«Αν κάποιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αυτονόητο πως δεν θα τον θεωρήσω ούτε αποστάτη, ούτε αργυρώνητο», τόνισε ο Κουβέλης στον ΒΗΜΑ FM το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Εμπειρος στο παιχνίδι της ίντριγκας και ξέροντας καλά τι συμβαίνει στο (τέως) κόμμα του, ο Κουβέλης προσπαθεί να μη θυμώσει εκείνους τους βουλευτές του που έχουν ζητήσει δημόσια να υπάρξει συμφωνία-πακέτο για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογές μέσα στο 2015 (την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και άλλα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μη βουλευτές). Να μην τους θυμώσει και τους δώσει την ευκαιρία να την κάνουν μια ώρα γρηγορότερα από τη ΔΗΜΑΡ. Φιλοδοξεί στο μεταξύ να πείσει αυτά τα στελέχη ότι θα βολευτούν καλύτερα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ίδιο λόγο δεν πραγματοποιείται και η πολυθρύλητη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη, η οποία αφήνεται για μετά την προκήρυξη εκλογών. Αν ανακοινωνόταν από τώρα, θα υπήρχε ο κίνδυνος οι συγκεκριμένοι τρεις βουλευτές (Τσούκαλης, Φούντα, Ψύρρας) να σπρωχτούν να ψηφίσουν αμέσως για πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσφέροντας μια απρόσμενη δυναμική στη συγκυβέρνηση. Ανάμεσα στον Κουβέλη και σ’ αυτά τα στελέχη παίζεται ένα παιχνίδι νεύρων, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να χρεώσει στην άλλη τη νέα διάσπαση. Μέχρι πότε, όμως, μπορεί να κρατήσει αυτό το παιχνίδι; Σίγουρα μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Αν το αποτέλεσμα δείξει οριακό και το άθροισμα 180 εξαρτάται από τις ψήφους αυτών των τριών, θα είναι πολύ δύσκολο να εξακολουθήσουν να παραμένουν υπό τη «στρατηγική Κουβέλη». Από την άλλη, μπορεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας να υπάρξει από την πλευρά της συγκυβέρνησης πρόταση «συμβιβαστική» στην κατεύθυνση που μια σειρά παράγοντες έχουν ζητήσει (εκλογές στα τέλη του 2015), οπότε πάλι ο Κουβέλης θα βρεθεί απομονωμένος από τα εν λόγω στελέχη.
Ο Κουβέλης έχει να αντιμετωπίσει και τη λεγόμενη «αριστερή τάση» που ζητά αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, οπότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο στριμόκωλα για την προσωπική του στρατηγική. Κόμμα, πάντως, δεν έχει στα χέρια του.