Οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για την κατάκτηση του τίτλου στο μπάσκετ σηματοδότησαν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Δε θα σταθούμε στο αγωνιστικό μέρος της κόντρας των δυο αιώνιων αντίπαλων, παρά το γεγονός ότι ήταν η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων χρόνων, αφού κρίθηκε στα πέντε παιχνίδια και είχε ανατροπές και σασπένς. Αξίζει όμως να σχολιάσουμε τα «παραπολιτικά» των αναμετρήσεων και κυρίως τη σφοδρή επίθεση των αδελφών Αγγελόπουλων στον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, μετά το τέλος του 4ου τελικού στο ΣΕΦ. Η είδηση δεν ήταν οι καταγγελίες για τη διαιτησία (αυτές αποτελούν μέρος του τελετουργικού των αναμετρήσεων πράσινων και κόκκινων), αλλά η απειλή ότι οι παίχτες της ερυθρόλευκης ομάδας δε θα πάρουν άδεια για να αγωνιστούν με την εθνική ομάδα.
Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός οδηγήθηκαν σε αυτή τη δήλωση ήταν η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης για όσους παίχτες αγωνιστούν με την εθνική ομάδα. Η άποψη της ερυθρόλευκης ΚΑΕ είναι ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της FIBA καλύπτει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με το επιχείρημα ότι δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των περιουσιακών της στοιχείων από κάποιον τραυματισμό ή ατύχημα, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή τους στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας. Καταρχάς, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παίχτες θεωρούνται από τις διοικήσεις των ομάδων περιουσιακά στοιχεία για τα οποία έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν χωρίς να τους ρωτήσουν.
Η διοίκηση της ερυθρόλευκης ΚΑΕ (το πιο πιθανό είναι ότι κάτι ανάλογο θα είχε κάνει και οποιαδήποτε άλλη ΚΑΕ ή ΠΑΕ) αποφάσισε ως μέσο πίεσης προς την Ομοσπονδία, με την οποία αντιδικούσε για το θέμα της διαιτησίας, να μην πάνε οι παίχτες στην Εθνική και εφόσον επιμείνει σε αυτή της τη θέση, οι παίχτες είναι επί της ουσίας υποχρεωμένοι να μην πάνε, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να θεωρηθούν «ξένο σώμα» στην ομάδα. Εκτός όμως από το «ηθικό» ζήτημα, αφού στη διαμάχη ΕΟΚ – ΚΑΕ Ολυμπιακός εμπλέκονται η εθνική ομάδα και οι παίχτες, οι ερυθρόλευκοι είναι «υπόλογοι» και ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Λίγες μέρες μετά την έκρηξη των Αγγελόπουλων, «διέρρευσε» από την ΕΟΚ το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το έτος 2010, από το οποίο προκύπτει ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της FIBA με την ασφαλιστική εταιρία Arch καλύπτει πλήρως τους αθλητές για τα διαφυγόντα τους έσοδα, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, με πλαφόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για κάθε παίκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΟΚ, στο ασφαλιστήριο για το έτος 2014 υπάρχουν μικροαλλαγές προς το συμφέρον των εργαζόμενων και η εκτίμηση είναι ότι τελικά οι ερυθρόλευκοι θα κάνουν πίσω, αφού δε θα μπορούν για πολύ χρονικό διάστημα να κρύβονται πίσω από έναν υποτιθέμενο κίνδυνο για τους παίχτες.
Οσον αφορά τους όρους του ασφαλιστηρίου, από την πλευρά της ΕΟΚ τονίζεται ότι όλες οι Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες από τη FIBA να το υπογράψουν, ότι ισχύει από την έναρξη της προετοιμασίας των εθνικών ομάδων και όχι μόνο για τη διάρκεια των αγώνων, ότι καλύπτονται οι παίχτες ακόμη και για ατυχήματα εκτός αγωνιστικού χώρου (π.χ. να πάθει ο αθλητής ατύχημα στο ξενοδοχείο που μένει η αποστολή). Το συμβόλαιο αυτό θα το υπογράψει η ΕΟΚ μόλις ανακοινωθούν τα ονόματα των διεθνών και σε αυτό θα αναγράφεται το ποσό του ετήσιου συμβολαίου του αθλητή, όπως (υποτίθεται) αυτό έχει δηλωθεί από το σύλλογό του στην αρμόδια αρχή. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι η αρμόδια αρχή για τα ποσά που αναγράφονται στα συμβόλαια δεν είναι η ΕΟΚ, ούτε η FIBA, αλλά ο ΕΣΑΚΕ, από τον οποίο θα πάρει τα ποσά η ΕΟΚ για να τα γράψει στο ασφαλιστήριο, και για το λόγο αυτό η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της μιλάει για «δηλωμένα ποσά». Επιπλέον, τονίζουν ότι δεν έχει εμπλοκή η ομοσπονδία στο αν αυτά τα ποσά είναι πραγματικά ή όχι και ότι δεν μπορεί να πάρει θέση στη διαμάχη ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για το ύψος των συμβολαίων που υπογράφει ο κάθε αθλητής.
