Αλλιώς τα λογάριαζαν κι αλλιώς τους βγήκαν. Η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι σχεδιάστηκε σαν μια μεγαλειώδης προπαγανδιστική καμπάνια και κατέληξε σε φιάσκο. Φρόντισε γι’ αυτό η ίδια η «γραφειοκρατία» των Βρυξελλών, που με δήλωση εκείνου του… αχώνευτου Κολομπανί αρχικά δήλωσε άγνοια για τη συνάντηση των Παρισίων και στη συνέχεια «διόρθωσε» ότι θα πρόκειται απλώς για μια προπαρασκευαστική συνάντηση, ενώ η κανονική επιθεώρηση θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη, με την τρόικα αυτοπροσώπως στην Αθήνα.
Πριν τις δηλώσεις Κολομπανί, είχε φροντίσει το Μαξίμου να «διαρρεύσει» ότι τελειώνουμε με την αυτοπρόσωπη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και η Βούλτεψη, με… φτιαγμένο το μαλλί, να βγει στο Mega και να δηλώσει ότι πλέον… ανεκτήθη η εμπιστοσύνη και γι’ αυτό «δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτή την αυτοπρόσωπη παρουσία και αυτό γίνεται αντιληπτό». Είχε προλάβει και ο Βενιζέλος, φοβούμενος ότι ο Σαμαράς πάει να του κλέψει τη δόξα (η Βούλτεψη είχε δηλώσει ότι η μεταφορά της διαπραγμάτευσης εκτός ελληνικών συνόρων ήταν μια σκέψη του πρωθυπουργού), να διανείμει μια μακροσκελέστατη δήλωση, για να θυμίσει ότι αυτός «κατ’ επανάληψη σε ομιλίες και δηλώσεις του έχει θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα» και «από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας».
Αυτά στα τέλη Ιούλη. Ο Αύγουστος, ο μήνας της λήθης, βοήθησε να ξεχαστεί (σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό) το χαστούκι του Κολομπανί, αλλά δεν μπορούσαν να μην εντάξουν τη συνάντηση του Παρισιού στην προετοιμασία της εμφάνισης του Σαμαρά στη ΔΕΘ. Διαμορφώθηκε έτσι ένα νέο διαφημιστικό «κόνσεπτ». Ναι μεν η συνάντηση του Παρισιού θα είναι προπαρασκευαστική και όχι ουσίας, όμως η ελληνική πλευρά θα ανακοινώσει στην τρόικα τις «κόκκινες γραμμές» του πρωθυπουργού, οι οποίες αφορούν κυρίως μια σειρά φοροαπαλλαγές, με πρώτη τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Κι ενώ η προπαγανδιστική μηχανή γάζωνε, με τη βοήθεια των πάντα πρόθυμων μεγάλων ΜΜΕ, βγήκε ο Χαρδούβελης και τα ‘κανε όλα μαντάρα. Αυτός που στους Νew York Times δήλωνε ότι δεν πρέπει η τρόικα να μας κάθεται στο σβέρκο, αλλά να βρεθούν άλλες διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου, φρόντισε να διαμηνύσει λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Παρίσι, ότι η κυβερνητική αντιπροσωπία πηγαίνει στη συζήτηση με την τρόικα χωρίς «κόκκινες γραμμές». Φαίνεται πως από τις Βρυξέλλες του διεμήνυσαν να κόψει η ελληνική πλευρά τις πολλές μαλακίες, τους λεονταρισμούς και τα παρόμοια, γιατί δεν το ‘χουν σε τίποτα να τους κάνουν κάνα καινούργιο χουνέρι τύπου Κολομπανί.
Μια ολόκληρη κουστωδία (η οποία δεν περιλάμβανε μόνο τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους, αλλά και δυο συμβούλους του Σαμαρά και δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίς θεσμική ιδιότητα) μπήκε στο αεροπλάνο ίσα-ίσα για να βγάλει φωτογραφίες με την τρόικα στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπίας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ακριβά ξενοδοχεία, γεύματα και δείπνα, έξοδα μετακίνησης στο Παρίσι και εκτός έδρας, ίσα-ίσα για μερικές φωτογραφίες.
Τα ΜΜΕ έκαναν φιλότιμες προσπάθειες, με συνεχείς απευθείας συνδέσεις με τους ανταποκριτές τους και δραματικά «σπικάζ» (τώρα εισέρχεται ο τάδε υπουργός – η συνάντηση κράτησε πολλή ώρα, άρα ήταν σημαντική κτλ) να κρατήσουν ψηλά τον πήχη του ενδιαφέροντος, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Βλέπετε, ήταν αναγκασμένοι όλοι να πουν πως οι τροϊκανοί απλά άκουγαν, κρατούσαν σημειώσεις και διατύπωναν ερωτήματα για να πάρουν απαντήσεις όταν έρθουν στην Αθήνα για κανονική επιθεώρηση. Ηταν κι ο Χαρδούβελης που εμφανιζόταν σαν καλός μαθητής που «διάβασε τα μαθήματά του» (με δηλώσεις του τύπου: «Δεν πήγαμε διακοπές, εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα»), που αποφόρτιζε τους ηρωικούς τόνους.
Για να μην το βασανίζουμε, πρέπει να πούμε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχει ούτε διάθεση ούτε δυνατότητα για κάποιο σκληρό παζάρι έστω και για οριακές ρυθμίσεις. Εχει μπροστά της το μεγάλο «αγγούρι» της εκ νέου διευθέτησης του χρέους, η συζήτηση για την οποία θα ανοίξει μετά την επόμενη επιθεώρηση της τρόικας, η οποία θα «κλείσει» και τον προϋπολογισμό του 2014. Σήμερα στη ΔΕΘ ο Σαμαράς θα εξαγγείλει τα ίδια και τα ίδια (φοροαπαλλαγές), χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά με απόλυτη αοριστία. Αν βρουν «ισοδύναμα» μπορεί η τρόικα να επιτρέψει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που έτσι κι αλλιώς έχει καταβαραθρώσει τα έσοδα. Πέραν αυτού δεν αναμένεται τίποτα το ουσιαστικό.