«Στη χώρα μας η ναυτιλία στο σύνολό της και σε όλους τους τομείς της δεν πρέπει μόνο να προβάλλεται, δικαίως βέβαια, ως η ναυαρχίδα της οικονομίας, αλλά πρέπει να γίνει η παραγωγική δραστηριότητα που αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και καταξιώνει την ανεκτίμητη προσφορά των εργαζομένων, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη μεγιστοποίηση των κοινωνικών ωφελημάτων». Ετσι άρχισε την ομιλία του στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Δρίτσας. Σα να βρισκόταν σε μια άλλη χώρα, σε κάποια… Νεφελοκοκκυγία, όπου οι εφοπλιστές πασχίζουν για τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών ωφελημάτων και όχι για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, αποτελώντας το πιο επιθετικό τμήμα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας.
Μετά απ’ αυτή την εισαγωγή, δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον (το πάλαι ακροαριστερό) υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Σημείωσε κάποια προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν σε συνεργασία με τους εφοπλιστές. Από την αρχή, μάλιστα, ανακοίνωσε ένα δείγμα αυτής της αγαστής συνεργασίας: «Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ακτοπλόων πήραμε τη διαβεβαίωση ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα δεν θα υπάρχει ούτε ένας ναυτικός απλήρωτος». Μέχρι το Πάσχα μένουν δυο μήνες και –αν δεν κάνουμε λάθος- ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνεται στην ώρα του και όχι μετά από μήνες. Πόσο θράσος χρειάζεται να έχει ένας υπουργός, που υποτίθεται ότι νοιάζεται για τα προβλήματα των ναυτεργατών, για να ανακοινώνει με ικανοποίηση ότι τον διαβεβαίωσαν οι εφοπλιστές, ότι μετά από δυο μήνες θα έχουν πληρώσει τα δεδουλευμένα;
Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές είχαν φροντίσει τέσσερις μέρες πριν, στη γενική συνέλευσή τους, να στείλουν (μέσω του επανεκλεγέντος για τρίτη θητεία προέδρου τους Θ. Βενιάμη) ένα σαφές μήνυμα στη νέα συγκυβέρνηση: μην πειράξετε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά να το σεβαστείτε πλήρως. Κάτω τα χέρια από τα προκλητικά προνόμιά μας και τη δυνατότητά μας να ξεζουμίζουμε ασύδοτα τους ναυτεργάτες «μας». Ο Βενιάμης, πάντως, δεν παρέλειψε να καλωσορίσει τις δηλώσεις του Σταθάκη και του Δρίτσα κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου, με τις οποίες –όπως είπε- αναγνωρίζεται πλήρως η σημασία της ναυτιλίας και ο πατριωτισμός των εφοπλιστών. Θεώρησε, επίσης, απόδειξη του γνήσιου ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης για τη ναυτιλία, το γεγονός ότι διατηρήθηκε –και μάλιστα με αυτοτέλεια- το υπουργείο Ναυτιλίας.