Σε νέα φάση περνά η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια και τις ΗΠΑ με τους στενούς εταίρους τους από την άλλη μετά τις νέες σκληρότερες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν στις αρχές της βδομάδας. Με φόντο τις όλο και πιο φονικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και ενώ μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας, με αλληλοκατηγορίες και διαψεύσεις σχετικά με το ρόλο και την ανάμειξη της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.
Κάτω από την έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε τις επιφυλάξεις και τις διαφοροποιήσεις στις γραμμές της και προχώρησε στην επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που θα περιορίσουν την πρόσβαση ρωσικών κρατικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιβάλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, από το οποίο εξαιρούνται οι μέχρι τώρα συμφωνίες, συνεπώς και η παράδοση των δύο ελικοφόρων πλοίων Μιστράλ από τη Γαλλία στη Ρωσία, θα επιβάλουν απαγόρευση στην εξαγωγή αγαθών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης και θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου.
Ανάλογες κυρώσεις που πλήττουν την ενέργεια, την άμυνα και την οικονομία της Ρωσίας ανακοινώθηκαν και από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος απαγορεύει στο εξής στους αμερικάνους πολίτες να έχουν συναλλαγές με τρεις ακόμη ρωσικές τράπεζες, με τη VTB, τη δεύ-τερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, με τη Bank of Moscow και τη Russian Agriculture Bank. Συνολικά, στη «μαύρη λίστα» έχουν μπει οι πέντε από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στο ναυπηγείο United Shipbuilding Corp, που συνδέεται με τον εξοπλιστικό τομέα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, θα έχουν όμως σοβαρές επιπτώσεις στον ένα ή στον άλλο βαθμό και στην οικονομία των χωρών της Ε.Ε., τη στιγμή που οι ετήσιες εξαγωγές της Ε.Ε. προς τη Ρωσία ανέρχονται στα 160 δισ., από τις οποίες το ένα τρίτο, ύψους 36 δισ., προέρχεται από τη Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία με 11 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 8 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, περίπου 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Γερμανία έχοντας κάνει επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ 300.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται από το εμπόριο με τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής «Επιτροπής για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη».
Ωστόσο, το κόστος των νέων κυρώσεων, δεν φαίνεται, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, ότι μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να αλλάξει ρότα στην πολιτική της στην ανατολική Ουκρανία. Είναι προφανές ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση πολιτικού συμβιβασμού έχουν σταματήσει καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου και οι αμερικάνοι πάτρωνές της έχουν επιλέξει να επιβληθούν με τη δύναμη των όπλων στην ανατολική Ουκρανία. Στις συνθήκες αυτές, είναι επίσης προφανές ότι η Μόσχα δεν θα κάνει πίσω, ανεξάρτητα από το κόστος των κυρώσεων, καθώς διακυβεύ-ονται γεωστρατηγικά της συμφέροντα.