια χαρά θα μπορούσαν να την αντιπολιτευθούν, αφού πρόβλεπε αύξηση του ΦΠΑ με μαζική μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό στο νέο ενιαίο συντελεστή;
Αλλη «τρόικα εσωτερικού» εννοούσε ο Μπαρουφάκης και συγκεκριμένα τους Δραγασάκη-Τσακαλώτο-Σταθάκη. Αυτοί είναι που δε θέλουν να τον βλέπουν στα μάτια τους, ενώ ο Παππάς έχει αναλάβει την αποδόμησή του, διοχετεύοντας τα πάντα στα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου. Γι’ αυτό και ο Μπαρουφάκης τις τελευταίες μέρες έχει ξεσαλώσει (πάλι) και προχωρά από τη μια πρόκληση στην άλλη, ετοιμάζοντας την ηρωική του έξοδο από την κυβέρνηση (ή εκβιάζοντας τον Τσίπρα για να μην τον διώξει – είναι κι αυτή μια ανάγνωση της στάσης του, που δεν μπορεί να απορριφθεί).
Είναι τέτοιο το ξεσάλωμά του που το Γραφείο Τύπου του υπουργείου δεν ασχολείται με τίποτ’ άλλο καθημερινά εκτός από τη διάψευση ειδήσεων, δηλώσεων, φερόμενων ως δηλώσεων και κρίσεων επί δηλώσεων του πολιτικού προϊστάμενου του υπουργείου. Πολλές απ’ αυτές τις διαψεύσεις τις κάνει ο ίδιος (κυνηγώντας σαν Μητσάρας τις κάμερες) και το Γραφείο Τύπου απλώς τις διαδίδει στα ΜΜΕ.
Και βέβαια, ο Μπαρουφάκης μιλάει πλέον αποκλειστικά σε πρώτο ενικό πρόσωπο, διαχωρίζοντας τον εαυτό του από την υπόλοιπη κυβέρνηση και εμφανιζόμενος ως ο μόνος συνεπής και ατρόμητος, που τα βάζει με τους πάντες, που δε διστάζει να βγάζει γλώσσα στον Σόιμπλε και που δεν είναι διατεθειμένος να βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία που δε θα είναι αμοιβαία επωφελής. Το σημείο που πονάει ο Μπαρουφάκης (το ίδιο θα αισθανόταν κάθε νάρκισσος) είναι το «ξύλο» που έφαγε από τους ομολόγους του στη Ρίγα, που οδήγησε στον παραμερισμό του από τη διαπραγματευτική ομάδα και το ξωπέταγμα των συνεργατών του (Θεοχαράκης, Παναρίτη και σία). Οποτε τον ρωτάνε γι’ αυτό τα παίρνει στο κρανίο. Γι’ αυτό και θεωρούμε σχεδόν σίγουρο πως στους New York Times πέταξε την παπάρα ότι έχει καταγράψει τη συνεδρίαση του Eurogroup! Κι ενώ είχε βουΐξει ο κόσμος, εμφανίστηκε καμαρωτός σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για να πει: «Δεν με πειράζει, ας έχουν αγωνία ότι μπορούν να διαψευστούν από την αλήθεια»! Την επομένη τα διέψευσε όλα, ξέροντας ότι τη ζημιά στον Τσίπρα την είχε ήδη κάνει.
Μέσα σ’ όλα που είπε τις τελευταίες μέρες, αποκάλυψε και μια αλήθεια. Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Σόιμπλε είπε πως αυτές γίνονται σ’ ένα περιβάλλον όπου δεν υπολογίζονται τα επιχειρήματα αλλά «η σχετική δύναμη». Αυτή η ομολογία προσφέρει το μέτρο της δήθεν διαπραγμάτευσης που τόσο καιρό κάνει η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με τους ιμπεριαλιστές δανειστές.








