Η «ιδέα» που πέταξε ο Μιχελάκης για ένα καινούργιο εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με την υποσημείωση ότι την έχει συζητήσει με τον Σαμαρά, δεν είναι δυσανάγνωστη. Η εκλογή των δημάρχων ή περιφερειαρχών με ένα ψηφοδέλτιο (στο οποίο ο εκλογέας θα σταυρώνει τον δήμαρχο που προτιμά), με επαναφορά ταυτόχρονα του 42% για εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, καθώς και των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων με ένα άλλο, ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα γράφονται τα ονόματα με αλφαβητική σειρά, χωρίς καν ένδειξη του συνδυασμού στον οποίο ανήκουν, έχει ως σκοπό να εξαφανίσει την «κομματικότητα» από το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά στην εκλογή δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων, διευκολύνοντας παράλληλα την εκλογή των «αναγνωρίσιμων», οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ που αναγκαστικά θα έχει στους συνδυασμούς του πολλά «άγνωστα» πρόσωπα, θα υποστεί πλήγμα από την «αποκομματικοποίηση». Γιατί το δυνατό του χαρτί δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.
Το σύστημα, βέβαια, μολονότι ο Μιχελάκης το διαφήμισε σαν απλή αναλογική, είναι πλειοψηφικό. Δεν δόθηκαν μάλιστα λεπτομέρειες για τον αριθμό των σταυρών που θα μπορεί να βάζει ένας ψηφοφόρος στο ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψήφιων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων. Οσο μεγαλύτερος θα είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο σκληρό θα είναι το πλειοψηφικό σύστημα. Προκύπτουν, βέβαια, μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν έχει ταυτόχρονα την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, όμως οι εκλογομάγειροι σίγουρα το έχουν σκεφτεί και έχουν λύση, αλλά δεν ανοίγουν από τώρα όλα τα χαρτιά τους.
Ο Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει αυτό το εκλογικό σύστημα. Γι’ αυτό και πήγε ο ίδιος σε «μυστικό δείπνο» με γαλάζιους δημάρχους σε ταβέρνα της Κηφισιάς, όπου φυσικά απέσπασε τη συναίνεσή τους. Υπάρχουν και Πασόκοι που καλοβλέπουν αυτή την προοπτική, όπως ο Σγουρός που με δυσκολία κρύβει τη χαρά του. Επίσημα το ΠΑΣΟΚ, όμως, έπρεπε να δείξει τη δυσαρέσκειά του που ο Σαμαράς δε συζήτησε καν με τον Βενιζέλο ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά έβαλε τον Μιχελάκη να κάνει δηλώσεις. Ετσι, σε σύσκεψη που έγινε στη Χαρ. Τρικούπη την περασμένη Τρίτη, αποφασίστηκε να διαρρεύσουν, εν είδει μηνύματος προς τον Σαμαρά, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συζητήσει για αλλαγές, οι οποίες όμως δε θα περιορίζονται σε «μεμονωμένα τεχνικά ζητήματα» (sic!), αλλά θα επεκταθούν σε «θέματα που άπτονται των δημοκρατικών θεσμών, όπως π.χ. το πολιτικό χρήμα». Παραπονιάρικη αντίδραση, με αποδέκτη όχι τον Σαμαρά, αλλά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλαπλασιάζονται όσοι θεωρούν πως ο Βενιζέλος νοιάζεται όχι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για την προσωπική πολιτική του επιβίωση κάτω από τις φτερούγες του Σαμαρά.
ΥΓ: Ο Μιχελάκης πέταξε κάποια στιγμή, δήθεν στο τυχαίο, ότι καλό θα ήταν να εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα και στα συνδικάτα, για να εξαλειφθεί η κομματικοποίηση. Περισσότερο με προπαγανδιστικό επιχείρημα έμοιαζε αυτή η αναφορά του. Δεν νομίζουμε πως έχουν κανένα λόγο, αυτή την περίοδο, ν’ ανοίξουν τέτοιο μέτωπο με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η οποία ακόμη δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και δυναμώνει συνδικαλιστικά, μπορεί να το κάνουν κι αυτό.