Ενα ακόμη σημείο τριβής, στο οποίο πιθανόν να έχει δίκιο ο Ολυμπιακός, είναι το θέμα της εφορίας και αν περιλαμβάνεται στις αποζημιώσεις και το ποσό που αντιστοιχεί στην εφορία. Από την πλευρά της ΕΟΚ δεν υπάρχει σαφής δέσμευση ότι είναι και η εφορία, αφού υπάρχει και το ταβάνι των 2.000.000 ευρώ ανά παίχτη, όμως αν δούμε κάποια από τα συμβόλαια των παιχτών που εκτός απροόπτου θα συμπεριληφθούν στην αποστολή της Εθνικής, ουσιαστικά θέμα υπάρχει μόνο με τον Σπανούλη (το συμβόλαιό του είναι 2.000.000 ευρώ και με την εφορία ανεβαίνει στα 2.800.000 ευρώ), αφού για όλους τους άλλους τα συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΕΣΑΚΕ, ακόμη και με το ποσό της εφορίας, μπορούν να καλυφτούν.
Θα κλείσουμε το θέμα της «ασφάλισης» των διεθνών, πίσω από το οποίο κρύβεται η κόντρα για το ποιος ελέγχει το ελληνικό μπάσκετ, τονίζοντας ότι οι αφοί Αγγελόπουλοι δείχνουν να μην έχουν σαφή εικόνα για το χώρο. Αποφάσισαν να τα βάλουν στα ίσα με τον Βασιλακόπουλο, ο οποίος απ’ ό,τι όλα δείχνουν «γέρνει» προς την πλευρά του Παναθηναϊκού και προσπαθούν να τον πιέσουν, απειλώντας να μη δώσουν άδεια στους ερυθρόλευκους διεθνείς να αγωνιστούν στο Μουντομπάσκετ. Αν τελικά κρατήσουν μέχρι το τέλος τη σκληρή γραμμή, είναι σίγουρο ότι θα χρεωθούν τυχόν αποτυχία της Εθνικής και τον πόλεμο από τον Βασιλακόπουλο. Αν αποφασίσουν να κάνουν πίσω και να επιτρέψουν στους παίχτες της ομάδας να πάνε στην Εθνική, θα έχουν υποστεί μια επικοινωνιακή ήττα και θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του Ολυμπιακού. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, που λέει η λαϊκή ρήση. Η στήλη είναι σίγουρη ότι οι Αγγελόπουλοι έχουν μετανιώσει για την αυθόρμητη αντίδρασή τους μετά το τέλος του 4ου τελικού.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Εκτός από τις αναμετρήσεις των ποδοσφαιριστών εντός των γηπέδων και των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στη Βραζιλία θα έχουμε και μια αναμέτρηση μεταξύ της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα προσπαθήσει να εμποδίσει την επανεκλογή του Σεπ Μπλάτερ στη θέση του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, με πρόσχημα ότι δεν κατάφερε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τη διαφάνεια. Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η ΦΙΦΑ τις κατηγορίες για το Qatargate, σύμφωνα με τις οποίες δωροδοκήθηκαν αφρικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κατάρ. Από την πλευρά του ο Μπλάτερ συναντήθηκε με τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου Αφρικής, Ασίας και Νοτίου Αμερικής και χωρίς να κατονομάσει την ΟΥΕΦΑ υποστήριξε ότι η επίθεση που δέχεται έχει ρατσιστικό υπόβαθρο, γιατί υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες ποδοσφαιρικά χώρες. Τόνισε μάλιστα ότι τα βρετανικά ΜΜΕ σηκώνουν συνεχώς το θέμα με το Κατάρ γιατί θέλουν να καταστρέψουν τη ΦΙΦΑ. Παρά την έντονη αμφισβήτηση που δέχεται, ο Μπλάτερ δείχνει ότι είναι ακόμα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και αυτό ενισχύεται από την αδυναμία των αντιπάλων του να βρουν μια αξιόπιστη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να τον κερδίσει. Μοναδικό αντίπαλο δέος είναι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, ο οποίος προς το παρόν έχει αποφασίσει να μη βγει μπροστά και να περιμένει να ολοκληρωθεί το Μουντιάλ για να πάρει τις αποφάσεις του.
Είναι φανερό ότι όσα διαδραματιστούν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων στη Βραζιλία θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα σκάνδαλα τύπου Κατάρ έχουν επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του παγκόσμιου επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αν το Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν καταφέρει να αλλάξει την άσχημη εικόνα, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Η ΟΥΕΦΑ έχει καταφέρει τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να είναι τα πιο ανταγωνιστικά παγκοσμίως και να συγκεντρώνουν τους πρωτοκλασάτους παίχτες, τώρα όμως που η πίτα, λόγω της οικονομικής κρίσης, μικραίνει, θα προσπαθήσει να έχει δικό της άνθρωπο στην κορυφή της ΦΙΦΑ, για να μπορεί να ελέγχει πλήρως το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Μέχρι τις εκλογές στη ΦΙΦΑ θα δούμε και άλλα επεισόδια και οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.