Την προηγούμενη Παρασκευή, γάλλοι αγρότες αφού άδειασαν τα κουνουπίδια και τις αγκινάρες έξω από την εφορία της πόλης Μορλέ στη Βρετάνη, της έβαλαν φωτιά. Λίγο πριν είχαν κάψει τα γραφεία της πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρίας MSA. Εδωσαν έτσι τη δική τους απάντηση στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές των προϊόντων τους.
Ποιος θα μπορούσε να καταγγείλει αυτή την πράξη; Ποιος από αυτούς που πλήττονται από την άγρια φορολογία δε θα έλεγε «γεια στα χέρια σας»; Κι όμως, κάποιοι δεν έχουν την ίδια άποψη. Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα από ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων σχετικά με το γεγονός. Πριν σας αποκαλύψουμε ποιος έγραψε το καθένα, κάντε τον κόπο να τα διαβάσετε πρώτα και σκεφτείτε σε ποιο κόμμα θα μπορούσαν να ανήκουν:
Το πρώτο από τα δύο κόμματα αναφέρει ότι:«δεν μπορεί παρά να λυπάται που γάλλοι εργαζόμενοι ήρθαν να βάλουν φωτιά σε δημόσια κτίρια όπως έκαναν οι αγρότες χθες το βράδυ. Θα ήθελε αντίθετα να υπογραμμίσει την συντριπτική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης που αρνείται να πάρει στα σοβαρά την κρίση που διαβρώνει τον αγροτικό τομέα εδώ και πολλά χρόνια». Το δεύτερο κόμμα από τον τίτλο κιόλας του δελτίου Τύπου που εξέδωσε προειδοποιεί: «Οταν καταστρέφουν δημόσια κτίρια οι αγρότες χάνουν τη μάχη». Και συμπληρώνει: «Χθες στη Μορλέ, η οργανωμένη βία ορισμένων αγροτών προκάλεσε ζημιές χιλιάδων ευρώ επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους». Δεν παρέλειψε, φυσικά, να κατακεραυνώσει την αστυνομία που δεν προστάτευσε τα δύο κτίρια, ενώ προστάτευσε τα κυβερνητικά γραφεία, και με ύφος… Πολύδωρα αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να πιστέψουμε ότι ορισμένοι αγρότες που καθοδηγούνται από ένα σωματείο που είναι ο κύριος οργανωτής του συστήματος από το οποίο υποφέρουν, θα έπρεπε να είναι πάνω από τον νόμο;… Ή μήπως θα πρέπει να καταφεύγουμε σε περιοδικές πράξεις βίας και εξαχρείωσης θεωρώντας τες ως την απαραίτητη διέξοδο για να εξασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη;».
Πριν σας πούμε τα… αποτελέσματα σκεφτείτε. Η πρώτη ανακοίνωση εκφράζει απλά τη λύπη της, ρίχνοντας το φταίξιμο αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η δεύτερη δίνει όρκο αιώνιας αφοσίωσης στη νομιμότητα του κράτους των καπιταλιστών και υπερασπίζεται με πάθος ακόμα και τους πιο άγριους οικονομικά κατασταλτικούς θεσμούς του: την εφορία και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Κι εκεί που θα περίμενε κανείς η πρώτη ανακοίνωση να ανήκει στους αριστερούς και η δεύτερη στους φασίστες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η πρώτη ανακοίνωση είναι από το δελτίο Τύπου του Εθνικού Μετώπου της κόρης του Λεπέν (https://www.frontnational.com/2014/09/morlaix-derriere-lembargo-russe-des-annees-de-crise/) με τίτλο «Μορλέ: Πίσω από το ρωσικό εμπάργκο, τα χρόνια της κρίσης» και η δεύτερη από την ανακοίνωση του «Αριστερού Μετώπου της Μορλέ», στο οποίο συμμετέχει και το «Κ»Κ (https://finistere.pcf.fr/59006)!
Δεν ξέρουμε ποιοι ήταν οι αγρότες που έκαψαν την εφορία και την ασφαλιστική εταιρία. Τα παπαγαλάκια των υποτιθέμενων «αριστερών» θα ισχυριστούν φυσικά ότι ήταν φασίστες που σπεκουλάρουν με την κρίση. Οντως, οι φασίστες αυτό ακριβώς κάνουν (όπως το κάνει και η ανακοίνωση του «Εθνικού Μετώπου»), αλλά από πότε οι κομμουνιστές υπερασπίζονται το αστικό κράτος και τις εφορίες από τη βία των εργαζόμενων; Από πότε η καταστροφή μίας εφορίας βαραίνει τους… φορολογούμενους; Για να μη μιλήσουμε για τους όρκους πίστης «στο νόμο», δηλαδή το νόμο που έχουν φτιάξει οι καπιταλιστές και εφαρμόζουν οι μπάτσοι και οι δικαστές τους.
Αν όντως οι αγρότες που έκαψαν την εφορία ήταν… φασίστες, αυτό αποτελεί δυο φορές ντροπή για τους υποτιθέμενους «κομμουνιστές». Γιατί αυτές τις ενέργειες θα έπρεπε να τις καθοδηγούν κομμουνιστές και όχι φασίστες. Οι φασίστες του «Εθνικού Μετώπου» σκέφτηκαν έξυπνα. Δικαιολόγησαν τους αγρότες για το κάψιμο της εφορίας, όχι γιατί είναι υπέρ της… επαναστατικής βίας, αλλά γιατί ήταν ένα συμβάν απομονωμένο από τη γενική κοινωνική κατάσταση και σίγουρα μειοψηφικό. Οπότε δεν είχαν πρόβλημα απλά να δηλώσουν τη… λύπη τους και να σπεκουλάρουν με τον πόνο των αγροτών, που σίγουρα δεν ανήκουν στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και αποτελούν σαν μικροαστικό στρώμα που είναι (μικροαστικό όχι ηθικά αλλά καθαρά οικονομικά) δεξαμενή ψηφοφόρων. Οι «κομμουνιστές» τι ζόρι τραβούσαν για να εκδώσουν τέτοιες λαύρες καταγγελίες κατά της βίας στα δημόσια κτίρια; Δεν ήταν καταδίκη της συγκεκριμένης πράξης μόνο, αλλά γενικά της βίας, αφού στην ανακοίνωσή τους μίλησαν και για παλαιότερες τέτοιες πράξεις που έγιναν το 2005, καταγγέλλοντας τη βία των αγροτών κατά του κράτους των καπιταλιστών σαν μία «συνήθεια που προκαλεί λύπη»!
Πώς να μην ενισχυθούν οι φασίστες όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιους «κομμουνιστές», που δεν ντρέπονται να βγαίνουν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του αστικού κράτους; Σημειώστε ότι η Βρετάνη ήταν από τις λίγες περιφέρειες που στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν πήρε την πρώτη θέση το «Εθνικό Μέτωπο» αλλά το κόμμα του Σαρκοζί (με 19.5% περίπου και τα δύο κόμματα), ενώ τρίτος ήταν ο υποψήφιος των «αριστερών» («σοσιαλιστές» του PS-PGP) με 15.5%. Ετσι όπως κάνουν όμως οι «αριστεροί», η λαϊκή αγανάκτηση θα πάει κατευθείαν στη Λεπέν!