Το κακό τους χάλι έχουν τα ΤΕΙ της χώρας, τα οποία -θυμίζουμε- ότι είχαν βαφτιστεί προ ολίγων ετών με διαδικασίες fast track «ανώτατα» για να χρυσωθεί το χάπι στη νεολαία, κυρίως της εργατικής τάξης και των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων, που κατευθύνονταν σε αυτές τις δομές. Οπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει από τις στήλες της εφημερίδας, η ύπαρξη αυτών των τεχνολογικών δομών στην Ελλάδα δεν προέκυψε από την αναγκαιότητα του επιπέδου ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού (μέσο επίπεδο ανάπτυξης), όπως π.χ. συνέβη στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, αλλά ανέκαθεν ήταν ένα μέσο, το προσωπείο του οποίου επιχειρούνταν να λουστραριστεί διαρκώς, για να τσακίζει την ιστορικά διαμορφωμένη ισχυρή τάση της νεολαίας της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακές σπουδές.
Αντικειμενικά δε, τα βαφτίσια των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε ανώτατα ιδρύματα πλάι στα Πανεπιστήμια, οδήγησαν αναπόφευκτα και στην υποβάθμιση των ίδιων των πανεπιστημιακών σπουδών.
Είναι γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια έχουν πολλά προβλήματα, που οξύνθηκαν στο έπακρο με την οικονομική κρίση και τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλαν τα Μνημόνια. Τα ΤΕΙ, όμως, ήταν πάντα, παρά τα μεγάλα λόγια, ο φτωχός συγγενής, που τώρα μετεβλήθη σε κανονικό παρία.
Οπως καταγγέλλουν οι καθηγητές των ΤΕΙ, η κατάσταση πλέον είναι οριακή. Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει επισήμως το εαρινό εξάμηνο και ορισμένα Ιδρύματα καλούνται να ανταπεξέλθουν με μισούς εκπαιδευτικούς, ενώ σε κάποια άλλα δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν ακόμα και εργαστηριακά μαθήματα.
Σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ΤΕΙ ο Αρβανιτόπουλος μοίρασε και πάλι μπόλικες υποσχέσεις, που δεν κοστίζουν βεβαίως τίποτε. Είπε ότι θα προκηρύξει θέσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών και την «ευρύτερη στήριξη» των Ιδρυμάτων. Από τότε έχουν περάσει πάνω από 15 μέρες και οι προκηρύξεις δεν έχουν γίνει ακόμα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι απαιτείται μια ολόκληρη διαδικασία για να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό έγκαιρα και όχι καθυστερημένα και βεβαίως απαιτείται «υπέρβαση» της δημοσιονομικής πολιτικής, πράγμα χλωμότατο έως ανέφικτο. Τα Ιδρύματα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχουν αρκετά κενά σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στη χώρα μας είναι: ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Τα περιφερειακά Ιδρύματα, κυρίως, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε έκτακτο προσωπικό. Είναι μείζον θέμα, το οποίο αντανακλά στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται. Τα εργαστήρια μπορεί να έχουν αντί για δύο καθηγητές ανά 25 φοιτητές έναν εκπαιδευτικό ανά 30 άτομα. Τα κενά ποικίλλουν ανά Ιδρυμα» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Εκπαιδευτικών Απ. Κοκκόσης.
Αλλά και τα άλλα ΤΕΙ δεν πάνε πίσω σε προβλήματα. Π.χ. το ΤΕΙ Αθήνας έχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό. Υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία λειτουργούν αυτόνομα και αυτοδύναμα, δηλαδή συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμου προσωπικού. Αλλα, όμως, τμήματα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Ενώ το ΤΕΙ Πειραιά έχει 100 κενές οργανικές θέσεις.
Αλλά και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων έχουν γίνει μπάχαλο. Αρκετοί διδάσκοντες είναι αναγκασμένοι – εκ των συνθηκών – να κάνουν υπερωρίες χωρίς να αμείβονται, ώστε να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια των φοιτητών.
Ελπίδες να λυθούν τα προβλήματα, με «διαβουλεύσεις» και όχι αγώνα δεν υπάρχουν. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν εκατοντάδες καθηγητές που έχουν επιλεγεί με τις διαδικασίες επιλογής των Ιδρυμάτων (των Πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένων), που επί χρόνια παραμένουν αδιόριστοι από το υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ είναι πάνω από 150 άτομα που δεν έχουν προσληφθεί ακόμα.