Υπάρχει ένα μέτρο απ’ αυτό που η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα που δείχνει τη μεγάλη απελπισία στην οποία βρίσκεται. Η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, η οποία θα αποφέρει, όπως αναφέρεται στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη προς την τρόικα, κατ’ ελάχιστο 350.000.000 ευρώ. Είναι δυνατόν να παίρνεις από τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει οριστεί ως «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», 350 εκατομμύρια και να τα μεταφέρεις στα κρατικά ταμεία;
Οταν βρίσκεσαι σε μια τόσο κρίσιμη πολιτικά περίοδο (ας όψεται η προεδρική εκλογή) και δεν μπορείς να βάλεις χέρι στα τρόφιμα και στα φάρμακα ή στα νησιά του Αιγαίου, τότε αναγκαστικά θα πειράξεις τη «βαριά βιομηχανία». Οπωσδήποτε ακούγεται παράξενο να έχουν τα ξενοδοχεία ΦΠΑ 6,5%, στην ίδια κατηγορία με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Αν σκεφτεί κανείς, όμως, τις προκλητικές παροχές που έχουν δοθεί στους ξενοδόχους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καταλάβει και τον χαμηλό ΦΠΑ. Είναι μια ακόμη κρατική βοήθεια, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και να μπορούν να «χτυπάνε» τις δουλειές στα ετήσια παζάρια με τους μεγάλους τους οπερέιτορ. Τώρα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να τους κόψει ένα από τα πολλά προνόμια.
Οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε το συνδικάτο των αρπακτικών (ΣΕΤΕ) δείχνει πως τους έχουν δοθεί υποσχέσεις για απόσυρση του μέτρου το συντομότερο δυνατό, μαζί με υποσχέσεις για περισσότερους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας (με τα περιβόητα voucher). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κίνηση αυτή δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η συγκυβέρνηση, που από εκεί που έλεγε ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικό κενό» έστειλε στην τρόικα ένα πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Πέρα από το μέτρο αυτό, το οποίο ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα, στις κυβερνητικές προτάσεις υπάρχουν μια σειρά μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων. Πάγωμα των συντάξεων και για τη διετία 2016-17, που εκτιμάται σε 190 εκατ. ευρώ συνολικά. Χτύπημα των οικογεναιακών επιδομάτων από το οποίο θα προκύψει εξοικονόμηση 23,1-37 εκατ. ευρώ κ.ά.
Εκεί όμως που κάποιος κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια είναι όταν διαβάζει πως το περιβόητο «κίνημα των αποδείξεων» θα αντικατασταθεί από το «κίνημα του τζόγου». Θα καθιερωθεί λαχειοφόρος αγορά με τις αποδείξεις. Δηλαδή, αντί να παίζεις ξυστό ή κίνο, θα μαζεύεις αποδείξεις, θα περνάς την ώρα σου να τις περάσεις στο taxisnet και θα περιμένεις μπας και σου κάτσει το λαχείο για να πάρεις ένα πεντακοσάρικο! Μετά απ’ αυτή τη λαμπρή ιδέα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι τροϊκανοί τους ζήτησαν «συγκεκριμενοποίηση» των προτάσεων. Αν μη τι άλλο, θέλουν να διατηρήσουν τη σοβαρότητά τους ως τεχνοκράτες.
Πέρα απ’ αυτά τα μέτρα, υπάρχει και η καβάντζα. Η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να πάρει μια σειρά μέτρα, «αν διαπιστωθεί πως την 1η Ιουλίου του 2015 υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις»: απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% για το 2015 και το 2016, φόρος πολυτελείας, αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ κ.ά. Ποιος όμως θα διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή της; Η… νέα τρόικα. Ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός που θα θεσπιστεί με τη συμφωνία για τις προληπτικές γραμμές πίστωσης (μία από τον ESM και μία από το ΔΝΤ).