Γνωρίζετε τι είναι το Galien Think Tank Greece; Εμείς όχι, αλλά όταν ακούμε για think tank αρχίζουμε και ψαχνόμαστε. Αυτή η λέσχη, λοιπόν, έκανε το πρώτο Galien Think Tank Greece Forum «υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Κι ήταν εκεί όλος ο καλός ο κόσμος. Από τον Βορίδη και τη Χριστοφιλοπουλου, μέχρι τη Διαμαντοπούλου, τον Χατζηδάκη και τον Κουρουμπλή, καθώς και μερικούς παλιούς γνώριμους, οι οποίοι έχουν ρίξει πολλές εργατοώρες (με το αζημίωτο πάντα) για να εκπονήσουν σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μεγάλη σεμνότητα, δε, το συγκεκριμένο μαγαζί ανακοίνωσε ότι οι «λειτουργοί» (sic) του «φιλοδοξούν να προσφέρουν στην Πολιτεία και το ελληνικό Κοινοβούλιο προτάσεις έτοιμες προς ψήφιση και άμεση εφαρμογή από το εθνικό σύστημα υγείας»!
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρώην διοικητής του ΙΚΑ και νυν πρόεδρος της ιδιωτικής ασφαλιστικής International Life (αλλά και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έκανε εισήγηση με θέμα «Επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του τομέα Υγείας» και περιεχόμενο το πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του δημόσιου συστήματος και η συγχώνευσή του με το ιδιωτικό. Ο Πλάτων Τήνιος (επίκουρος καθηγητής στο ΠαΠει κι αυτός και γνωστός… ασφαλιστοφάγος) εισηγήθηκε το θέμα «Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση υγείας», με πυρήνα το συντονισμό των παροχών του ΕΟΠΥΥ με αυτές της ιδιωτικής ασφάλισης (μεγάλη μπίζνα, όπως αντιλαμβάνεστε).
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις, πλην ελαχίστων που είχαν χαρακτήρα μαϊντανού. «Σκοπός μας είναι να προτείνουμε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, που θα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδιαίτερα σήμερα, προσδοκώντας την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, διασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών», δήλωσε η πρόεδρος του μαγαζιού. Οι επισημάνσεις στο κείμενο έγιναν από εμάς και καθιστούν περιττό κάθε παραπέρα σχολιασμό. Η κατεύθυνση είναι καθαρή: τα Μνημόνια απαιτούν πετσόκομμα των δημόσιων δαπανών, ευκαιρία για μεγάλες κονόμες.
«Δεν έχει κανένα νόημα να δαπανώνται 5,5 δισ., όταν είναι προφανές ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση, χωρίς να θιγεί η ποιότητα της περίθαλψης», δήλωσε ο Βορίδης, επιδεικνύοντας και ταλέντο εφευρέτη, πέρα απ’ αυτό του κατασκευαστή αυτοσχέδιων τσεκουριών. Ανακάλυψε το… αεικίνητο στην Υγεία. Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής δεν είχε κανένα πρόβλημα να απευθύνει χαιρετισμό, στον οποίο περιέλαβε κάποιες γενικότητες, κάποιες παπάρες («η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η Ελβετία του νότου σε παραγωγή γενοσήμων») και καμιά κριτική για τους σκοπούς του forum.