Μπουχτίσαμε πια από τις απανωτές (μια σχεδόν κάθε εβδομάδα) κακοπαιγμένες θεατρικές παραστάσεις και «διαφωνίες» του Λοβέρδου σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική στην εκπαίδευση.
Τη φορά αυτή «έκλαψε» για το λουκέτο στις 49 ειδικότητες της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, που σβήστηκαν από το χάρτη σε μια νύχτα το προηγούμενο καλοκαίρι και άφησαν στο δρόμο 2.000 εκπαιδευτικούς και δεκάδες χιλιάδες μαθητές.
«Ηταν μεγάλο λάθος, χωρίς λόγο, ήταν εγκληματικό λάθος. Ηταν μια βλακεία που την πληρώνουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί», δήλωσε με δραματικό ύφος ο Λοβέρδος σε συνάντηση που είχε στη Λέρο με καθηγητές σε διαθεσιμότητα. Και πρόσθεσε, ότι ο ίδιος δεν ψήφισε τη σχετική διάταξη στη Βουλή, ώστε οι Χαχόλοι (έτσι, τουλάχιστον, πιστεύει αυτός ότι είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι) να πιάσουν το υπονοούμενο και να τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές για να προασπίζει με σθένος μέσα στη Βουλή τα συμφέροντά τους.
Η κοινή λογική, βεβαίως, λέει ότι εκείνος που αναγνωρίζει μια πράξη ως εγκληματική, που αφορά μάλιστα το μέλλον νέων παιδιών και εργαζόμενους που βιώνουν τώρα τον απόλυτο ευτελισμό της αξιοπρέπειας και επιβίωσής τους, κάνει στη συνέχεια ό,τι είναι δυνατόν για να τη διορθώσει. Ομως, Λοβέρδος είναι αυτός και να μην έχουμε τέτοιες απαιτήσεις.
Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα-Απόλυση, σε συνάντηση που είχε μαζί του στις 5 του Σεπτέμβρη, δεν υπήρξε καμιά απολύτως δέσμευση του υπουργού Παιδείας ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής ο Λοβέρδος «απέφυγε να δεσμευτεί πολιτικά σχετικά με:
α) την επαναλειτουργία των καταργημένων Τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ
β) τη συνέχιση της μισθοδοσίας των 85 συναδέλφων μας, ενώ αρνήθηκε την πρότασή μας για νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός, λέγοντας ότι : "δεν μπορώ να κάνω τώρα κάτι γι αυτό το θέμα", ενώ κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέφερε:"…μα αυτοί έχουν απολυθεί από 22 Μαρτίου!" προσπαθώντας να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες».
Στα δε αιτήματα της Επιτροπής «α) Να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι στις εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας (δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες) β) να μην πραγματοποιηθεί ο σχεδιαζόμενος εξοστρακισμός των συναδέλφων μας στους ΟΤΑ και στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και γ) να μη γίνει κανένας υποβιβασμός κατηγορίας, βαθμού και Μ.Κ.», η απάντηση του Λοβέρδου ήταν: «"Μα αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και δεν θα το δεχθεί το Υπουργείο Μεταρρύθμισης"».
Κοντολογίς, ο Λοβέρδος πετάει διαρκώς τη μπάλα στην εξέδρα, καθυστερεί, κωλυσιεργεί συνειδητά παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, ώστε να κερδίζει πολιτικό χρόνο, όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή, και την ίδια στιγμή συνεχίζει να υλοποιεί με συνέπεια την κυβερνητική πολιτική του ακρωτηριασμού της δημόσιας εκπαίδευσης και των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων.
Τη στιγμή αυτή, που το δημόσιο σχολείο ταλανίζεται από χίλια μύρια προβλήματα, σημαντικό κομμάτι των οποίων είναι η απίστευτη υποχρηματοδότηση και τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς (εδώ συνεχίζεται το επικοινωνιακό σόου Λοβέρδου για τους διορισμούς), στα Επαγγελματικά Λύκεια επικρατεί το χάος. Αιτίες είναι η κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων, των τομέων υγείας-πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών, το αλαλούμ σε σχέση με τις νέες ειδικότητες των ΕΠΑΛ, οι οποίες τη μια μέρα νομοθετούνται και την άλλη αναστέλλεται η λειτουργία τους και το κλείσιμο των ΕΠΑΣ. Η κατάσταση αυτή προδιαγράφει τη δημιουργία νέας δεξαμενής «πλεοναζόντων» και «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών.